Novosti
POLITIČKA SCENA UOČI KAMPANJE

HDZ zanima centar, a SDP će morati zbrinuti mnoštvo malih partnera
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
"Predizborna kampanja ne može bitno utjecati na izborni rezultat u odnosu prema sadašnjem stanju", smatra Davor Gjenero

Do parlamentarnih izbora preostalo je još mjesec i pol dana, a početne su pozicije zauzete i koalicije uglavnom dogovorene. Koje sve stranke izlaze na izbore i u kojem su odnosu stranke međusobno uglavnom je poznato, a nepoznanica su stranački programi i imena na izbornim listama.



Problemi

Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako mu se čini da je politička arena vrlo konsolidirana, da se zapravo odredila i da ova kampanja ne može bitno utjecati na izborni rezultat u odnosu prema sadašnjem stanju. On smatra da HDZ konsolidira prostor desnog centra i namjerno je pustio desnu marginu da otpliva, čime zapravo pokušava otvoriti i prostor više prema centru.


"Na neki ga način, suradnjom s HSLS-om, HDZ pokušava primaknuti sebi. Osim toga, na tom su prostoru važni igrači - primjerice IDS, koji će vjerojatno izići na izbore sam ili u koaliciji s PGS-om, i navijati da njihovih nekoliko glasova bude prevaga u Saboru, što će se, mislim, i dogoditi. U tom je prostoru od malih relevantan još samo Radimir Čačić, koji se također ponaša tako da želi biti pivotalna pozicija, bez koje se ne može. HNS će pak ili marginalno ući u parlament ili će u III. izbornoj jedinici, ako se udruže Čačić i Matija Posavec, pobrati sve glasove iz liberalnog prostora i HNS će u tom slučaju ostati izvanparlamentaran", kaže Gjenero, dodajući da je Miroslav Škoro otišao bitno desno u odnosu prema svojoj predizbornoj kampanji, istupajući u društvu Hasanbegovića i Zekanovića. S tom si je koalicijom, smatra on, Škoro navukao više problema nego dobrobiti jer svi će se oni odvojiti od njega ako uđu u parlament pod njegovim skutima. Nitko od njih neće ostati unutar njegova zastupničkog kluba, svi će se oni pokušavati profilirati u Saboru kao neovisni, kaže naš sugovornik.


"Škoru će vjerojatno koštati i ovo što se pojavilo o financiranju njegove stranke. Činjenica da prvi put na izborima imamo stranku koju neizravno, ali očito financira ruska država vrlo je neugodna stvar. Meni se čini da u takvim uvjetima Škoro može računati na uspjeh u dvije slavonske izborne jedinice, i to prije svega na osnovi infrastrukture koju je preuzeo od nekadašnjeg Glavaševa HDSSB-a. Škoro će na izborima ‘igrati‘ u Slavoniji, tu prijeći prag i postići dobar rezultat, ali u četiri zagrebačke, u III. i VIII. izbornoj jedinici nema nikakve šanse. Tu oni vrlo vjerojatno ne mogu osvojiti ni mandat, a u Dalmaciji će ga koštati ova petljavina s Mostom s jedne strane i Suverenistima s druge. Tako da je pitanje kako će proći u IX. i X. izbornoj jedinici", smatra Gjenero.
Pad Mosta


Jedna od predizbornih anketa pokazala je samo 1 posto razlike između vodećih, a druga da HDZ ima veću potporu od cijele Restart koalicije, što svjedoči će izbori donijeti dosta uzbuđenja, a Gjenero kaže kako bi bilo dosta zanimljivo vidjeti rezultate istraživanja po izbornim jedinicama, pa bismo onda znali više. Most je, smatra on, u slobodnom padu i vidjet će se samo hoće li taj pad biti toliko drastičan da ostane bez zastupnika u parlamentu. "Ovi pokušaji s novim ljudima im nemaju neke šanse jer je vrlo malo vjerojatno da Most može ponovno osvojiti neki mandat u Rijeci ili Zagrebu, gdje će ti ljudi biti na listama. Oni zapravo gube ljude od prvog dana kada su ušli u parlament. Most je izgubio onu svrhu koju je imao, oni su na početku nastupali kao nekorumpirani HDZ. No HDZ se rekonsolidirao u Dalmaciji i samim time Most gubi smisao", kaže Gjenero. Sada je Škoro preuzeo njihovu ulogu i približnu potporu s prošlih izbora, s tim da Gjenero ističe kako je Most imao glavnu utvrdu u dalmatinskom zaleđu i nešto u Slavoniji, a Škoro ima prije svega "pik" na Slavoniju i nešto malo šansi u dalmatinskom zaleđu.


Igor Bošnjak
Ivan Penava spašava vlastitu karijeru
Gjenero smatra kako je bilo posve jasno da Ivan Penava sljedeće godine ne bi bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vukovara, pa on sada izlaskom iz HDZ-a pokušava spasiti vlastitu karijeru u parlamentu ili formirati vlastitu listu u Vukovaru za lokalne izbore. "Ne čini mi se da i u jednom i u drugom ima neku perspektivu. Ne čini mi se da on može biti posebno istaknuti parlamentarac, jasno je da ne mogu pasti karte tako da dospije u izvršnu vlast, a ne čini mi se vjerojatnim da će formirati listu u gradu koja bi mogla biti pobjednička. To više što su rezultati njegove lokalne uprave prilično skromni", analizira Gjenero.
MOGUĆI PARTNERI
Gjenero ne vjeruje da će HDZ, s obzirom na iskustvo s Mostom, pokušati eksperimentirati sa Škorom kao partnerom. "Mislim da će partnere tražiti ili u manjinama i u centru ili u SDP-u", ističe. Dodaje kako do velike koalicije lakše može doći HDZ nego SDP kojem će mali partneri postizborno stvarati probleme.