Regija
PRIRODA POKAZALA ĆUD NA NJIVI KOLARECOVIH

Udar groma na oranici stvorio rupu duboku više od pet metara
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
Josip Kolarec sličnom je udaru groma na njivi svjedočio i kao 10-godišnjak
BAPSKA

Koliko je priroda moćna da se s njom nije dobro igrati na svojoj su se koži, točnije na svojoj njivi, uvjerili supružnici Ljiljana i Josip Kolarec iz Bapske, nedaleko od Iloka i Šarengrada, koji obrađuju gotovo 200 hektara srijemske zemlje. U utorak popodne, kada je istočnu Slavoniju zahvatilo jako nevrijeme s kišom i grmljavinom, na njihovu njivu zasijanu suncokretom udario je grom i načinio u zemlji rupu promjera desetak centimetara i duboku možda i više od pet metara. Najlonskom strunom i viskom izmjerili su dubinu od pet metara, ali rupa je i dublja, samo što zbog neravnina visak nije mogao ići dalje.

- Bili smo kod kuće kada je počelo nevrijeme. Grmjelo je, začuo se jak grom i odmah smo nagađali gdje bi mogao udariti, ali ni na kraj pameti nam nije bilo da je grom udario u našu njivu! Sreća da tada nismo bili na njivi, tko zna što bi nam bilo. Bio je to neuobičajeno jak grom da su se svi prozori tresli. Nije bilo uopće ugodno. Sutradan su supruga nazvala dva prijatelja koja su obilazila svoje njive pa su navratila i na našu. Pitali su Josipa, peckajući ga, čime je to prskao suncokret da je sve izgorjelo. Suprug nije odmah shvatio zafrkanciju dok mu nisu pojasnili da na dijelu njive suncokreta gotovo i nema, pa smo odmah otišli na njivu i imali što vidjeti! Ta je njiva nepuna tri hektara i pola površine, negdje na sredini, uništeno je, najviše oko rupe. Ponijeli smo visak na najlonskoj struni i spuštali ga da vidimo koliko je rupa duboka, ali dublje od pet metara nismo mogli jer rupa dolje zavija. Pri vrhu je rupa gotovo pravilno "okrugla", ali prema dolje ide malo udesno, a rubovi su ispucani, sprženi od visoke temperature - kaže Ljiljana Kolarec dodajući kako se biljke suše u središtu pogođenog dijela njive, a oko rupe u krugu od nekoliko metara sve je uništeno od topline. Srećom, Ljiljana i Josip Kolarec njivu su osigurali jer od poljoprivrede žive i nadaju se da osiguranje predviđa i štetu prouzročenu gromom. Djelatnici osiguravajućeg društva još nisu bili na terenu, no očekuju ih ovih dana.

Josip se prisjeća kako je na njihovu njivu, ali ne ovu, svojedobno također udario grom i napravio rupu u zemlji, no manju nego što je ova.

- Imao sam deset godina i išao s roditeljima ‘špartati‘ kukuruz kada je počelo nevrijeme i kiša. Sklonili smo se ispod prikolice i čekali da kiša stane. Kad odjednom, udario je grom podalje od nas i, kada smo pregledali dio njive gdje je grom udario, pronašli smo rupu u zemlji a, kao i sada, oko rupe sve spaljeno i uništeno. Sjećam se da su roditelji govorili kako nakon tog groma nekoliko godina ništa na toj njivi nije raslo - prisjeća se Josip Kolarec.

Ljiljana je poznata i našim čitateljima jer smo u listopadu 2018. pisali o njoj kada je na 19. natjecanju Najuzornija hrvatska seoska žena bila izabrana za drugu pratilju. Tada smo ju predstavili kao marljivu ženu, majku triju kćeri, lovkinju, aktivnu u više udruga, koja doslovce drži bar tri kraja velike i uređene kuće i imanja, a to su upravo kriteriji prema kojima se izabire najuzornija seoska žena. Zanimljivo je da kada je "hodala" s budućim suprugom nije imala pojma da se on bavi lovom, kao što ni on nije znao da je lovkinja. Zajedničku strast otkrili su tek kada su bili u braku.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike