Sport
NAKON SUDACA I NOGOMETAŠA SLIČNO SE ORGANIZIRALA I STRUKA

Nedavno utemeljena i Udruga hrvatskih nogometnih trenera
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
Iz Osijeka je krenula inicijativa i ubrzo naišla na odobravanje diljem Lijepe Naše te posljedično 21. svibnja dobila relevantni status! Tada je, nakon utemeljiteljske skupštine 27. travnja tekuće godine, Udruga hrvatskih nogometnih trenera (UHNT) upisana u registar udruga Ministarstva uprave Republike Hrvatske. Okuplja, dakle, trenere hrvatskoga predznaka neovisno o tome gdje oni znanje prenosili, tako da su joj ubrzo pristupila poznata i priznata imena poput Ivana Preleca, Sergeja Jakirovića, Nenada Bjelice, Gorana Tomića, Ivana Kepčije, Davora Rupnika, Darka Raić-Sudara...

Oni su dio korpusa od 130 članova čija brojka svakodnevno raste, a želja je okupiti sve aktivne iz te struke. I potreba o čemu je uvodno govorio Marijo Jović, koji je izabran za predsjednika te novostvorene sportske udruge:

- Vjerujemo da nakon što su igrači i suci organizirali svoje udruženja, odnosno svojevrsne sindikate, kako bi podigli kvalitetu svog okruženja i rada, to moramo i mi treneri jer smo već dugo vremena prepušteni sami sebi - sažeo je taj aktualni trener norveškog drugoligaša Mossa i osobno osjetivši tamniju stranu svoga poziva koja ga je, prije četiri i pol godine, motivirala relativnu lagodnost u rodnom Višnjevcu zamijeniti dalekom Skandinavijom.

Najbliži suradnik u dopredsjedničkoj ulozi bit će mu Šibenčanin Marko Kartelo, a u vodstvo Udruge još su izabrani Ante Bekavac, kao i Nikola Eror zadužen za pravna pitanja te tajnik Željko Nikšić. Ideja o Udruzi sazrijevala je pet godina, tako da njezini utemeljitelji precizno znaju što treba činiti, što su saželi u osnovne ciljeve:

- Detektirali smo probleme i definirali ih statutarno, a oni se odnose na zaštitu interesa članova Udruge na stručnom, edukativnom, ekonomskom i pravnom području te svakom drugom području važnom za kvalitetno obavljanje trenerske profesije. Zatim edukaciju, razvojnu strategiju i pravnu zaštitu članova Udruge, promocija metodologije rada uspješnih hrvatskih trenera kako bi se izgradio „brand“ hrvatskog trenera diljem svijeta, izgradnja i održavanje odnosa, odnosno suradnja s nogometnim klubovima u Republici Hrvatskoj, ali i inozemstvu te s Hrvatskim nogometnim savezom. Sukladno njima, odredili smo područja djelovanja koja se, također, mogu pronaći u Statutu, a koja ne bih sada šire elaborirao - izdiktirao je Jović glavne smjernice rada koji je, praktički, od prvoga dana dobio konkretne obrise:

- U startu smo svim članovima osigurali besplatne softvere za analizu utakmica, treninga, softver za kontrolu opterećenja i izgradnju modela igre te online knjižnicu s više od sto besplatnih stručnih literatura kao i olakšanu mogućnost učenja stranih jezika u suradnji sa školom stranih jezika iz Zagreba Intellecta. Organizirali smo videoseminare u našoj trenerskoj grupi na facebook stranici te promptnu pravnu zaštitu koja je, nerijetko, prijeko potrebna. Kratkoročni nam je, pak, cilj okupiti sve klubove HNL-a kako bi treneri mogli u reprezentativnim pauzama zajedno imati otvorene seminare i razmjene mišljenja kao i studijska putovanja u druge saveze i klubove za što smo već poduzeli konkretne korake - zaključio je Jović javljanje iz Norveške svakodnevno, zapravo, bivajući prisutan u domovini. Kontaktirajući sa sve većim brojem članova UHNT-a koji se mogu, zajedno s ostalima zainteresiranima, informirati i pristupiti preko mail adrese info@uhnt.hr. D.Lekšan
130

članova trenutno ima novoosnovani UHNT
Možda ste propustili...

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

NEUGODNO ISKUSTVO ALBANCA

Hysaju se u vožnji zapalio automobil

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana