Svijet
MADRID I BARCELONA OTVORILI TERASE KAFIĆA ZABRINUTI TURISTIČKOM SEZONOM

Španjolska riskira da spasi turizam
Objavljeno 26. svibnja, 2020.

Madrid i Barcelona, gospodarski najrazvijeniji, ali i koronavirusom najpogođeniji dijelovi Španjolske, u ponedjeljak su otvorili terase kafića, crkve i knjižnice za ograničeni broj posjetitelja, čime su prešli u novu fazu popuštanja mjera.

Vlada kroz četiri faze namjerava izvesti Španjolsku u „novu normalu“ krajem lipnja, a Madrid i Barcelona zakoračili su iz nulte faze u fazu 1. U ponedjeljak je u ostalim dijelovima zemlje oko 22 milijuna stanovnika, od ukupno 47 milijuna, ušlo u fazu 2.

U Madridu i Barceloni kafići i restorani bili su zatvoreni dva i pol mjeseca, a u nedjelju su se zaposlenici vratili kako bi očistili stolove i pripremili terase s 50 posto kapaciteta u odnosu na razdoblje prije izbijanja epidemije.

"Vratili smo se“, piše na staklenim vratima kafića u središnjem Madridu pokraj još uvijek zaključane košarkaške dvorane Palača sportova, gdje je lokalnim klubovima Real Madridu i Estudiantesu još uvijek zabranjeno igrati utakmice.

Sunce s gotovo ljetnom temperaturom obasjava grad, pa na terasu sjedaju prvi gosti kako bi popili kratku kavu s malo mlijeka poznatu kao cortado.

"U ovoj fazi otvorit ćemo između 10 i 15 posto lokala, jer nemaju svi terasu“, kaže Tomás Gutiérrez, predsjednik udruge madridskih ugostitelja La Viña.

Od približno 19.400 kafića i restorana u Madridu, njih 3500 vjerojatno još neće otvoriti vrata. "Uglavnom oni najmanji", napominje Gutiérrez. Smatra kako će oporavak uslijediti u rujnu. Gonzalo Soberón, 35-godišnji administrator u državnoj službi, izišao je iz svog stana na sjeveru grada kako bi otišao u posjet svojoj nećakinji u susjednu četvrt. Od ponedjeljka su dopuštena obiteljska druženja do deset osoba, pa će Gonzalo prvi put sresti nekoga od poznatih nakon 14. ožujka, kada je uvedeno izvanredno stanje u Španjolskoj.

„A predvečer ću možda sjesti na terasu nekog kafića“, kaže lica prekrivenog maskom, budući da je nošenje maski obvezno u čitavoj zemlji. Crkve su još u nedjelju služile prve mise nakon što su bile zaključane više od 60 dana.

U Španjolskoj, jednoj od najteže pogođenih zemalja koronavirusom u Europi, zarazilo se 235.800 stanovnika, od čega je ozdravilo njih 150.400, a preminulo ih je 28.750.

Barcelona, koju je lani posjetilo 12 milijuna gostiju, nema prognoze o dolasku turista ovoga ljeta. Na njezinoj najpoznatijoj plaži Barceloneti zabranjeno je kupanje i sunčanje, no na tamošnjem pijesku stotine građana vježbaju nastojeći tijelo vratiti u kondiciju nakon duge kućne karantene. Neki sjedaju na terase, pa kroz sunčane naočale uživaju u pogledu na Sredozemno more. Putovanja u Španjolskoj dopuštena su samo unutar provincija, a stranih posjetitelja neće biti do srpnja, rekla je prošli tjedan potpredsjednica vlade. H
120.000 otkaza
U Barceloni je oko 120.000 turističkih radnika privremeno otpušteno do 30. lipnja. “Rezerviranje smještaja na obali počet će sredinom lipnja“, kaže jedan od menadžera lanca hotela Meliá. “Sada imamo malo rezervacija koje se besplatno mogu poništiti. No, turizam u Barceloni ovisit će o zračnim linijama“, dodaje Manel Casals, direktor hotela Gremio.
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana