Kultura
U STROSSMAYEROVOM SPOMEN-MUZEJU

Komemoracija u povodu smrti slikarice Nevenke Lovrić Baruh
Objavljeno 29. svibnja, 2020.

ĐAKOVO

U Spomen muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u petak, 29. svibnja, održana je komemoracija u povodu smrti akademske slikarice Nevenke Lovrić Baruh koja je 14. lipnja 1925. godine rođena u zgradi u kojoj je danas ta muzejska kuća, a preminula je 13. ožujka ove godine. Prije pet godina, 2015., Lovrić Baruh je i izlagala u Strossmayerovom Spomen-muzeju, poklonivši mu nekoliko svojih djela. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1954., a naredne dvije godine suradnica je Majstorske radionice Krste Hegedušića, zajedno s Kulmerom, Lipovcem, Kalinom i drugima. Potom kreće samostalnim slikarskim putem, a iza nje je više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Bavila se i novinskom ilustracijom, no nazivnik svog njenog rada je samozatajnost i neopterećenost željom za javnim predstavljanjem.
Rekao je to i na komemoraciji Mirko Ćurić, dodavši da ova autorica nije bila opterećena ni konstantom rada, kao ni produkcijom velikog broja radova. Ćurić ju je predstavio kao nenametljivu autoricu čija je stilska preokupacija bila nadrealizam koji u Hrvatskoj (u to vrijeme) nije bio tako nazočan, kao, npr., u Francuskoj, rekao je.
-Također, živjela i stvarala izvan umjetničkih središta. Stvarala je kada je htjela, iz svog zadovoljstva, dodao je Ćurić. O obitelji Nevenke Lovrić Baruh koja je živjela u zgradi koja je danas Spomen-muzej govorio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru  Marin Srakić, dok je u uvodu komemoracije, koju prati i izložba koja obuhvaća autoričine radove među kojima i one koje je darovala ovoj muzeskoj kući, njena pisma i druge dokumente, govorio ravnatelj Muzeja Tadija Crnjak. Komemoraciji su bili nazočni i pomoćni biskup đakovačko-osječki  Ivan Ćurić te zamjenik gradonačelnika Robert Francem. Nevenka Lovrić Baruh sahranjena je na zagrebačkom Mirogoju.
S.ŽUPAN

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MUZEJ OSOBNIH PRIČA: U KULTURNOM CENTRU OSIJEK OTVORENA IZLOŽBA "PRIČE ŽIDOVA"

Zajednica u nestajanju kroz fotografije, portrete i zvučnu instalaciju

2

PREMIJERA: TRENK ILITI DIVJI BARON

Mnogo je dobroga, a osjećala se infuzija pozitivne energije

3

IZLOŽBA KARIKATURA

Alojzije Stepinac u slici i riječi