Sport
IVICA KULEŠEVIĆ, TRENER NK OSIJEK

Od momčadi očekujem karakteran i naglašen natjecateljski pristup
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
- Nisam sretan što će se igrati bez publike, ali na Rujevici bi to trebalo ići nama u korist - smatra trener bijelo-plavih

Nogometaši Osijeka obavljaju posljednje pripreme za nastavak sezone u kojem ih odmah na početku čekaju pravi izazovi. Prvo gostovanje kod Rijeke u okviru polufinala Kupa Hrvatske, a onda dvije prvenstvene utakmice na strani, prvo kod Lokomotive koja im je izravni suparnik u borbi za Europu, pa u Koprivnici.

Zahtjevan je to miniciklus, posebno jer su uvjeti za pripremanje bili specifični, pa se velikim dijelom, od povratka na teren, nije moglo raditi na uobičajen način, nego su treninzi bili prilagođeni zbog pandemije koronavirusa. No trener Ivica Kulešević smatra kako je najveći dio zamišljenog i planiranog odrađen na kvalitetan način.

Ispravljanje nedostataka
Prije prekida prvenstva Osijek je igrao tvrdo. Dosta se mučio s realizacijom, pa je u neku ruku stanka dobro došla kako bi se analizirale i pokušale ukloniti anomalije uočene u tih prvih sedam proljetnih kola.

- Činjenica je kako smo imali problem realizacije. Nitko nas nije nadigrao, niti stisnuo, uglavnom smo imali kontrolu događaja na terenu, ali smo napadački bili posve nedorečeni. Tijekom zimskih priprema u Španjolskoj nije se dalo naslutiti kako će nam to biti problem. To više što smo jesenas zabijali lako, ali smo isto tako lako i primali pogotke. Zato smo zimus željeli popraviti te obrambene stvari, što smo i uspjeli jer smo u proljeće primili samo tri pogotka, ali smo kao neplanirani "nusproizvod" dobili i slabiju realizaciju. Tijekom ove koronastanke radili smo dosta na završnici, ali i na ostalim stvarima u organizaciji igre, a određeno smo vrijeme posvetili i prekidima koji su nam u oba smjera bili problematični. Vjerujem kako će se to što smo spremali tijekom ovih mjesec i pol dana vidjeti već na prvoj utakmici protiv Rijeke - kaže Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Iako su se za nastavak sezone spremali gotovo idealnih šest tjedana, malo je toga u tom razdoblju bilo normalno.

- Za sve nas bilo je to novo iskustvo. Igrači su se javili na prve treninge nakon mjesec dana bez normalnog treninga. Radili smo nešto online, ali nedostajalo je pravih nogometnih treninga. Neki su igrači došli s malim viškom kilograma, pratila nas je neizvjesnost hoće li se sezona uopće nastaviti, ali sada je sve to iza nas. Zadovoljan sam kako se radilo, vidjelo se kako su igrači željni lopte i sretni zbog povratka na teren. Vjerujem kako će se ta želja kod njih iskazati i u susretima koji nas čekaju.

Od početka se
mora ići jako
U nastavku sezone ne treba očekivati nikakve revolucionarne novosti kada su taktičke postavke i udarna momčad u pitanju. Kulešević je samo dobio dodatno vrijeme da uobliči i dotjera način igre koji želi.

- Glavni nam je cilj brži protok lopte i više ljudi u završnici napadačkih akcija. Imamo prvog strijelca lige, ali ne smijemo sav teret realizacije baciti na njegova pleća. Marić mora dobiti pomoć od suigrača u tom dijelu. Čeka nas zahtjevan raspored od starta, a prvenstvo se sada pretvorilo u sprint. U posljednjih deset kola ulazimo s četiri-pet bodova zaostatka za konkurencijom, pa nećemo imati vremena za polagano hvatanje forme. Od prvog susreta na Rujevici moramo pokazati sve svoje vrijednosti i pokušati napokon ući u pobjednički niz, što nam ove sezone još nije uspjelo. Samo se na taj način možemo zadržati u utrci za drugo mjesto.

Ipak, prije prvenstvenih izazova, prvo je možda i onaj važniji u polufinalu Kupa protiv Rijeke. Osijek je ovog proljeća već gostovao na Rujevici u prvenstvenom susretu i minimalno izgubio s 1:0.

- Iz te utakmice moramo izvući pouke. Tada smo u susret ušli malo rezerviranije, što je Rijeka kaznila ranim pogotkom. Kasnije smo pokušavali nešto učiniti u napadačkom smislu, ali nismo se baš proslavili. Rijeka je vrlo uvjerljiva na svom terenu. Igraju čvrsto i agresivno, pa ćemo morati pronaći odgovor na te stvari. Iako nisam sretan što će se utakmice igrati bez publike, u ovom slučaju to će ipak biti prednost za nas jer na Rujevici vlada atmosfera koja nosi Rijeku, što će ovaj put izostati. Po meni će u toj utakmici, koja je iznimno važna za sve nas, ključna stvar biti tko će postići prvi pogodak. Bit će to 90 ili više minuta u kojima ćemo morati pokazati karakter i natjecateljski duh. Igra se jedna utakmica, popravka nema bit će "ili mi ili oni" pa se tako trebamo i ponašati. Morat ćemo biti kompaktni, pametni, čvrsti i strpljivi. To su preduvjeti za dobru igru i pobjedu koja bi nam donijela plasman u treće finale hrvatskog Kupa, što svi priželjkujemo - zaključio je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Dalibor Keler
Trener bijelo-plavih Ivica Kulešević smatra kako će na Rujevici ključan detalj biti tko će zabiti prvi pogodak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike