Kultura
4. HRVATSKI TRIENNALE KERAMIKE U SLATINI

Salvaro: Izložba u Slatini ne smije biti lošija od one u Zagrebu
Objavljeno 30. svibnja, 2020.
Izložbom je po prvi puta u Hrvatskoj obilježen Međunarodni dan keramičara

Međunarodni dan keramičara po prvi puta je u Hrvatskoj obilježen izložbom 4. hrvatski triennale keramike, koju je u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina otvorio gradonačelnik Denis Ostrošić. Izložbu su organizirali Muzej i Pučko otvoreno učilište u suradnji s udrugom Likovni art dizajn centar LADICA iz Zagreba u povodu obilježavanja sto godina kinematografije u Slatini, 70 godina osnutka ULUPUH-a i 20 godina osnutka LADICA-e, a pokrovitelji triennala 2017. bili su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović te gradovi Osijek, Rijeka, Šibenik i Zagreb.
Autora izložbe Hanibala Salvara, člana Međunarodne akademije za keramiku i utemeljitelja Svjetskog triennala male keramike u Zagrebu, jedne od najznačajnijih likovnih izložbi u Hrvatskoj, predstavio je o.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, a ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac izrazila je zadovoljstvo što je izložba organizirana u Slatini te najavila još jednu zajedničku izložbu povodom obilježavanje velike obljetnice kinematografije u Slatini i zahvalila Gradu Slatini za praćenje i pomoć u realizaciji programa te ustanove. Gradonačelnik Ostrošić podsjetio je da slatinski kraj obilježavaju tri tla, a jedno od njih je prava glina, koja je „baza umjetničke tehnike kojoj se danas divimo na jednoj višoj razini“.
O izložbi je govorio autor Hanibal Salvaro, koji je istaknuo da je 4. hrvatski triennale keramike prikazan u devet gradova, a izložba u Slatini zbog epidemije koronavirusa kasni dva mjeseca. – Hrvatska je već od 1984. godine, od Svjetskog triennala male keramike, međunarodno prepoznata kao prava izlagačka destinacija. Taj triennale iz nekih razloga je zaustavljen, a 2007. godine došao sam na zamisao da se organizira hrvatski triennale keramike. Do sada smo u nagradnom dijelu te manifestacije imali samo hrvatske autore i ponekog gosta iz inozemstva, ali sve te godine radove odabire žiri međunarodnog sastava, koji čine priznati i ugledni umjetnici iz cijelog svijeta. Kad naš katalog stigne u različite zemlje i kad ljudi vide tko je u žiriju, to je po sukusu jedna svjetska priredba. Hrvatska je možda jedina, ali sigurno jedna od rijetkih zemalja koja već 20 godina svake godine ima neku međunarodnu izložbu keramike. Budući da ja doživljavam Hrvatsku kao jedan sjajni velegrad, ima smisla da ga ta izložba obilazi i da izložba u Slatini ni po čemu ne smije biti ništa lošija od one u Zagrebu ili Rijeci. Ako se ponašamo velegradski, svako selo će biti dio velegrada, – pojasnio je Salvaro.
Organizator triennala kaže da je međunarodni ugled hrvatske keramike rezultat stogodišnje tradicije organiziranog umjetničkog djelovanja hrvatskih keramičara, a zadaća je hrvatskog triennala da bude poticajna inventura trogodišnjeg stvaralaštva vrednovana uz pomoć međunarodnog žirija, sa članovima iz Hrvatske, Indije, Argentine, Velike Britanije, Turske, SAD-a, Italije i Slovenije. U Slatini su izloženi radovi 24 umjetnika, među njima i Pokret, Izlazak i Lađa dobitnice Zlatne plakete Ivane Petan te radovi dobitnica Srebrne plakete Sandre Ban, Nadice Eichhorn i Tončice Jelača Marijančević. U povodu sto godina slatinske kinematografije, Hanibal Salvaro izradio je instalaciju od kartonskih kutija Exat Slatina (Eksperimentalni atelje Slatina), koja je na dan otvorenja izložbe bila postavljena u paviljonu usred Parka 136. slatinske brigade.
Zbog epidemije koronavirusa pola godine kasni i 5. triennale, prvotno najavljen za mjesec listopad ove godine. Najavljujući sljedeću manifestaciju, Salvaro je istaknuo da će Peti triennale biti „stubokom drukčiji“.
– Peti će biti hrvatski triennale s međunarodnim sudjelovanjem. Očekujem da će nastupiti umjetnici iz oko 70 zemalja. Za nas je to važno jer umjetnici čiji radovi budu prihvaćeni za izlaganje u svojim će biografijama pisati da su izlagali na 5. hrvatskom triennalu keramike. To druge zemlje nemaju, a Hrvatska će imati. Bit će to jedna pozitivna, kulturna promidžba za Hrvatsku.
Likovni Art dizajn Centar (LADICA) djeluje 20 godina i svake godine organizira 15-20 većih ili manjih izložaba keramike. Hanibal Salvaro njegov je umjetnički voditelj. LADICA nije udruženje likovnih umjetnosti i sama se financira pa se na izložbi keramike postavljaju i fotografije turističkih destinacija s područja turističkih zajednica koje sudjeluju u financiranju troškova tiskanja kataloga i organizacije postavljanja izložbe

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike