Novosti
ZAVRŠETAK SREDNJOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA

Maturanti: Godinu ćemo pamtiti po svemu onom što nismo imali
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
Najviše neizvjesnosti donijeli su obrati u provedbi izbornih ispita mature

Pandemija koronavirusa unijela je brojne promjene u ovu školsku godinu, već ranije načetu najdugotrajnijim štrajkom prosvjetara te ostavila posljedice koje će ova generacija maturanata pamtiti do kraja života. Naime, nakon što su protekloga petka završili srednjoškolsko obrazovanje, u nikad viđenim okolnostima i uz izostanak tradicionalnih ispraćajnih svečanosti, za tjedan će se dana suočiti s najvažnijim ispitima u životu - onim državne mature, također u potpuno drugačijim uvjetima.Jedinstvena generacija

Ono što ih je posebno mučilo proteklih tjedana to je nekonkretnost postupanja nadležnih tijela, pa su tisuće njih svjedočile nevjerojatnim obratima i nelogičnostima, zbog donošenja dviju oprečnih odluka o polaganju izbornih predmeta na državnoj maturi, obiju donesenih u 24 sata, a koje su maturantima dodatno otežale ionako tešku situaciju. Tako je tek sredinom svibnja konačno odlučeno da će se ove godine ipak polagati svi planirani ispiti državne mature, s čijim će rezultatima maturanti konkurirati za upis na odabrane fakultete, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja potom je objavio konačni kalendar ispita. Podsjetimo, prema novom kalendaru državne mature, obvezni ispiti pisat će se u prvom bloku od 8. do 24. lipnja, dok je drugi blok predviđen od 25. lipnja i u njemu će se pisati svi izborni predmeti. Ljetni rok počinje ispitom iz hrvatskog jezika, a A i B razina pisat će se u različite dane. Prvi tjedan i prvi blok završava ispitom iz matematike – viša razina pisat će se 23. lipnja, a osnovna 24. lipnja.


Razgovarali smo s ovogodišnjim maturantima koji su u osvrtu na ovogodišnju školsku godinu, kao i sve ono što im je nenadano donijela, istaknuli jedno - zauvijek ćemo ju pamtiti po svemu što nismo imali. "Izgubili smo najbolji dio školovanja, prvo zbog štrajka, a sada i zbog pandemije koronavirusa. Žao nam je što nemamo sve ono što su imale generacije prije nas, od svečanog ispraćaja, do pravog druženja s vršnjacima, a mnogi su odustali i od maturalnih večera, jer su svjesni da će ih ljeto odvesti u različitim smjerovima. Što se tiče ispita državne mature o kojima se mnogo razgovaralo protekla dva mjeseca, ljuti me što je konačna odluka o svemu došla tek prije nekoliko tjedana, a smatram da mjesec dana prije početka provedbe ispita nije razuman rok za objavu, ne samo datuma njihova održavanja, nego i sadržaja onoga što se piše. Držim da je to bilo potpuno pogrešno od strane nadležnih i da je izostala prava komunikacija s nama. Žao mi je i što ćemo se prvi put međusobno vidjeti upravo na polaganju ispita državne mature kada ćemo ionako biti pod velikim stresom, a morat ćemo se pridržavati epidemioloških mjera", objašnjava nam jedna maturantica. Sličnog je razmišljanja i Osječanka Ana, maturantica Medicinske škole koja je također tužna što je baš njihova završna godina ona koju će pamtiti ne samo oni, nego i svi oko njih. "Cijela godina je počela pomalo krivo, s dugotrajnim štrajkom, produljenjem školske godine, nadoknadama vikendom, a nastavila se nastavom na daljinu. Iako smo se nadali da ćemo se ipak vratiti u klupe i proslaviti završetak jednog životnog poglavlja zajedno, to se ipak nije dogodilo. Ovu ćemo godinu, nažalost, pamtiti po svemu onom što nismo imali u odnosu na generacije prije nas. Posebno teške proteklih tjedana bile su stalne promjene i neizvjesnost oko održavanja ispita državne mature, što smatram potpuno pogrešnim, jer nam je unijelo dodatan stres u ionako tešku i nezavidnu situaciju. Nadam se ipak, da će bar rezultati ove godine biti bolji nego prošle", zaključuje Ana.
Neizvjesnost


S ovogodišnjim maturantima suosjećaju i njihovi ravnatelji koji kažu kako su svjesni da im je ova godina bila vrlo neizvjesna, a pred njima ostaje najvažniji dio - polaganje državne mature. "Ovakav kraj školske godine nije kraj na kakav smo navikli i zbog toga nam je žao. Mi smo naše ovogodišnje maturante ispratili u svijetu u kojem smo radili posljednjih mjeseci, onom virtualnom. Njih sad očekuju ispiti državne mature i obrana završnih radova u čemu smo im maksimalno nastojali pomoći, a dojam iz razgovora s njima jest da su i oni tužni zbog ovakvog raspleta situacije. Jednostavno, nisu navikli na nastavu na daljinu", ističe Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek.


Ema Nenadić
PROBLEMATIČNE PROMJENE ODLUKA
"Ono što je posebno obilježilo proteklih nekoliko tjedana to je neizvjesnost zbog promjena u održavanju ispita državne mature, iako činjenica jest da se učenici za ispite ne spremaju zadnjih mjesec dana, međutim promjene u odlukama sigurno su unijele malu nesigurnost", kaže Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Tako razmišlja i Sebastian Šujević, ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije, koji dodaje kako je njihova škola spremna za provedbu ispita. "Sigurno je da je upravo neizvjesnost najviše iscrpljivala maturante s obzirom na mnoga pitanja, posebno oko izbornih predmeta, ali i datuma provedbe prema koji su možda još važniji u svemu, jer su učenici prema njima organizirali svoj tempo učenja i ponavljanja. Što se tiče provedbe ispita, mi smo razmotrili sve uvjete koje moramo zadovoljavati kako bi se proveli završni ispiti i smatramo da ih ispunjavamo, jer su nam učionice velike te ćemo bez većih problema ispoštovati preporučeni razmak. S obzirom na to da smo manja škola, dobra je vijest da se A i B razine polažu u različite dane te će biti lakše organizirati i dežurstva na ispitima", zaključuje Sebastian Šujević.
EPIDEMIOLOŠKE PREPORUKE ZA ISPITE
Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je i prošloga tjedna objavio opsežne i detaljne upute za provođenje ispita državne mature u kojima se ističe kako ih je preporučljivo organizirati tako da se pisanje A i B razine odvoji u zasebne dane, ne bi li se smanjio broj učenika koji u istom terminu dolaze u škole. Na ispite ne dolaze učenici koji pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl.), kao ni oni kojima je utvrđen COVID-19. Pristupnici koji ne dođu na državnu maturu u ljetnom roku iz bilo kojeg od ta dva razloga, ili drugih zdravstvenih razloga, ako će im zdravstveno stanje dopustiti, polagat će maturu u jesenskom terminu. Učenici trebaju ponijeti vlastitu kemijsku olovku, a nisu dužni donijeti izjavu, što će znatno olakšati provedbu cijelog procesa.
8.

lipnja počinje polaganje obveznih ispita u prvom bloku
Možda ste propustili...

IZBOR PREDSJEDNIKA SDP-a

Grbin i Kolar u drugom krugu

UPOZORENJE UDRUGE PRIJATELJA ŽIVOTINJA

Još uvijek je puno necijepljenih pasa

ISPUNJENE PRETPOSTAVKE ZA AKTIVIRANJE INSTRUMENTA SURE

Za spas radnih mjesta 100 milijardi eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana