Sport
NOGOMETAŠI OSIJEKA U POLUFINALIMA KUPA

Pamte se pobjede protiv
Slaven Belupa i Cibalije
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
Osijek će u nedjelju na Rujevici igrati svoje deseto polufinale hrvatskog kupa

Nogometaši Osijeka u nedjelju će na Rujevici odigrati svoje jubilarno, deseto, polufinale hrvatskog kupa. U dosadašnih devet nastupa među četiri najbolje hrvatske momčadi u borbi za Rabuzinov trofej bijelo-plavi su dvaput bili uspješni i izborili plasman u finale.

U preostalih sedam pokušaja Osijek je četiri puta ispadao od Dinama (Croatije), dvaput od Hajduka i jednom od Rijeke. Tako ispada kako osječka momčad nijednom nije uspjela proći dalje kad joj je suparnik bio jedan od klubova iz velike četvorke hrvatskog nogometa.

Treća sreća
Prva dva nastupa u polufinalu nisu bila uspješna. Oba puta uspješnija je bila zagrebačka Croatia. U sezoni 1994./95. "modri" su lako prošli Osijek. U prvom susretu slavili su u Gradskom vrtu sa 2:0, pa je uzvrat bio samo formalnost, a završio je pobjedom Croatije od 2:1. Drugi susret istih rivala dogodio se dvije godine poslije i bio je mnogo neizvjesniji. U Zagrebu je Croatia slavila sa 2:1, a pogodak koji je Osijeku ostavio nadu uoči uzvrata na osječkom stadionu zabio je Davor Černe. Druga utakmica bila je tvrda i neizvjesna, završila je bez pogodaka, 0:0, ali je Osijek, točnije, Vlatko Glavaš, potkraj susreta imao čistu priliku za pogodak koji bi bijelo-plavima donio finale, ali ju nije realizirao, pa je u njega opet otišla zagrebačka momčad. Nakon ta dva neuspješna pokušaja stigla je "treća sreća" za Osijek. U proljeće 1999. bijelo-plavi su u polufinalu za suparnika imali Slaven Belupo. Bile su to dvije vrlo tvrde utakmice u kojima je presudio jedan jedini postignuti pogodak. Njega je u prvom susretu, u Osijeku, postigao Bakir Beširević u 90. minuti iz kaznenog udarca, nakon što je prethodno u šesnaestercu srušen Stanko Bubalo. U uzvratnoj utakmici pogodaka nije bilo. Koprivničani su napadali, a obrana Osijeka na čelu s vratarom Filipom Šušnjarom izdržala je sve nalete, izborila finale, u kojem je, poslije pobijedivši Cibaliju (2:1), osvojila jedini trofej u klupskoj povijesti. Nakon toga slijedila su tri neuspješna pokušaja u polufinalnim susretima. U sezoni 2000./01. Osječane je glatko eliminirao Hajduk (3:0, 2:1), godinu poslije bolji je bio Dinamo, a ta se polufinala pamte po ispadu Miroslava Blaževića, koji je tada sjedio na klupi Osijeka. U prvoj utakmici, u Gradskom vrtu, Dumitru Mitu je dvama pogodcima donio pobjedu bijelo-plavima (2:1), ali ona nije bila dovoljna u uzvratu, u kojem je Dinamo slavio (2:0). Međutim, nakon susreta, nezadovoljan suđenjem, Ćiro Blažević je plasirao svoje čelo u nos varaždinskog suca Ivana Novaka, zbog čega je bio oštro kažnjen, a u finale je otišao Dinamo.

Iznenađenje 2012.
Najbliže finalu u tom razdoblju Osijek je bio u sezoni 2004./05., kada mu je malo tko davao izglede u srazu s Hajdukom. Bila je to godina Čordaševih "beba", kada je s oskudnim igračkim kadrom tadašnji Osijekov trener složio dobru momčad. U prvoj utakmici, na Poljudu, Osijek je poveo početkom drugog poluvremena, pogotkom Stjepana Jukića, a do kraja je Hajduk uspio to preokrenuti i na uzvrat ponijeti minimalnu prednost (2:1). U toj utakmici sve loše za Osijek dogodilo se u 45. minuti, kada je Gusić zaradio crveni karton nakon prekršaja, zbog kojeg je dosuđen i "slobodnjak" iz kojeg je Ivan Leko pogodio za vodstvo Splićana. Činilo se kako je Osijek u izgubljenoj situaciji, s igračem manje i dva pogotka zaostatka, ali bijelo-plavi se nisu predavali. Jukić je nakon šest minuta igre u drugom poluvremenu izjednačio, a desetak minuta prije kraja Josip Balatinac je iz slobodnog udarca pogodio vratnicu, što je bio kraj Osijekovih nada za finale. Do novog nastupa u polufinalu Kupa trebalo je proći čak sedam godina, a u njemu su se, u proljeće 2012., sastali slavonski rivali. Bila je to jedna od rijetkih godina u kojima je Cibalia bolje kotirala od Osijeka, ali je u prvom susretu u Gradskom vrtu doslovce šokirana. Osijek je neočekivano došao do visoke pobjede od 3:0, pri čemu je vratar Osijeka Ivan Vargić obranio kazneni udarac koji je pucao napadač Cibalije Mladen Bartolović, koji je najstrožu kaznu propustio realizirati pri rezultatu 2:0. Uz Vargića, junak te pobjede bio je dvostruki strijelac Anton Maglica. U vinkovačkom uzvratu bilo je gusto. Cibalia je u 49. minuti imala vodstvo od 2:0, a onda se ukazao Tomislav Šorša i postigao pogodak vrijedan drugog finala za bijelo-plave. U njemu Osijek nije uspio, u dva je susreta bolji bio Dinamo (0:0, 1:3). Nakon toga do danas Osijek je igrao u još dva polufinala, ali nije uspio proći dalje. U sezoni 2016./17. u dvije je utakmice uspješnija bila Rijeka (3:1, 2:0), a prošle sezone bijelo-plave je zaustavio Dinamo. Igrao se samo jedan susret, i to u Maksimiru, a Zagrepčani su u izjednačenoj utakmici slavili sa 2:0.

Dalibor Keler
OSIJEKOVA POLUFINALA KUPA
1994./95.

Osijek - Croatia 0:2

Croatia - Osijek 2:1

1996./97.

Croatia - Osijek 2:1

Osijek - Croatia 0:0

1998./99.

Osijek - Slaven Belupo 1:0

Slaven Belupo - Osijek 0:0

2000./01.

Osijek - Hajduk 0:3

Hajduk - Osijek 2:1

2001/02.

Osijek - Dinamo 2:1

Dinamo - Osijek 2:0

2004./05.

Hajduk - Osijek 2:1

Osijek - Hajduk 1:1

2011./12.

Osijek - Cibalia 3:0

Cibalia - Osijek 2:1

2016./17.

Rijeka - Osijek 3:1

Osijek - Rijeka 0:2

2018./19.

Dinamo - Osijek 2:0
Možda ste propustili...

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana