Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Ulagači oprezni zbog globalnih napetosti
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
Značajnije povećanje cijene bilježe dionice Atlanska plovidba (4,7 %), Maistra (4,3 %), i Končar Elektroindustrija - KOEI (3,7 %)

Prošloga tjedna nastavljen je rast cijena dionica na domaćem tržištu kapitala, ali su ulagači, počevši od srijede, pokazali veliki oprez. Prema kraju tjedna obujam trgovanja na Zagrebačkoj burzi značajno se smanjio, jer ulagači nisu željeli iskušavati sudbinu, nego su se odlučili za taktiku čekanja i ispitivanja terena.


Ukupan redovni tjedni promet iznosio je 32,6 milijuna kuna i u cijelosti se ostvario kroz trgovinu dionicama. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 6,5 milijuna kuna, što je za 2,5 milijuna kuna ili 62,5 posto više u odnosu na prethodni tjedan. Na početku tjedna ulagači su pokazali visoku dozu optimizma, što je utjecalo na pojačano trgovanje na Zagrebačkoj burzi. U ponedjeljak dionicama se protrgovalo 14,0 milijuna kuna, od čega se u blok-transakciji vrijednosnicama Slatinske banke ostvarilo 5,7 milijuna kuna prometa. Indeks Crobex povećan je u ponedjeljak na 1565 bodova (rast za 1,2 posto).

Najviše razine

Utorak je donio daljnji rast dionica i indeks Crobex, uz ostvarenih 8,2 milijuna kuna prometa, povećao se za 1,2 posto, na 1583 boda. U srijedu indeksi na američkim burzama dostigli su najviše razine u posljednja dva mjeseca. Ulagači su na temelju objavljenog zapisnika sa sastanka guvernera središnje američke banke FED procijenili kako će monetarne vlasti, uz podršku ministarstva financija SAD-a, odobriti dodatne poticajne mjere za oporavak gospodarstva. Međutim, u srijedu oko podneva, svjetski su mediji objavili vijest kako će američki Senat kasno uvečer vjerojatno prihvatiti Hollen-Kennedyjev prijedlog Zakona o odgovornosti inozemnih tvrtki. Prijedlog zakona usmjeren je prema kineskim kompanijama čije su dionice izlistane na američkim burzama. Prema prijedlogu zakona, kineske kompanije koje žele da im dionice i dalje budu izlistane na Wall Streetu, morat će dokazati da iza njih ne stoji država. Odmah po objavi ove vijesti cijene dionica na europskim burzama počele su padati. Analitičari i ulagači procijenili su da iza prijedloga zakona stoji američka administracija, i da će usvajanje zakona izazvati napetost između SAD-a i Kine. Povećana napetost na relaciji SAD - Kina u ovom trenutku najviše šteti interesima zemalja EU-a, jer neizravno utječe na smanjenje izvoza na kinesko tržište. Nakon koronakrize svi žele imati otvoren pristup tržištu s najviše stanovnika. Zbog toga su cijene dionica na europskim burzama u srijedu poslijepodne počele padati, što se prenijelo i na Zagrebačku burzu. Niže cijene dionica poslijepodne spustile su indeks Crobex u srijedu na 1540 bodova (pad za 0,2 posto). U četvrtak ujutro popadale su cijene dionica na svjetskim burzama zbog izbijanja nove napetosti između SAD-a i Kine. Kineski predsjednik Xi Jinping najavio je promjenu zakona o nacionalnoj sigurnosti kojim se Hong Kongu zabranjuje odcjepljenje od Kine te bilo kakve aktivnosti koje su u suprotnosti s politikom vlasti u Pekingu. U jeku predsjedničke kampanje Donald Trump je procijenio kako mu se, u cilju podizanja popularnosti među biračima, isplati "udarati Kinu po slabinama”. Zato je on jedva dočekao ovu vijest oko statusa Hong Konga, zaprijetivši oštrom reakcijom SAD-a. Povećana napetost na relaciji SAD - Kina spustila je cijene dionica na svjetskim burzama i natjerala ulagače na dodatni oprez. To je ostavilo traga na indeksu Crobex koji je potonuo u četvrtak na 1572 boda (pad za 0,6 posto).

Blok transakcija


Vrijednost indeksa Crobex dosegnula je u petak 1569 bodova. To je za 23 boda ili 1,5 posto više nego na početku tjedna, zahvaljujući snažnom rastu dionica u ponedjeljak i utorak. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex 11 ih je zabilježilo rast, a četiri pad cijene, dok se vrijednosnica HT zadržala na početnih 165,50 kn. Na strani tjednih dobitnika istaknule su se dionice turističkog sektora, a među njima prednjačile su dionice Arena Hospitality Group rastom cijene za 8,5 posto na 256,00 kn i Valamar Riviera Poreč (rast za 7,3 posto). Značajnije povećanje cijene bilježe dionice Atlantska plovidba (rast za 4,7 posto), Maistra (rast za 4,3 posto), i Končar Elektroindustrija - KOEI (rast za 3,7 posto). Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se trgovalo početkom tjedna. U ponedjeljak se dionicama Slatinska banka kroz blok transakcije ostvarilo 5,7 milijuna kuna prometa, kada je 127.136 vrijednosnica promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni 44,60 kn. Dionice Slatinska banka otpustio je Slavonski zatvoreni investicijski fond. Sredinom tjedna pojačano se trgovalo dionicama HT. Cijena dionice HT spustila se u petak na 165,50 kn i izjednačila razinu s početka tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica smanjila se u petak na 110,60 bodova (tjedni pad za 0,06 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.


Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijest s tržišta i budite oprezni u trgovanju, jer su povećani politički rizici na globalnoj razini.
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

Najčitanije iz rubrike