Osijek
SAKRAMENTI U VRIJEME KORONE

Prvopričesnička i krizmena slavlja od lipnja do studenoga
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
U Župi sv. Petra i Pavla slavlje prve pričesti održat će se čak u četiri termina kako bi se izbjegle gužve

Pandemija kornavirusa i stroge epidemiološke mjere koje su slijedile onemogućila je redovito održavanje svečane podjele sakramenta prve pričesti i svete potvrde diljem zemlje, pa tako i u osječkim crkvama. Za razliku od drugih crkvenih pokrajina, poput Splitsko-makarske nadbiskupije, koja je podjelu ovih sakramenata odgodila za godinu dana, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji odlučeno je da će se prvopričesnička i krizmanička slavlja održati od lipnja do kraja studenoga ove godine.

U svome pastoralnome pismu nadbiskup mons. Đuro Hranić dao je uputu župnicima da u dogovoru s roditeljima razmotre najprikladnije vrijeme i najbolji način slavlja prve pričesti u svojim župama. Svaki roditelj morat će prethodno potpisati posebnu suglasnost. Prvopričesnička slavlja moći će se organizirati od lipnja, pa sve do svetkovine Krista Kralja svega stvorenja koja ove godine pada na 22. studenoga. Prilikom pristupanja sakramentu pomirenja (sveta ispovijed) bit će potrebno poštovati sve opće i posebne epidemiološke upute koje će tada biti na snazi. Nadbiskup u svome pismu ističe kako bi bilo dobro novonastalu situaciju iskoristiti da slavlje prve pričesti i krizme bude isključivo vjerničko iskustvo koje nije povezano s brojnim gostima, obiteljskim troškovima, restoranima i sličnim opterećenjima. Naime, proteklih godina ovo su postale obiteljske proslave koje su nerijetko dobile ne baš prijeko potrebni sekularni dodatak u obliku sazivanja velikih slavlja kod kuće, ili u ugostiteljskim objektima. Podjela sakramenta svete potvrde (krizme) počinje 20. lipnja. Kako je rečeno u pismu, iznimno ove godine zbog posebnih okolnosti vezanih uz epidemiju, krizimanici mogu, ali ne moraju, imati krizmanu kumu ili kuma. Roditelji i krizmanici također će morati potpisati posebno odobrenje za pristup ovome sakramentu u ovim posebnim okolnostima.

Kako je izvijestila Župa sv. Petra i Pavla, prvopričesno slavlje održat će se u čak četiri termina: u nedjelju, 7. lipnja, u 8.30 sati (učenici OŠ Sveta Ana), i u 10 sati (OŠ Antuna Mihanovića i OŠ Ivana Filipovića) te u nedjelju, 14. lipnja, u 8.30 sati (OŠ Franje Krežme), i 10 sati (OŠ Vladimira Becića).

Sveta potvrda u Donjem gradu bit će 27. lipnja, a prva pričest bit će odgođena za 4. listopada. To nam je rekao župnik Župe Preslavna Imena Marijina i dekan Osječkog istočnog dekanata mons. Ivan Jurić.

- Imamo za tu odluku i razlog. Ne želimo da se krizma odugovlači u treći razred srednje škole. Što se tiče priprave naših krizmanika, oni su bili spremni i prije, tako da to nama nije problem. Moramo računati da nije sve normalno i da još uvijek traju zaštitne mjere. Ako bude lijepo vrijeme moći ćemo imati krizmu na dvorištu iza crkve, gdje ćemo moći provesti sve epidemiološke mjere poput propisanog razmaka. Dužni smo učiniti sve da se nešto ne dogodi tijekom podjele sakramenata. Što se tiče prve pričesti, tu se radi o maloj djeci. Vidimo da oko povratka u školu postoje nesporazumi između Ministarstva i roditelja oko toga trebaju li djeca ići u školu, ili ostati kod kuće. Prvopričesnicima neće škoditi to što će još malo pričekati sa svojim slavljem, a u međuvremenu s njima ćemo moći odraditi snažniju i jaču pripravu. Dakle, čekamo jesen, nadamo se da će onda biti još normalniji uvjeti - rekao nam je mons. Jurić.

Draško Celing
DOGOVOR NA SASTANKU S RODITELJIMA
Prema riječima župnika vlč. Ivana Vidakovića, sveta krizma u Župi sv. Mihaela bit će 11. listopada, a termin održavanja prve pričesti bit će određen na sastanku s roditeljima koji će se održati večeras u 19 sati. U Župi Uzvišenja Svetog Križa u Retfali, u subotu, 27. lipnja, u 10.30 sati bit će održana prva pričest, a sveta krizma je u subotu, 11. srpnja, također s početkom u 10.30 sati. To nam je rekao župnik vlč. Ivica Martić.
Najčitanije iz rubrike