Regija
NAKON ŠTO GA JE KUPIO GRAD ĐAKOVO

Struka radi procjenu stanja zdanja s korza
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
Grad će potom znati što se u bivšem kompleksu PAN-Trgoprometa može rekonstruirati, što ukloniti te što izvorno sačuvati
ĐAKOVO

Nakon što je krajem 2019. za 3,9 milijuna kuna kupio kompleks bivše uprave s četiri lokala PAN-Trgoprometa u stečaju, a riječ je o površini od 4000 četvornih metara, Grad Đakovo krenuo je, angažirajući svu potrebnu struku, u snimanje postojećeg stanja te godinama prazne i zapuštene nekretnine na korzu koja veličinom, lokacijom i poviješću nudi brojne mogućnosti za "novu jezgru u staroj jezgri grada".

Konzervatori
Zato se ovih dana pred njom mogu vidjeti geodetski instrumenti i stalci, a godinama zaključana vrata glavnog ulaza u dvorište kompleksa, smještenog na korzu, sada se mogu vidjeti otvorenima.

Zamjenik gradonačelnika Antun Galić kaže kako je Grad naručio izradu snimke postojećeg stanja, kao i konzervatorskog elaborata, jer je kompleks, a tu je i Kuća Reichsmann, dio stare gradske jezgre gdje su objekti, njihova pročelja, u pravilu razlog za angažman i riječ konzervatora, pa su i ovdje aktivno uključeni konzervatori iz Osijeka. Stanje kompleksa snimaju mjernici i arhitekti.

- Nakon izrade dokumenta o izmjeri, stanju i konzervatorskog elaborata znat ćemo točno što ćemo tu moći raditi i planirati, što ćemo ukloniti, a što sačuvati izvorno, što je i bio jedan od razloga da se Grad odlučio na kupnju ove nekretnine. Osim što joj se želi dati novi život, nove sadržaje, a brojnim aktivnostima prostor, želi ju se zaštiti kao kulturno dobro - kaže Galić.

Dodaje da je struka i prije kupnje sugerirala Gradu da upravo on kupi kompleks s obzirom na veličinu, značenje i mjesto. Uostalom, zakon mu je, kao i Županiji i državi, na dražbi za ovu nekretninu dao pravo prvokupa. Oporba gradsku vlast proziva da je ovom kupnjom "prekrupno zagrizla", pitajući ju ima li uopće viziju što s kompleksom.

Sugestija struke
- Sugestija struke da ga kupi upravo Grad te započete aktivnosti, kao i naše realno viđenje što u nj smjestiti, dokaz su da nismo srljali - odgovara Galić.

Nakon što je "amenovao" kupnju uplatom kupovnine, Grad je još tada najavljivao da će sanirani kompleks biti mjesto turističko-kulturno-društvenog života Đakova. Potvrdio je to za Dan grada našem listu gradonačelnik Marin Mandarić.

- Već sam u nekoliko navrata govorio o namjeni objekata koji su prešli u naše vlasništvo. Kuća Reichsmann najatraktivniji je i kulturno-povijesno najvredniji objekt. Prije konačnog donošenja odluke o namjeni objekta obvezni smo se pozabaviti pripremom dokumentacije, a da bismo ju ishodili, nužno je utvrditi stanje. Tako smo krenuli u korake geodetskog snimanja i izradu konzervatorske studije, nakon kojih ćemo moći govoriti o namjeni. U promišljanju namjene vodimo se izvornošću i vrijednošću samog objekta te smatramo da bismo društvenom i kulturnom namjenom mogli zadovoljiti potrebe za kvalitetnim prostorom Gradske knjižnice i čitaonice, nadoknaditi nedostatak galerijskog prostora, osigurati primjeren prostor za Turističku zajednicu Grada Đakova ili informativni turistički centar, itd. - najavljuje Mandarić.

Suzana Župan
vrijednost objekta
LOKACIJA,

POVIJEST,

VELIČINA
Procjena se očekuje već ovoga mjeseca
“Sredstva za realizaciju bilo kakvih planova mogu se osigurati i iz brojnih drugih izvora, a ne samo proračuna Grada Đakova, ali tek kada se naprave sve navedene predradnje”, rekao je za Glas Slavonije u razgovoru za nedavni Dan grada Đakova gradonačelnik Mandarić, govoreći o planovima i idejama za novi život u kupljenom kompleksu na korzu. Jedna je od tih predradnji i izrada dokumenata o stanju kompleksa i konzervatorska studija. Zamjenik gradonačelnika Antun Galić kaže kako se njihov dovršetak očekuje do sredine lipnja.
Možda ste propustili...

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike