Mozaik
DOKUMENTARNI FILM O GLUMICI

"Neva Rošić - Lakoća igre" u nedjelju na HRT-u
Objavljeno 29. svibnja, 2020.
Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju 31. svibnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 20:40 sati prikazat će dokumentarni film "Neva Rošić - Lakoća igre". Film govori o velikoj dami hrvatskog glumišta, glumici Nevi Rošić, koja svojim ulogama i trajnim postignućima vraća povjerenje u kazalište i glumca. Gradila je uloge hrabro, drsko, istančano, s puno elegancije i duha. Njezine su kreacije i danas izvan standarda, izvan već viđenog. U svojim je interpretacijama brojnih uloga sentimentalno vjerna, luckasto duhovita, snažna izraza, racionalna i rastrojena, izvanredne tehnike scenskoga govora.


Ponajviše su je obilježili nastupi u ulogama Krležinih ženskih likova. Od Ancile - Klare u Areteju, Laure U agoniji, Klare u Ledi te barunice Castelli u Gospodi Glembajevima. Bila je glumica za barunicu, velike snage glumačke transformacije. Njezine su uloge pravi ogledi o glumi.


U filmu ćemo vidjeti neke od njezinih znamenitih kreacija, od početaka kada je kao djevojčica glumila u riječkom HNK u kojem je njezin otac dr. Đuro Rošić bio prvi intendant. Bit će riječi o suradnji s najvećim redateljima - Gavellom, Škiljanom, Gerićem, Spaićem, Habunekom, Parom, Juvančićem, Kunčevićem, kao i s mladim redateljima. Film prati njezin glumački život od Zagrebačkog dramskog kazališta, HNK u Zagrebu, Dubrovačkih ljetnih igara, Teatra ITD, kazališta Mala scena, Teatra u gostima, HNK u Rijeci. Režirala je nekoliko predstava, a pokazala je još jedan svoj talent kao redovita sveučilišna profesorica glume na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu. Brojnim, danas slavnim glumcima, ostala je zauvijek najbolja i najdraža profesorica.
Kroz osobnu i profesionalnu priču u filmu "Lakoća igre" svjedočimo životu glumice koja plijeni pozornost sugovornika i publike i jednakim sjajem blista od prvih mladenačkih uloga do danas, uvodeći nas svojim majstorstvom u najsvečanije kazališne trenutke. Ovo je priča o Nevi Rošić i zlatnom dobu hrvatskoga kazališta. T.K.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike