Mozaik
KARLO CVETKOVIĆ FRONTMEN OSJEČKOG SASTAVA LEGE I MEDICINSKI TEHNIČAR

Još tražimo najbolji zvuk i želimo iznenaditi slušatelje
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
U travnju su objavili novi singl “Ulice gore”, a od sad imaju i klavijaturistu

Osječki sastav Lege poznat je po svojem crossover zvuku, kojim gotovo nevidljivom čine granicu između tamburaške glazbe i modernog pop-rock zvuka.

Usred epidemije, sredinom travnja, objavili su svoj novi singl "Ulice gore" (Croatia Records), treći u suradnji s Borisom Đurđevićem. Od osnivanja 2013. do danas, zahvaljujući svom inovativnom načinu sviranja, uspjeli su privući velik broj obožavatelja, a mnogi ih nazivaju predvodnicima "tamburarock" vala. Predvođeni osebujnim vokalom frontmena Karla Cvetkovića, kojeg je publika upoznala u TV showu "The Voice", Lege, u kojima su još Ervin Sabo (gitara i basprim), Vedran Kelava (bas-gitara), Domagoj Zrinski (prim i el. prim), Matija Bertin (basprim), Leo Ižaković (bubnjevi) i novi član benda, na klavijaturama, Dario Harkanovac, čine još jednu uspješnu slavonsku priču.

O svemu tome, ali i neizbježnoj epidemiji, popričali smo s Karlom, koji inače radi i kao medicinski tehničar.

Za početak te moram pitati kako si proživio nekoliko mjeseci epidemije?

- Epidemija je meni, iz perspektive roditelja i medicinskog djelatnika, zapravo došla u najbolje vrijeme, jer sam od početka ožujka na roditeljskom dopustu, tako da sam sve vrijeme kod kuće sa svojim curicama, kao što bih i inače bio. Samo je nekoliko tjedana bilo nezgodno, jer nismo mogli van, na igralište, ali preživjeli smo.

Kao i svi glazbenici, sastav Lege na velikom je gubitku zbog situacije, odnosno odgađanja nastupa, posebice gaža. Ima li naznaka da će se to uskoro polako popraviti? Zovu li vas?

- Situacija je bila dosta nezgodna, kako za nas tako i za ostale bendove, jer smo naviknuli biti na bini i zabavljati ljude. Što se tiče dogovorenih svirki u tom periodu, bilo je svega. Od otkazivanja do prebacivanja termina, ali sve smo prebrodili i spremni smo za lipanj, u kojem se vraćamo u našu normalu. Srećom, financijski smo bili donekle spremni za ovu situaciju, tako da nismo imali velik problem. Već od prošlog tjedna imamo puno novih upita za nastupe, tako da je korona već nekako pala u zaborav.

Usred svega ste, u travnju, izdali novu pjesmu "Ulice gore", koja je označila preokret u vašem zvuku. Kako je pjesma nastala i odakle želja za nečim novim?

- Ne sluteći uopće što će se događati u zemlji i svijetu, tjedan dana prije kolektivne karantene izbacili smo novi singl, tako da ga nismo imali priliku dobro promovirati i predstaviti našoj sadašnjoj i budućoj publici, no ne sumnjamo u nju. Pjesma je treći i posljednji singl u autorstvu Borisa i Valerije Đurđević, a za aranžman i studijsku snimku bio je zadužen naš prijatelj, sad već poznati mladi producent Marin Bando, koji je zapravo i najzaslužniji za promjenu našeg zvuka. Marinu smo dali potpunu slobodu jer mu vjerujemo i smatramo da je ovo tek početak uspješne suradnje.

Sad imate i klavijaturista, reci nam nešto o njemu?

- Tako je, Dario Harkanovac nas je pojačao na klavijaturama. Inače je student osječke glazbene akademije. S nama je od početka godine, kao i novi mladi bubnjar Leo Ižaković. Obojica su već dokazani i iskusni glazbenici, tako da su se odmah odlično uklopili u našu priču.

Kritičari kažu da ste pomladili svoj zvuk. To nije loše, zar ne? Je li to bio cilj, prikloniti se mlađoj publici?

- Nekako od početka imamo tendenciju eksperimentirati sa zvukom, možda jer još tražimo ono najbolje, a možda i zato što uvijek želimo iznenaditi naše slušatelje. Rekao bih da prema njihovim kritikama, bile pozitivne bile negativne, krojimo svoj zvuk, koji će biti prepoznatljiv. Svi smo mladi i razigrana duha, tako da i to sigurno ima puno utjecaja na sve što izlazi iz naše radionice.

Imate li neke planove za ljeto? Ima li nastupa, možda neki novi spot...?

- Ljeto će za nas, kao i sva u proteklih šest godina, koliko sviramo zajedno, biti radno, kako na bini tako i u studiju. Najavit ću za jesen novu pjesmu i spot, a tko će biti zadužen za stvaralački dio u suradnji s nama, već sam rekao.

Tanja Kvorka
na jesen
IZLAZE NOVA

PJESMA I

VIDEOSPOT
Najčitanije iz rubrike