Sport
NK OSIJEK

Mirko Marić mora dobiti pomoć u realizaciji napada
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Osijek će za bolje rezultate u završnici sezone trebati širu lepezu strijelaca

Nogometaši Osijeka "generalkom" protiv Dinama u Makismiru zaključili su pripremno razdoblje za nastavak sezone, koja je prije dva i pol mjeseca prekinuta zbog pandemije koronavirusa.

Sada će svi u Gradskom vrtu biti fokusirani isključivo na prvu natjecateljsku utakmicu nakon stanke jer je ona ima golemu važnost s obzirom na to da se radi o polufinalu Kupa Hrvatske u kojem će bijelo-plavi gostovati na riječkoj Rujevici. Upravo zbog toga stručni stožer na čelu s Ivicom Kuleševićem ovog će tjedna treninge organizirati u večernjim terminima jer se susret protiv Rijeke igra u nedjelju s početkom u 20.15 sati. Test protiv Dinama u najvećem je dijelu Kuleševića učinio zadovoljnim, ali opet su se pokazali neki nedostatci s kojima se Osječani bore većim dijelom sezone. Prije svega širina u realizaciji napada, što je posebno naglašeno bilo u proljetnom dijelu prvenstva u kojem je osječka momčad u sedam susreta zabila samo četiri pogotka, a njih su zabila samo dva čovjeka. Triput je suparničke mreže pogađao Mirko Marić, a jedan je pogodak dodao stoper Danijel Lončar. Već sam taj podatak dovoljno jasno govori što najviše muči Kuleševića i njegove suradnike. Osijek u svojim redovima ima prvog strijelca HNL-a (Marić), ali on jednostavno neće moći sam vući momčad prema ostvarenju zacrtanih rezultatskih ciljeva. Sad već svi suparnici itekako dobro znaju odakle im prijeti najveća opasnost kada igraju s Osijekom, pa se koncentriraju na zaustavljanje Marića i ako u tome uspiju, Osijek ostane bez pravog odgovora. Zapravo pogled na klupsku listu strijelaca otkrit će razmjere problema. Marić je zabio 17 pogodaka, a prvi do njega je Mance, s pet, s tim da je on posljednji put strijelac bio još u listopadu. Stoga se u završnici sezone očekuje mnogo ozbiljniji doprinos u tom dijelu od krilnih i veznih igrača. To se prije svih odnosi na Erosa Grezdu i Petra Bočkaja, koji su u Kuleševićevim nacrtima momčadi uz Marića trenutačno pozicionirani najbliže suparničkim vratima. Bočkaj se, istina, podosta mučio s ozljedama prije stanke, pa je izostao njegov veći doprinos, dok je Grezda stigao zimus, a još uvijek nije uspio ubilježiti ni pogodak ni asistenciju. Nadaju se u Gradskom vrtu kako će se sve to promijeniti nakon što sezona ponovno krene. Osijek u svojim redovima ima dovoljno "vatrene" moći koja bi morala kvalitetnije rasteretiti Marića, točnije mnogo bolje koristiti situaciju u kojoj se suparničke obrane koncentriraju na zaustavljanje prvog topnika Lige.

Utakmica protiv Rijeke bit će takvog karaktera da ju ne može i neće dobiti samo jedan raspoloženi igrač. Ako se Osijek želi plasirati u svoje treće finale Kupa, na Rujevici će mu trebati naglašeni momčadski doprinos, ali prije svega drskost i odlučnost kakvu ove sezone na gostovanjima, od bijelo-plavih, nismo imali često priliku vidjeti. Uostalom, taj će susret biti i prilika za rezultatski iskorak jer otkako je NK Osijek prešao u privatne ruke, od polufinala Kupa nije uspio otići dalje. Jednom ga je u toj fazi eliminirala baš Rijeka (2016./17.), a prošle godine Dinamo.

Dalibor Keler
OSIJEKOV PUT DO POLUFINALA
Nogometaši Osijeka ove sezone u hrvatskom Kupu ni jednom nisu igrali na svom terenu. Ulazak u polufinale izborili su s tri pobjede na gostovanjima. Na startu ovogodišnjeg Kup natjecanja u šesnaestini finala imali su lak zadatak u Vukovaru kod županijskog ligaša Vuteks Sloge koju su svladali s visokih 8:0. U osmini finala uslijedilo je gostovanje kod Zadra, gdje su bijelo-plavi slavili s 3:0, a u četvrtfinalu su bili bolji na gostovanju kod Inter Zaprešića 2:0. Dakle, put do polufinala bio je vrlo uvjerljiv jer su na njemu Osječani zabili 13, a pri tome nisu primili ni jedan pogodak. Ždrijeb se nije nasmiješio ni u polufinalu, kada je u pitanju domaćinstvo jer će za finale trebati proći najteži ovogodišnji ispit u Kupu kod Rijeke na Rujevici.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku