Crna kronika
OPTUŽNICA ZBOG PRIJEVARE U GOSPODARSKOM POSLOVANJU

Uzeo od pet OPG-ovaca dvije tone graha i oko tonu svinjskog mesa, a nije platio
Objavljeno 27. svibnja, 2020.

VUKOVAR - Protiv Berislava Mlakića (36), hrvatskog državljanina s boravištem u Austriji, podignuta je optužnica zbog prijevara više vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) iz Ilače. Od Ilačana je uzeo više od dvije tone graha i mesa koje nikada nije platio, pa je tako zaradio ukupno 77.622,50 kuna. Kod preuzimanja sva je "papirologija" izgledala normalno, pa vlasnici OPG-ova nisu imali razloga posumnjati u njega.Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru optužnicom tereti Mlakića da je 17. studenoga i 14. prosinca 2015. godine u Ilači i u Zagrebu, kao direktor i osoba ovlaštena za pojedinačno i samostalno zastupanje trgovačkog društva Viktoria Management d.o.o. Zagreb, zajednički i po dogovoru s osobom koja se predstavila kao Ivan Božić i koja je također zaposlenik navedenog trgovačkog društva, uvjerio Jasmina Budinskog iz Ilače da će od njega i drugih mještana Ilače, Ivice Dasovića, Marijane Basarić, Marijane Bilandžija i Tomislava Kuvedžića, kupiti grah i svinje, i da će iste platiti u roku dospijeća. Kada su mu povjerovali i isporučili robu na područje Zagreba, predao im je i bjanko-zadužnice navedenog trgovačkog društva na iznose od 50.000 kuna, iako je znao da kada zadužnice dođu, neće imati novca za njih.



Tako je, navodi se u optužnici, 17. studenoga 2015. godine posredovanjem prijevoznika Dejana Blažinčića, koji je kamionom došao u Ilaču u dvorište Jasmina Budinskog, na temelju sklopljenih ugovora o kupoprodaji s rokom plaćanja od 60 dana od datuma po isporuku, od OPG-a Budinskog preuzeo 900 kilograma graha u vrijednosti od 22.500 kuna, od OPG-a Ivice Dasovića 300 kilograma graha u vrijednosti od 7500 kuna, od OPG-a Marijane Basarić 500 kilograma graha u vrijednosti od 12.500 kuna, od OPG-a Marijane Bilandžija 200 kilograma u vrijednosti od 5.000 kuna te od OPG-a Tomislava Kuveždić 350 kilograma graha u vrijednosti od 8750 kuna. Potom je 14. prosinca iste godine, posredovanjem prijevoznika Tomislava Pukljaka, koji je kamionom došao u Ilaču, na temelju sklopljenog ugovora o kupoprodaji s rokom plaćanja od 50 dana od datuma isporuke, preuzeo 16 komada cijelih očišćenih svinja te 22 svinjske polutke u vrijednosti od 20.872,50 kuna, s otpremnicom OPG Jasmin Budinski.



Berislav Mlakić ispitan je putem međunarodne pravne pomoći u Bosni i Hercegovini, pri čemu je u svojoj obrani naveo kako on nije dogovarao nikakve poslove, niti je što zaradio te je istaknuo kako uopće ne poznaje Dejana Blažinčića i Tomislava Pukljaka koji su robu od Ilačana preuzeli, kao i da ne zna ništa o kupnji i prijevozu graha i mesa. U obrani je naveo i kako je za TD Viktoria management d.o.o. obavljao samo završne građevinske radove, najčešće u Dugom Selu. Međutim, iz sudskog registra vidljivo je da je on bio odgovorna osoba te tvrtke. Isto tako, istražitelji su utvrdili da je Berislav Mlakić, a uime navedene tvrtke, kod javnog bilježnika nesumnjivo baš on potpisao bjanko-zadužnice te da je zasigurno znao što potpisuje, kao i to da mu je bilo jasno da ulazi u poslovni odnos s oštećenim OPG-ovcima, znajući kao direktor društva za prijeteću blokadu koja je nastupila tek nešto više od mjesec dana nakon posljednje isporuke robe.



Ispitani vozač Tomislav Pukljak rekao je kako ga je krajem 2015. godine nazvala osoba koja se predstavila kao Berislav Mlakić, dogovorili su prijevoz robe i s njim se našao u Sesvetama, gdje su dogovorili prijevoz oko tone mesa iz Slavonije do Zagreba. S Mlakićem je potpisao ugovor o najmu vozila i vozača te mu je dao 750 kuna predujma. Meso je odvezao u naselje Soblinec, i prema uputama Mlakića, s kojim se našao na jednom parkiralištu, gdje su Mlakić i još jedan muškarac pretovarili meso u dvije Škode. Nakon toga još je nekoliko puta Berislavu Mlakiću pružao uslugu prijevoza robe, a nakon što mu je ostao dužan, prestao je surađivati s njim.

Dejan Blažinčić rekao je kako je prijevoz graha dogovorio s muškarcem koji mu se javio na oglas. Nepoznati mu je po vozaču autobusa poslao dokumentaciju u žutoj koverti koju je predao osobi u čijem se dvorištu tovario grah. Nakon utovara telefonom mu je neznanac rekao da će istovar biti na cesti blizu Markuševca, gdje su ga dočekala trojica muškaraca s Caddyjem. Nikada mu ta usluga prijevoza nije plaćena, a nikada nije saznao ni ime osobe koja ga je za prijevoz angažirala.
Sandra Lacić

OPG-ovcima je dao bjanko-zadužnice na iznose od 50.000 kuna, iako je znao da ih neće moći unovčiti
Najčitanije iz rubrike