Osijek
KOPAČKI RIT, PRAVO MJESTO ZA OPORAVAK OD IZOLACIJE

Povratak prirodi čamcem kroz zelenu oazu nadomak gradu
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
To je priroda, prekrasna, netaknuta, ritska... Spokoj i ljepotu koju u ovo doba nudi Kopački rit jednostavno morate doživjeti

Zbog suhe zime i izostanka kiše vodostaj u Parku prirode Kopački rit trenutno je niži za čak tri i pol metra u odnosu prema onom u isto vrijeme lani. Pa ipak, taj prirodni biser nadomak Osijeku nije izgubio nimalo od svoje ljepote, u što smo se uvjerili prošlog vikenda zahvaljujući našem vodiču Tiboru, koji nas je provozao čamcem po najljepšim predjelima toga močvarnog staništa.

U neposrednoj blizini prekrasnog novog pristaništa Sakadaš nailazimo na koloniju kormorana. U ritu ih je oko 2000, no zbog vrlo niskog vodostaja kormoranima i njihovu pomlatku, koji je nedavno došao na svijet, ne smiješi se lijepa budućnost. U normalnim okolnostima pojedu i do pola kilograma ribe na dan, ali hrane trenutno nema jer vodostaj diktira mrijest šarana i ostale ribe. Stari ribari kažu, otkrio nam je naš vodič, da kada cvjeta grbak, divlja uljana repica prekrasnog žutog cvijeta, vrijeme je za mrijest. Grbak je već odavno trebao biti prekriven vodom, a omiljeni specijalitet kormorana i drugih ptica u fazi mrijesta, no to se, eto, nije dogodilo. Tu je i ljudski faktor. Zbog nedostatka vode, hidroelektrane na Dunavu, o čijem vodostaju ovisi i vodostaj rita, akumuliraju i to malo vode, što uvelike utječe na floru i faunu u ritu. Jedina dobra stvar, ako to uopće može biti utjehom, pretpostavka je kako ovoga ljeta nećemo morati trpjeti dosadne komarce.

Ostavljamo kormorane i nastavljamo dalje kanalom. Iako je jutro bilo oblačno, priroda je bila prekrasna, a doživljaj rita ravan savršenstvu. Imali smo sreće vidjeti orla štekavca, grandioznu pticu raspona krila dva i pol metra, čiji bijeli rep otkriva da je dosegnuo spolnu zrelost. U ritu se gnijezdi najveća populacija ove prekrasne ptice u cijelom porječju Dunava, što ovaj park prirode, uz još 300 drugih vrsta ptica koje čine 80 posto vrsta zabilježenih u ornitofauni Hrvatske, te 55 vrsta sisavaca, poput jelena, divljih svinja, vidri i dabrova, čini uistinu posebnim.

Naše su suputnice sve vrijeme bile bijele čaplje. Ljepotice izdužena vrata koje se mogu pohvaliti elegancijom kakvu ima malo koja ptica. Na obalama smo primijetili aktivnosti divljih životinja koje dolaze po okrjepu, dabrovi se, primjerice, u vrijeme niske vegetacije hrane korijenom mlade vrbe. Jednu od njih već su toliko oglodali da će vrlo brzo završiti u kanalu. No to je priroda, prekrasna, netaknuta, ritska... Spokoj i ljepotu koju nudi Kopački rit jednostavno morate doživjeti. Prirodno bogatstvo kakvim se malo tko može pohvaliti nalazi se na samo 15-ak minuta vožnje od Osijeka, a nudi bijeg od svakodnevice, koronaških priča i svega ostalog što donosi užurbani gradski život. Povratak prirodi ono je što nam treba kao civilizaciji. Posjetite Kopački rit kako biste spoznali kakvim se bogatstvom kao vrsta kockamo.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike