Svijet
POLICIJSKA BRUTALNOST REZULTIRALA SMRĆU TAMNOPUTOG GEORGEA FLOYDA

U SAD-u masovni prosvjedi, policijski sat i sveopći kaos zbog rasizma
Objavljeno 1. lipnja, 2020.

Sukobi između prosvjednika i policajaca potresali su petu noć zaredom američke gradove, unatoč policijskom satu koje su vlasti proglasile u nekima od njih kako bi smirile gnjev zbog smrti crnca Georgea Floyda, izvještavaju u nedjelju agencije.


Predsjednik Donald Trump obećao je "zaustaviti kolektivno nasilje" nakon nekoliko noći nasilja i vandalizma na američkim ulicama.


Osim duboke frustracije zbog nerazmjerne policijske brutalnosti prema afroameričkoj zajednici, nasilje je eksplodiralo i zbog socijalne izolacije nametnute pandemijom koronavirusa koja je milijune ljudi ostavila bez posla, pa opet nerazmjerno pogodila siromašne i manjine. Policija u tome gradu u Minnesoti upotrijebila je suzavac i druga sredstva, interventna policija bila je raspoređena kako bi rastjerala ljude koji su prkosili policijskom satu.


"Nemamo izbora, toliko je gnjeva", objasnila je 24-godišnja Deka Jama, koja je došla "tražiti pravdu" za Georgea Floyda koji je bio nenaoružan i ugušen je pod koljenom bijelog policajca. Prosvjednici i policajci sukobljavali su se i u New Yorku, Philadelphiji, Los Angelesu i Atlanti, zbog čega su gradske vlasti posljednja dva grada, kao i vlasti Miamija i Chicaga proglasile policijski sat, prenosi agencija AFP. Donald Trump u nekoliko je navrata osudio "tragičnu" smrt Georgea Floyda i ocijenio da nasilni prosvjednici sramote sjećanje na tog čovjeka. "Ne smijemo dopustiti malenoj skupini kriminalaca i vandala da unište naše gradove", poručio je Trump, osudivši "skupine ekstremne radikalne ljevice", posebice skupine "Antifa" (antifašiste).


Guverner Minnesote Tim Walz također je osudio elemente koje je nazvao anarhistima koji siju nemir, ali i bijele rasiste ili krijumčare droge koji su, izgleda, također uključeni u ove nemire.
Da bi vratio kontrolu najavio je mobilizaciju 13.000 pripadnika Nacionalne grade, što je prvi takvi slučaj nakon Drugog svjetskog rata.


Vuk Tešija
Joe Biden osudio brutalnost
Dvojica članova TV ekipe Reutersa zadobila su u subotu navečer u Minneapolisu ozljede gumenim mecima koje je ispalila policija dok su snimali prosvjede protiv policijske brutalnosti. I demokratski kandidat u utrci za Bijelu kuću Joe Biden u nedjelju je osudio nasilje, no rekao je i da Amerikanci imaju pravo demonstrirati protiv policijske brutalnosti. "Prosvjedi protiv takve brutalnosti pravo su i potreba ljudi. To je izrazito američka reakcija", rekao je Biden.
Možda ste propustili...

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

Najčitanije iz rubrike