Svijet
SLOVENSKA VLADA

U Sloveniji dvoje novooboljelih od Covida-19 u zadnja 24 sata
Objavljeno 28. svibnja, 2020.

LJUBLJANA - U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene dva nova slučaja zaraze koronavirusom pa se tako ukupan broj zabilježenih infekcija od početka epidemije povećao na 1473, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Već više od mjesec dana u stalnom je padu broj hospitaliziranih bolesnika s Covidom-19, pa ih je trenutno u bolnicama samo sedam, od čega dvojica na intenzivnim odjelima.
U zadnja 24 sata nije bilo ni novih smrtnih slučajeva, pa broj preminulih ostaje 108, potvrdio je na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade Jelko Kacin, a do sada je u Sloveniji ukupno napravljeno 77.210 testova na novi koronavirus.
Pozitivna epidemiološka situacija omogućava daljnje popuštanje dosadašnjih mjera, pa je na konferenciji za novinare potvrđeno da će ove subote pismenim ispitom iz engleskog jezika u učionicama srednjih škola započeti maturalni ispiti za završne razrede. Prestanak učenja na daljinu za učenike osnovnih škola od prvog do osmog razreda i njihov povratak u učionice, o čemu se zadnjih dana govorilo, još nije siguran ali s odluka vlade o tom pitanju očekuje uskoro.
Oni srednjoškolci  koji će krajem ovog tjedna polagati maturu morat će prilikom polaganja ispita nositi maske, a neće u pauzama smjeti napuštati učionice, pojašnjeno je na konferenciji za novinare ministarstva obrazovanja.
Što se tiče otvaranja turizma, osobito onog za domaće turiste, pojašnjene su i neke okolnosti oko tzv. turističkih vaučera, odnosno vrijednosnih bonova koji će dobiti svi državljani, pa i stranci s boravištem u Sloveniji.
On će biti potvrđeni u sklopu novog "koronazakona", o kojemu parlament treba odlučiti ovog tjedna. Moći će se koristiti samo za noćenje ili noćenje s doručkom u slovenskim turističkim kapacitetima, morat će se iskoristiti odjednom u jednom hotelu, kampu i drugom objektu, a bit će i prenosivi unutar članova jedne obitelji.
Odrasli će dobiti bon u vrijednosti 200 eura, a djeca, odnosno maloljetne osobe po 50 eura.
Kako je kazao glasnogovornik Kacin, cilj takvih bonova je da se pomogne turističkom sektoru u trenutku dok još neće biti dovoljno stranih gostiju, a moći će se iskoristiti sve do kraja godine.
Odgovarajući na pitanja novinara, Kacin je kazao da vlada neće dopustiti diskriminaciju domaćih gostiju s takvim bonovima u odnosu na strane goste, čime je odgovorio na pitanje o informaciji da neki ugostitelji najavljuju da će cijene za domaće goste koji ih koriste biti više nego za strance koji plaćaju gotovinom ili kartično.
Mnogo je dilema u javnosti oko korištenja i svrsishodnosti takvih bonova jer neki u javnosti ocjenjuju da nije izabran pravi način za stimulaciju turizma i da neće postići onaj efekt u dodatnom povećanju potrošnje koji s očekivao s obzirom da pokrivanju samo troškove noćenja.
Kako prenose neki slovenski mediji, u običnom apartmanu ili hotelu u unutrašnjosti, i to  ne na ekskluzivnoj lokaciji,  prosječna četvoročlana obitelj s dvoje djece, koja će dobiti takvih bonova u ukupnoj  vrijednosti 500 eura, moći će skromno provesti samo jedan vikend.

 

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike