Novosti
ZAVRŠETAK SREDNJOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA

Maturanti: Godinu ćemo pamtiti po svemu onom što nismo imali
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
Najviše neizvjesnosti donijeli su obrati u provedbi izbornih ispita mature

Pandemija koronavirusa unijela je brojne promjene u ovu školsku godinu, već ranije načetu najdugotrajnijim štrajkom prosvjetara te ostavila posljedice koje će ova generacija maturanata pamtiti do kraja života. Naime, nakon što su protekloga petka završili srednjoškolsko obrazovanje, u nikad viđenim okolnostima i uz izostanak tradicionalnih ispraćajnih svečanosti, za tjedan će se dana suočiti s najvažnijim ispitima u životu - onim državne mature, također u potpuno drugačijim uvjetima.



Jedinstvena generacija

Ono što ih je posebno mučilo proteklih tjedana to je nekonkretnost postupanja nadležnih tijela, pa su tisuće njih svjedočile nevjerojatnim obratima i nelogičnostima, zbog donošenja dviju oprečnih odluka o polaganju izbornih predmeta na državnoj maturi, obiju donesenih u 24 sata, a koje su maturantima dodatno otežale ionako tešku situaciju. Tako je tek sredinom svibnja konačno odlučeno da će se ove godine ipak polagati svi planirani ispiti državne mature, s čijim će rezultatima maturanti konkurirati za upis na odabrane fakultete, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja potom je objavio konačni kalendar ispita. Podsjetimo, prema novom kalendaru državne mature, obvezni ispiti pisat će se u prvom bloku od 8. do 24. lipnja, dok je drugi blok predviđen od 25. lipnja i u njemu će se pisati svi izborni predmeti. Ljetni rok počinje ispitom iz hrvatskog jezika, a A i B razina pisat će se u različite dane. Prvi tjedan i prvi blok završava ispitom iz matematike – viša razina pisat će se 23. lipnja, a osnovna 24. lipnja.


Razgovarali smo s ovogodišnjim maturantima koji su u osvrtu na ovogodišnju školsku godinu, kao i sve ono što im je nenadano donijela, istaknuli jedno - zauvijek ćemo ju pamtiti po svemu što nismo imali. "Izgubili smo najbolji dio školovanja, prvo zbog štrajka, a sada i zbog pandemije koronavirusa. Žao nam je što nemamo sve ono što su imale generacije prije nas, od svečanog ispraćaja, do pravog druženja s vršnjacima, a mnogi su odustali i od maturalnih večera, jer su svjesni da će ih ljeto odvesti u različitim smjerovima. Što se tiče ispita državne mature o kojima se mnogo razgovaralo protekla dva mjeseca, ljuti me što je konačna odluka o svemu došla tek prije nekoliko tjedana, a smatram da mjesec dana prije početka provedbe ispita nije razuman rok za objavu, ne samo datuma njihova održavanja, nego i sadržaja onoga što se piše. Držim da je to bilo potpuno pogrešno od strane nadležnih i da je izostala prava komunikacija s nama. Žao mi je i što ćemo se prvi put međusobno vidjeti upravo na polaganju ispita državne mature kada ćemo ionako biti pod velikim stresom, a morat ćemo se pridržavati epidemioloških mjera", objašnjava nam jedna maturantica. Sličnog je razmišljanja i Osječanka Ana, maturantica Medicinske škole koja je također tužna što je baš njihova završna godina ona koju će pamtiti ne samo oni, nego i svi oko njih. "Cijela godina je počela pomalo krivo, s dugotrajnim štrajkom, produljenjem školske godine, nadoknadama vikendom, a nastavila se nastavom na daljinu. Iako smo se nadali da ćemo se ipak vratiti u klupe i proslaviti završetak jednog životnog poglavlja zajedno, to se ipak nije dogodilo. Ovu ćemo godinu, nažalost, pamtiti po svemu onom što nismo imali u odnosu na generacije prije nas. Posebno teške proteklih tjedana bile su stalne promjene i neizvjesnost oko održavanja ispita državne mature, što smatram potpuno pogrešnim, jer nam je unijelo dodatan stres u ionako tešku i nezavidnu situaciju. Nadam se ipak, da će bar rezultati ove godine biti bolji nego prošle", zaključuje Ana.
Neizvjesnost


S ovogodišnjim maturantima suosjećaju i njihovi ravnatelji koji kažu kako su svjesni da im je ova godina bila vrlo neizvjesna, a pred njima ostaje najvažniji dio - polaganje državne mature. "Ovakav kraj školske godine nije kraj na kakav smo navikli i zbog toga nam je žao. Mi smo naše ovogodišnje maturante ispratili u svijetu u kojem smo radili posljednjih mjeseci, onom virtualnom. Njih sad očekuju ispiti državne mature i obrana završnih radova u čemu smo im maksimalno nastojali pomoći, a dojam iz razgovora s njima jest da su i oni tužni zbog ovakvog raspleta situacije. Jednostavno, nisu navikli na nastavu na daljinu", ističe Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek.


Ema Nenadić
PROBLEMATIČNE PROMJENE ODLUKA
"Ono što je posebno obilježilo proteklih nekoliko tjedana to je neizvjesnost zbog promjena u održavanju ispita državne mature, iako činjenica jest da se učenici za ispite ne spremaju zadnjih mjesec dana, međutim promjene u odlukama sigurno su unijele malu nesigurnost", kaže Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Tako razmišlja i Sebastian Šujević, ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije, koji dodaje kako je njihova škola spremna za provedbu ispita. "Sigurno je da je upravo neizvjesnost najviše iscrpljivala maturante s obzirom na mnoga pitanja, posebno oko izbornih predmeta, ali i datuma provedbe prema koji su možda još važniji u svemu, jer su učenici prema njima organizirali svoj tempo učenja i ponavljanja. Što se tiče provedbe ispita, mi smo razmotrili sve uvjete koje moramo zadovoljavati kako bi se proveli završni ispiti i smatramo da ih ispunjavamo, jer su nam učionice velike te ćemo bez većih problema ispoštovati preporučeni razmak. S obzirom na to da smo manja škola, dobra je vijest da se A i B razine polažu u različite dane te će biti lakše organizirati i dežurstva na ispitima", zaključuje Sebastian Šujević.
EPIDEMIOLOŠKE PREPORUKE ZA ISPITE
Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je i prošloga tjedna objavio opsežne i detaljne upute za provođenje ispita državne mature u kojima se ističe kako ih je preporučljivo organizirati tako da se pisanje A i B razine odvoji u zasebne dane, ne bi li se smanjio broj učenika koji u istom terminu dolaze u škole. Na ispite ne dolaze učenici koji pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl.), kao ni oni kojima je utvrđen COVID-19. Pristupnici koji ne dođu na državnu maturu u ljetnom roku iz bilo kojeg od ta dva razloga, ili drugih zdravstvenih razloga, ako će im zdravstveno stanje dopustiti, polagat će maturu u jesenskom terminu. Učenici trebaju ponijeti vlastitu kemijsku olovku, a nisu dužni donijeti izjavu, što će znatno olakšati provedbu cijelog procesa.
8.

lipnja počinje polaganje obveznih ispita u prvom bloku
Možda ste propustili...