Svijet
NJEMAČKA VLADA OD 15. LIPNJA UKIDA PUTNA UPOZORENJA ZA ZEMLJE EU-A

Francuska i Njemačka pozivaju na što brže otvaranje granica u Europi
Objavljeno 27. svibnja, 2020.

Predsjednik francuskog parlamenta i njegov njemački kolega pozvali su u utorak na otvaranje što je prije moguće granica između europskih zemalja, nakon što su one bile više tjedana zatvorene zbog pandemije koronavirusa.


"Francuska i Njemačka moraju raditi na trenutačnoj obnovi slobodnog kretanja u okviru šengenskog prostora čim se ispune uvjeti", ističu u zajedničkoj izjavi Richard Ferrand i Wolfgang Schauble, koju objavljuje agencija France presse.


"Zatvaranje francusko-njemačke granice već ima ozbiljne posljedice koje nadilaze graničnu regiju, a posebno su važne za percepciju njemačko-francuskih odnosa", navode Ferrand, član centrističke stranke LREM francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, i Schauble, jedan od stupova Kršćansko-demokratske unije (CDU), kancelarke Angele Merkel, zauzimajući se za "što bržu akciju". Tekst zajedničke izjave objavljen je dva dana uoči sastanka francusko-njemačke parlamentarne skupštine, novog foruma dvaju parlamenata, uspostavljenog radi jačanja odnosa dviju zemalja, koji će biti posvećen lekcijama koje Europa može izvući iz pandemije bolesti COVID-19.


Do danas je predviđeno ponovno otvaranje granica unutar Europe od sredine lipnja, no do sada vlada nered s tim u vezi kod različitih europskih zemalja, unatoč pozivima Europske komisije na više međusobnih konzultacija.


Njemačka vlada planira od 15. lipnja ukinuti upozorenja za putovanja u europske zemlje, a koja su uvedena sredinom ožujka, kao dio mjera borbe protiv pandemije koronavirusa, javlja u utorak njemačka izvještajna agencija.
"Ukidanje upozorenja odnosi se na 31 europsku državu, pri čemu je riječ o zemljama članicama Europske unije, Velikoj Britaniji te državama koje se nalaze unutar šengenskog prostora, a nisu članice EU-a“, javlja Dpa, pozivajući se na dokument pod nazivom "Kriteriji za omogućavanje europskog turizma”.


Hina
Poziv Srbima da ne ljetuju u Crnoj Gori
Nakon što se Srbija nije našla na popisu država s kojom će Crna Gora 1. lipnja otvoriti granicu, srbijanski mediji oštro su u ponedjeljak napali crnogorsku vladu, a srbijanska predsjednica vlade Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori. Mediji u Podgorici prenijeli su pisanje provladinih portala u Srbiji koji su odluku crnogorske vlade predstavili kao napad na Srbiju, a Crnu Goru optužili da je fašistička i rasistička zemlja. Crna Gora otvorit će granice za putnike iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana