Osijek
POVRATAK TRADICIJE U NEDJELJU

Na osječkoj Autopiji opet je kao nekada
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
Nakon tri mjeseca ponovno je nedjeljom dopušten rad najveće autotržnice u ovom dijelu Hrvatske, što mnogi nisu propustili

Pečena janjetina rezala se "na kile", u posljednjem redu prema istoku prodavali su se živi pilići, pačići, zečevi i golubovi, na samom kolnom ulazu raširili su se prodavači voća i povrća, a sredinom su svoje štandove postavili prodavači svega ostalog, od ulja za tokarenje preko lovačkih hlača do fotelja iz 1963. Negdje sasvim na kraju prema sjeveru u redove su se poslagala polovna vozila ponuđena na prodaju.


Slika je to koja je osvanula u nedjelju na popularnoj osječkoj Autopiji, koja je zbog epidemije koronavirusa bila izvan pogona gotovo tri mjeseca. Ipak, sada se činilo kao da korone nikada nije niti bilo. Prema riječima djelatnika tvrtke Tržnica d.o.o. kapacitet popunjenosti prve radne nedjelje bio je oko 70 posto, ali kada se pročuje da Autotržnica opet radi, možemo očekivati stopostotni povratak na staro.


Iako Autotržnica radi od 6 sati, i ove nedjelje najveća je gužva nastala oko 10 sati, kada je velik broj stanovnika cijele Osječko-baranjske, ali i susjednih županija krenuo na ovo najveće sajamsko događanje na ovom području. U šetnji između štandova susrećemo i redovitog prodavača alatki i sjekira, koji umirovljeničke dane krati kovanjem korisnog, ali i suvenirskog oruđa. Među različitim sjekirama nalazimo i nadžak, tj. ukrasnu sjekiru s dugom drškom. Prodavač nam objašnjava kako je riječ o tradicionalnom hladnom oružju koje su u Slavoniji nosili mladi momci, i to kao ukrasni štap, ali i pomagač u slučaju da se susretnu s nekom divljom životinjom ili obraslim putom. Za nadžak je na Autotržnici nužno izdvojiti stotinu kuna, a prodavač kaže da je takve slao i u Australiju i Kanadu našim iseljenicima. Za šokački šešir s trobojnicom proizvođača iz Vinkovaca potrebno je izdvojiti čak 250 kuna, dok će se pjevač poskočica na jednom od putova tržnice zadovoljiti sa samo nekoliko kuna ubačenih u sličan takav šešir.


Inače, rad Autotržnice dopušten je uz poštovanje svih epidemioloških mjera, a da se one uistinu i poštuju provjeravao je nadzor civilne zaštite i policije, koju smo također u nedjelju zatekli na Autotržnici.
I da, kako to već biva, od svega u ponudi Autotržnice nekako je najmanje bilo samih polovnih automobila, ali, kako tvrde upućeni, i oni u većem broju stižu već sljedeće nedjelje.


Nefreteta Z. Eberhard
Prodavači oprezni zbog epidemioloških mjera
Strah od inspekcije postoji i kod većine prodavača, koji zaboravne kupce podsjećaju na držanje razmaka. Tako se primjerice u priručnom restoranu, gdje se kilogram janjetine prodaje po cijeni od 150, a kilogram pečene prasetine po cijeni od 110 kuna, inzistira na razmaku između kupaca u redu, ali i obveznoj dezinfekciji ruku. Dezinfekcija ruku nužna je i pri kupnji langošica na štandu. Za sve one kojima nedostaje Sajam antikviteta, sličnu ponudu mogu već sada naći iznova i na osječkoj Autotržnici.
Najčitanije iz rubrike