Novosti
PRIJAVA U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Osječanin predavao djeci glazbeni u čak tri škole s krivotvorenom diplomom
Objavljeno 28. svibnja, 2020.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska zaprimila je kaznene prijave od tri osnovne škole u najistočnijoj hrvatskoj županiji, a njezini službenici proveli su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom iz Osijeka zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave.


Kako pojašnjava policija, 36-godišnjak je "radi zasnivanja radnog odnosa učitelja glazbene kulture pribavio krivotvorenu inozemnu diplomu o navodno završenoj visokoškolskoj kvalifikaciji, upotrijebio ju prilikom provedbe javnih natječaja za popunu radnog mjesta učitelja glazbene kulture, a za koje je propisana visoka stručna sprema, sklopio ugovore o radu te od svibnja 2014. godine obavljao poslove na mjestu učitelja glazbene kulture u tri osnovne škole". O utvrđenim činjenicama, navodi se u policijskom priopćenju kojega potpisuje glasnogovornik Dragoslav Živković, podneseno je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.


Iako Ministarstvo znanosti i obrazovanja već gotovo dvije godine provodi strogu kontrolu svih sumnjivih diploma u sustavu osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, u Vukovarsko-srijemskoj županiji dosad nije zabilježen slučaj otkrivanja krivotvorene diplome, ali policija ne želi otkriti podatak u kojim je školama osumnjičeni radio. Jedan nastavnik glazbenog iz okolice Vinkovaca, inače i glazbenik, također predaje na jednoj osnovnoj školi i kaže kako zna za slučaj svoga kolege koji je diplomu stekao u Bijeljini, u Bosni i Hercegovini, ali ima certifikat za rad u školi, jer je položio razliku predmeta u Osijeku, i tako dobio vjerodostojnu ispravu za rad u osnovnom školstvu. Ministarstvo obrazovanja objavilo je popis obrazovnih ustanova iz BiH čije diplome RH ne priznaje.
Prema naputku ministrice Blaženke Divjak, provjera vjerodostojnosti diploma i isprava zaposlenih u osnovnim i srednjim školama provodi se od 14. siječnja 2019., nakon što je u njezinu resoru otkriven prvi slučaj djelatnice s lažnom diplomom. Ministarstvo je u siječnju, godinu dana nakon pokretanja provjere diploma i svjedodžbi zaposlenika, obznanilo broj od 35 nevjerodostojnih isprava. Tada je rečeno kako je otkriveno 11 krivotvorenih diploma Sveučilišta u Zagrebu, četiri inozemne krivotvorene diplome, dvije krivotvorene diplome Sveučilišta u Zadru, dvije krivotvorene diplome Sveučilišta u Osijeku, jedna krivotvorena diploma Sveučilišta u Rijeci, jedna Sveučilišta u Splitu te 25 krivotvorenih svjedodžbi. M.Flego
Policija navodi kako je riječ o inozemnoj krivotvorenoj diplomi, ali ne otkriva nam o kojim je školama riječ.