Regija
MARIJAN ŽIVKOVIĆ - PATRIČAR OŠTRO PROTIV RADNE NEDJELJE:

Svoje ću radnice autobusima dovesti pred zgradu Sabora
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
ŽUPANJA - Poznati slavonski trgovac s više od pola stoljeća iskustva u bavljenju poduzetništvom, Marijan Živković, vlasnik tvrtke "Patričar" sa sjedištem u Županji, s dugom obiteljskom tradicijom, žestoko se usprotivio ponovnom radu trgovina nedjeljom. Najavljuje da je spreman sve svoje radnice dovesti u Zagreb na Markov trg i tražiti neradnu nedjelju.


- U ime trgovaca tvrtke ‘Patričar‘ najoštrije osuđujem prijedlog Vlade da se ponovno donese odluka o radu nedjeljom. Jedan sam od prvih direktora u Hrvatskoj koji godinama tražim da djelatnici trgovina imaju pravo nedjeljni blagdan provesti s obitelji. Izražavam žaljenje zbog činjenice da je Ministarstvo financija na prvo mjesto stavilo interes vezan uz ostvarenje većeg PDV-a kroz rad nedjeljom – ističe Živković u priopćenju. Napominje da su za vrijeme pandemije koronavirusa u trgovinama petkom i subotom ostvarili veći promet nego da se radila nedjelja. Dodaje da je od 50 trgovina "Patričara" njih 35 nedjeljom zatvoreno, dok, "nažalost, zbog stranih lanaca 15 trgovina nedjeljom još uvijek radi".


- Ako nedjelje ponovno budu radne, unajmit ću četiri autobusa i sve djelatnice dovesti pred Sabor tražeći da nedjelja bude neradna. Žao mi je i ogorčen sam na austrijske i njemačke trgovačke lance koji traže rad nedjeljom, a istovremeno u svojoj državi subotom rade do 15 sati, a nedjeljom nikako - poručuje. Šokiran je, kaže, što su neke političke stranke u Saboru prvotno tražile neradnu nedjelju, a sada se, uoči izbora, zauzimaju za radnu nedjelju uz isplatu 50 posto uvećanja vrijednosti rada za taj dan, što je i do sada bila praksa poslodavaca.


- Bojim se kako se na taj način igraju ljudskim sudbinama, a u svrhu prikupljanja pozitivnih bodova kod stranih trgovačkih lanaca. Molim Vladu RH da usliši vapaj mojih djelatnica i mene osobno kao direktora da nikada ne pomisli na rad nedjeljom. Ne može nitko djelatniku platiti nedjelju toliko koliko ona za njega vrijedi kao jedini dan u tjednu koji može provesti s obitelji. Molim cijenjene građane i kupce da nas podrže u našem prijedlogu nerada nedjeljom – apelira Marijan Živković.


Prije tri godine pokrenuo je inicijativu da lokalne vlasti sa svim vlasnicima radnji na svojim područjima pokušaju dogovoriti da nedjeljom i blagdanom nitko ne radi.


- Radnici mi govore: ‘Direktore, ljudi nedjeljom sa svojim obiteljima idu na jutarnju misu, a mi idemo otvarati trgovinu!‘ I u pravu su. Ja ih potpuno razumijem. Pa treba ipak imati malo obraza i osjećaja za čovjeka - kazao nam je tada. Obratio se svim načelnicima i na adrese 36 općina i 36 vjerskih zajednica uputio dopise. Prvi je reagirao načelnik Ivankova, uspio je sve usuglasiti i inicijativu na svome području provesti u djelo. Živković je podsjetio da se za vrijeme bivše Jugoslavije subotom radilo do 13 ili 14 sati, a nedjeljom nikada.
- Mi smo danas demokratska katolička zemlja i busamo se u prsa, a na kraju radnici ispaštaju i trpe nepravdu - zaključuje. M. Lešić Omerović
PATRIČAR ZAPOŠLJAVA OKO 200 RADNIKA
Tvrtka "Patričar" u maloprodaji posluje više od 20 godina i pokriva Vukovarsko-srijemsku, dio Brodsko-posavske županije i dio Đakovštine. U veleprodaji je 30-ak godina i pokriva cijelu Hrvatsku. Neprekidno se razvija i zapošljava oko 200 djelatnika u 50 trgovina prehrane i robe za domaćinstvo. Od 1. siječnja 2018. tvrtka je članica Ultra grosa, udruženja hrvatskih trgovačkih kuća sa sjedištem u Zagrebu. Osnovano je krajem 2001. kao reakcija na promjene na tržištu nastale ulaskom stranih trgovačkih lanaca, danas je jedno od vodećih u RH.
Drži da nitko ne može radnika platiti toliko koliko vrijedi provesti neradnu nedjelju sa svojom obitelji
Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike