Zdravlje
FLUORIDNE OTOPINE

Ispiranje usta učinkovito protiv koronavirusa?
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
Neki brendovi vodica za ispiranje usne šupljine brzo uspijevaju eliminirati određene mikrobe

Grupa znanstvenika s britanskog Sveučilišta u Cardiffu je nakon provedbe studije o ulozi žlijezda slinovnica i limfnih čvorova u replikaciji COVID-19 pozvala kolege da što prije istraže mogu li fluoridne otopine za ispiranje usne šupljine utjecati na smanjenje prijenosa koronavirusa u ranoj fazi infekcije.

U eksperimentima i ograničenim kliničkim studijama pokazalo se da pojedina sredstva sadržavaju poznate virucidne spojeve koji učinkovito ciljaju lipide u sličnim "obloženim" virusima. Koronavirusi spadaju u porodicu tzv. zamotanih virusa, što znači da su obloženi masnim slojem, poznatim kao lipidni dvosloj, piše Independent.

No premda britanski stručnjaci traže hitna istraživanja kako bi se testirala učinkovitost fluoridnih vodica, trenutačno nema pouzdanih kliničkih dokaza koji bi upućivali na njihovu uspješnost. Kažu da se još ne zna mogu li postojeća sredstva aktivno djelovati protiv lipidne membrane SARS-CoV-2. U veljači je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), na tvrdnje da bi nas ispiranje usne šupljine fluoridnom otopinom moglo štititi od infekcije koronavirusa, odgovorila da "nema takvih dokaza".

"Neki brendovi vodica za ispiranje usne šupljine za nekoliko minuta uspijevaju eliminirati određene mikrobe iz pljuvačke, no to ne znači da će vas zaštititi i od infekcije COVID-om", bili su jasni iz WHO-a. Zašto znanstvenici tvrde da bi ispiranje usne šupljine moglo biti učinkovito?

Istraživači sa Sveučilišta u Cardiffu su, zajedno s kolegama sa sveučilišta u Nottinghamu, Coloradu, Ottawi, Barceloni i s Instituta Babraham u Cambridgeu, utvrdili da ispiranje usne šupljine ipak uspijeva oštetiti koronavirusnu lipidnu membranu te na taj način vjerojatno sniziti stopu infekcije.

Autori studije naglašavaju kako se još ne zna hoće li to biti slučaj i sa SARS-CoV-2 te pozivaju da se i dalje slijede upute vlada kada je posrijedi zaštita od širenja koronavirusa. Dodaju da bi istraživanje moglo obuhvatiti procjenu postojećih, ali i posebno prilagođenih formulacija za ispiranje usne šupljine, najprije u laboratorijskim, a zatim i u kliničkim ispitivanjima.
Hina
Studija
koronavirus
Dovoljno virucidnih spojeva
Profesorica Valerie O’Donnell iz Cardiffa, voditeljica studije, kazala je da su laboratorijski eksperimenti u ograničenim kliničkim studijama pokazali kako neke tekućine za ispiranje usne šupljine sadržavaju dovoljno poznatih virucidnih spojeva koji učinkovito ciljaju lipide u sličnim “zamotanim” virusima. I njezini kolege kažu da prijašnja istraživanja upućuju na to da agensi u sredstvima za ispiranje usne šupljine mogu narušiti lipidnu (masnu) membranu određenih “zamotanih” virusa. Ipak, svi ističu kako se još ne zna može li oštećenje toga sloja virusa izazvati njegovu “deaktivaciju” u grlu i kod COVID-19.
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike