Dome slatki dome
SAVJET U KUPAONICI

Izbor ogledala uz umivaonik jako je važan
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
Mnogi elementi često imaju ogledala sa svih strana, što znači da se možete vidjeti u ogledalu kada su vrata elementa otvorena

Živjeti bez ogledala u kupaonici pravi je izazov. Brijanje može brzo postati rizično, a nanošenje šminke nezgodan posao. Izbor odgovarajućeg modela ogledala uz umivaonik jako je važan. Ali kako odabrati odgovarajući model? Prije odluke bitno je sagledati sve mogućnosti.


Odlučite li se za ogledalo s elementom ili bez njega – ljepota je, kao i uvijek, u očima promatrača. Na raspolaganju su brojne mogućnosti kada su u pitanju ogledala u kupaonici. Najčešće su to ogledala s elementima za odlaganje ili bez njih. Prije svega, veličina i funkcija kupaonice presudna je u odabiru najboljeg rješenja. Iako je ogledalo bez elementa često najbolja opcija u kupaonici za goste, ogledalo s elementom poželjno je u obiteljskim kupaonicama zbog puno potrebnog prostora za odlaganje i urednosti koju unosi, savjetuju iz Geberita.


Međutim, ogledala s elementima nude i puno više. Mnogi elementi često imaju ogledala sa svih strana, što znači da se možete vidjeti u ogledalu kada su vrata elementa otvorena. S pomoću polica koje se mogu razmještati, unutrašnjost elementa s ogledalom može se prilagoditi našim individualnim potrebama.


Koliko je svjetla potrebno u kupaonici? Ovisno o tome ima li kupaonica prirodno dnevno svjetlo. U svim situacijama rasvjeta integrirana u ogledalo ili element s ogledalom osigurava optimalno osvjetljenje prostora oko umivaonika, a osoba koja stoji ispred osvijetljena je kvalitetnom rasvjetom prilikom brijanja ili nanošenja šminke. Ogledala su dostupna sa svjetlosnom trakom koja obrubljuje zrcalnu površinu. Svjetlosna traka može biti postavljena uz gornji ili donji rub zrcalne površine te uz bočne rubove.


Indirektna rasvjeta je elegantno rješenje gdje se LED svjetlosna traka ili druga rasvjetna tijela postavljaju iza stakla, koje je često satenizirano. To stvara ugodnu atmosferu. Sve što preostaje je odabrati dodatne funkcije. Bilo da se radi o integriranoj rasvjeti, ugrađenim mrežnim utičnicama za sušilo za kosu, USB priključcima za punjenje mobilnih uređaja ili integriranim ogledalima s povećalom, na raspolaganju je niz mogućnosti.
Jasminka Knežević
Zaštita instalacija
Važno je napomenuti da su kvalitetni materijali posebno važni u kupaonici jer vlaga utječe na ogledalo, kromirane površine i drvene elemente. Mrežni priključci za mrežne utičnice, USB priključke i rasvjetu moraju imati IP44 zaštitu, što znači da su zaštićeni od prskanja vode. Klase zaštite označene su IP kodom (ulazna zaštita). Mrežni priključci u kadi ili tušu moraju imati stupanj zaštite IP67. To znači da su vodootporni ako se privremeno urone u vodu. Ako su mrežni priključci postavljeni u području tuša ili kade do visine od 2,25 metara, potreban je stupanj zaštite IP65.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana