Novosti
PROTOKOLI U ŽUPANIJSKIM DOMOVIMA ZA STARIJE I NEMOĆNE

Od 1. lipnja posjeti 15-ak minuta
Objavljeno 29. svibnja, 2020.
Što se više bliži kraj epidemioloških mjera, korisnici županijskoga Doma za starije i nemoćne Osijek sve su nestrpljiviji. Ne čudi, jer su upravo u svrhu zaštite najranjivije populacije mjere u tom i u preostala dva županijska doma, u Đakovu i Belom Manastiru, maksimalno pooštrene.


Čak i nakon treće faze popuštanja mjera, a što je u sustavima socijalne skrbi značilo dostavu prehrambenih, higijenskih i drugih potrepština te posjet članova obitelji, ondje nisu popuštali. Nakon sastanka s Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije odlučeno je da će dostava namirnica od strane članova obitelji biti dopuštena tek 25. svibnja te da su posjeti omogućeni samo u iznimnim situacijama i tada je najavio i da će mjere opreza trajati do 1. lipnja. Kako se bliži taj datum, ravnatelj Vjekoslav Ćurić kaže kako je, u svrhu očuvanja zdravlja korisnika, izrađen protokol za posjete, i to za sve tri zgrade doma.


"Posjeti su dopušteni svakim danom od 11 do 12 te od 16 do 17 sati, no uz zadržavanje od 15 minuta, ne dulje. Posjetitelji su obvezni imati masku prilikom ulaska te će im biti mjerena temperatura, a isto tako će pri ulasku potpisati izjavu da nemaju simptome koronavirusa te da nisu bili u samoizolaciji", pojašnjava Ćurić. Također, napravljen je i raspored šetnje korisnika uz pratnju djelatnika, i to tek u okolici ustanove. Od ponedjeljka, najavljuje, korisnici će ponovo objedovati u sali, a ne kao u vrijeme epidemije, u svojim sobama. Razumljivo je da je ovakav režim koji je na snazi više od dva mjeseca utjecao i na raspoloženje korisnika. Brojnima nije dovoljno komunicirati s najmilijima tek preko društvenih mreža, odnosno mobitelom, a nedostaju im i svakodnevna druženja i radionice na kojima sudjeluju.
"Ne mogu reći da korisnici ne ‘pucaju po šavovima‘, no i mi djelatnici jedva čekamo da ovo prođe, ali smo jednostavno prisiljeni očuvati zdravlje naših korisnika", zaključuje Ćurić dodajući da pozorno prate preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera te da će i nadalje postupati u skladu s njima. M. Mihelić
ZADOVOLJNI I ČLANOVI OBITELJI
Ćurić kaže kako cijelo vrijeme zadovoljavaju sve epidemiološke mjere, a rezultat toga je odličan, jer ni jedan korisnik ni djelatnik nije bio za cijelo ovo vrijeme pozitivan na koronavirus. Ravnatelj dodaje da su neki korisnici negodovali zbog uvedenih mjera, i to posebice nakon postavljanja žice oko depandanse Doma, što je učinjeno nakon što su članovi obitelji kriomice dostavljali hranu korisnicima. "Naposljetku su mi članovi obitelji korisnika čestitali na dosljednosti provođenja mjera u svrhu zaštite njihovih najmilijih", kaže Ćurić.
Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru