Novosti
ISPRAĆAJ MATURANATA

Učenici će ipak slaviti na lijevoj dravskoj obali?
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
Policija nema službeno prijavljeno javno okupljanje, ali sigurno je da će pratiti situaciju

Nakon što smo prije nekoliko dana svjedočili samookupljanju maturanata u Vinkovcima kako bi proslavili kraj jednog životnog poglavlja, čini se da ni situacija u Osijeku nije naklonjena ovogodišnjim učenicima završnih razreda, koji također neće imati organiziranu proslavu, tradicionalno organiziranu na lijevoj obali Drave.


Izostat će i tradicionalna quadrilla, koju su maturanti Osječko-baranjske županije plesali točno u podne posljednjeg dana svog srednjoškolskog obrazovanja. Potvrdila nam je to i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije, Sandra Filipović, ističući kako, uz najbolju namjeru, ove godine ipak neće biti organizirane proslave za maturante, tzv. norijade. "Dosada smo ispraćaj maturanata organizirali uz srednjovjekovni ples quadrillu, a sama organizacija započinjala je još u ožujku. Međutim, s obzirom na ovogodišnju epidemiološku situaciju izazvanu koronavirusom, koja je vrhunac dosegnula baš u ožujku, bili smo onemogućeni organizirati ovaj projekt. Kao i svake godine planirali smo sredstva od 200.000 kuna za ovu namjenu, ali ih nismo uspjeli realizirati s obzirom na to da inicijalni sastanci i proces javne nabave kreću, kao što sam rekla, već u ožujku. Nakon plesa u Županijskoj ulici i milenijske fotografije proslava se nastavljala na lijevoj obali Drave, uz glazbu i druženje, a ovaj put to neće biti tako. Nažalost, i iako bismo voljeli da je drukčije, ove godine izostat će takav ispraćaj, prije svega jer nema vremena za organizaciju, a, s druge strane, s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju valja voditi računa prilikom okupljanja većeg broja ljudi, kao što je to u slučaju učenika završnih razreda srednje škole. Opasnost od zaraze još uvijek postoji, i mi moramo imati u vidu i sve ono negativno što bi se moglo dogoditi, kao i brojne službe i druge subjekte koji sudjeluju u ovom događaju", zaključila je Filipović.

 

Ovih su dana ipak na društvenim mrežama počele kružiti priče kako se i osječki maturanti pokušavaju organizirati i proslaviti kraj jednog poglavlja u životu, i to u petak, na lijevoj obali Drave, "kod katakombi", a kako su epidemiološke mjere vezane uz javna okupljanja dodatno ublažene, ovakav se njihov potez ne može ni zamjeriti.

Zamolili smo i komentar PU osječko-baranjske o tome jesu li upoznati s mogućim okupljanjem većeg broja maturanata te na koji bi način postupali ako do njega eventualno dođe. "U ovom trenutku Policijska uprava osječko-baranjska nema prijavljeno javno okupljanje u smislu organizacije norijade za ovogodišnje maturante u Osijeku. Policija će u slučaju samoorganiziranja norijade maturanata u Osijeku ili bilo kojem drugom gradu naše županije poduzeti sve zakonom predviđene mjere u cilju zaštite javnog reda i mira te imovine građana, kao i zaštite zdravlja pučanstva u odnosu prema poštovanju mjera propisanih od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a koje u tom trenutku budu na snazi. Ono što je najvažnije, a to je sigurnost, ali i zaštita zdravlja svih građana Republike Hrvatske, pa tako i maturanata", naglašavaju iz PU osječko- baranjske.
Ema Nenadić

Osječki se maturanti nastoje samoorganizirati i proslaviti kraj jednog životnog poglavlja kao i drugi prije njih
Quadrilla od 2005.
Ispraćaj maturanata u Osijeku i drugim gradovima Osječko- baranjske županije, uz plesanje tradicionalnog francuskog plesa quadrille točno u podne, započeo je još 2005. godine, te ga je plesalo više od 40 tisuća maturanata, a iz županijskog je proračuna izdvojeno nešto više od tri milijuna kuna.