Sport
OTIŠAO I PREOSTALI “KAUBOJ”

Blaženko Lacković zaključio karijeru kao posljednji iz “portugalske” generacije
Objavljeno 28. svibnja, 2020.

Ništa se u životu ne događa slučajno. Isti dan kada je Domagoj Duvnjak proglašen najboljim rukometašem Bundes lige za proteklu nedovršenu sezonu, a Igor Vori pojavio se u najužim kombinacijama za sjedanje na trenersku klupu PPD Zagreba, Blaženko Lacković objavio je kraj rukometne karijere.

Trojac Duvnjak, Lacković, Vori bio je dijelom "hrvatskog HSV-a", koji se 2013. godine okitio naslovom osvajača rukometne Lige prvaka. Laca ćemo svi pamtiti kao dijela jednoga drugog trojca. Balić-Metličić-Lacković čine ponajbolju, ali sigurno najtrofejniju hrvatsku vanjsku liniju. Sve je počelo u Portugalu 2003. godine kada je Hrvatska osvojila naslov svjetskih prvaka. Sva trojica bila su i dijelom reprezentacije godinu dana prije na Europskom prvenstvu kada smo dotaknuli dno. Nakon toga, na klupu je sjeo Lino Červar i legenda je tada započela. Na Olimpijskim igrama u Ateni hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je zlatnu medalju, predvođena, naravno, "splitskim čarobnjakom" Balićem, njegovim ljevorukim sugrađaninom Metličićem i "haubicom iz Marofa", kako su od početka karijere nazivali simpatičnog rukometaša rođenog na Božić 1980. godine, pa mu odatle i ime Blaženko. Uoči svoga 40. Božića zaključio je karijeru zaokruživši jedan ciklus kao posljednji "kauboj" koji je "odjahao u suton". Naime, Lacković je definitivno bio najprepoznatljiviji među "kaubojima", kako su se zapravo sami prozvali rukometni reprezentativci upravo te 2003. godine u Portugalu. Godinu kasnije, nakon Olimpijskih igara u Ateni, otišao je iz Zagreba u Flensburg. Otada, s kraćim izletom u Vardar, Njemačka je njegov dom. Karijeru je završio u Hamburgu, koji je u međuvremenu "potonuo" u drugoligaše. On je u tom gradu na sjeveru Njemačke otvorio Muzej iluzija. Suprotno njegovim igrama i medaljama. Koje definitivno nisu bile iluzija. K.Lacković
Za reprezentaciju uvijek sa srcem
Uz brojne klupske trofeje, Lacković je bio uspješan i u dresu hrvatske reprezentacije s kojim je osvojio ukupno 10 medalja. Odigrao je 195 utakmica i zabio 571 pogodak te uzeo svjetsko i olimpijsko zlato, po dva svjetska i europska srebra, olimpijsku, svjetsku i europsku broncu te mediteransko zlato.

- Nakon duge 23 godina karijere, ponosan mogu zaključiti jedno poglavlje i započeti drugo. Uživao sam u svakom provedenom trenutku na terenu! Naučio da samo trudom, radom i odricanjem mogu biti svakim danom bolji! Posebno sam ponosan na vrijeme provedeno u reprezentaciji, za koju sam uvijek igrao sa srcem - napisao je, među ostalim, na svom instagram-profilu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike