Novosti
MINISTAR FINANCIJA O REZULTATIMA U SVIBNJU:

Porezni prihodi na polovini prošlogodišnjih
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da su s 26. svibnja porezni prihodi u ovom mjesecu bili na polovini prošlogodišnjih, a vrijednost fiskaliziranih računa oko 18 posto manja u odnosu prema istom lanjskom razdoblju.


Marić je ustvrdio da je svibanj mjesec koji ima puni efekt "zatvaranja" gospodarstva te će stoga u pitanju punjenja prihodovne strane proračuna biti najizazovniji. "PDV je opet u negativnom apsolutnom iznosu. Znači da su nam povrati PDV-a iz državnog proračuna prema obveznicima bili veći nego što smo uprihodili. A doprinosi su oko 25 posto manji", izjavio je Marić.
Kao iole pozitivno kada su koronakriza i turizam u pitanju, Marić navodi činjenicu da se pandemija odvija u razdoblju dok su turistički prihodi još relativno mali. "Ali sada dolazimo u razdoblje kada idemo prema špici i onda će situacija i kod nas i u drugim zemljama imati puno efekata", kaže Marić. Na pitanje novinara o tome hoće li se nastaviti mjera vezana uz doprinose i poreze na plaću, rekao je da je ona zakonski definirana na tri mjeseca, do 20. lipnja. "Do sada imamo nešto više od 118 tisuća zahtjeva. Oni su obrađeni i u pravilu govorimo o nekih 90 tisuća kojima je to odobreno, i za travanj i za svibanj", izjavio je Marić. H
Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje