Novosti
NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

U Hrvatskoj nema novooboljelih osoba, preminula 100. žrtva
Objavljeno 25. svibnja, 2020.

U Hrvatskoj u 24 sata nije bilo novooboljelih od koronavirusa, oporavilo se 2035, a jedna je osoba preminula, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.


"Trenutno su potvrđene ukupno 2244 osobe zaražene koronavirusom, a 2035 osoba se oporavilo. Hospitaliziranih slučajeva je tri manje, što znači da je 78 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru šest pacijenata", navode iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. Novoozdravljenih je osam više nego u nedjelju. "U Općoj bolnici u Koprivnici preminula je jedna ženska osoba, 1931. godište, s komorbiditetom. Ukupan broj preminulih je 100", stoji u priopćenju stožera.


Testirane su ukupno 62.422 osobe, u razdoblju od 24 sata 940. U Osječko-baranjskoj županiji je u 24 sata testirano ukupno 120 uzoraka. U Kliničkom bolničkom centru Osijek jedna je osoba hospitalizirana, a na respiratoru nema pacijenata pozitivnih na koronavirus. Ukupno 12 osoba nalazi se na kućnome liječenju. U Osječko-baranjskoj županiji od početka epidemije oboljele su 133 osobe, a izliječeno ih je 112. Zavod za javno zdravstvo OBŽ-a izvješćuje da je u samoizolaciji sedam osoba, a u nedjelju ih je bilo šest. Prema podatcima PU osječko-baranjske, čiji su djelatnici provjeravali osobe u samoizolaciji, nitko nije kršio propisane mjere.


U svijetu je 25. svibnja bilo gotovo 5,4 milijuna laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19, a od početka pandemije umrlo je 344.815 osoba. U Europi je 1,35 milijuna oboljelih, a umrlih je dosad 162.531.


Seth Berkley, direktor saveza za cjepivo GAVI, najavio je kako su prve naznake o učinkovitosti potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa moguće najesen. "Nažalost, mi zaista ne znamo koje će cjepivo djelovati i hoćemo li ga uopće imati", rekao je Seth Berkley u intervjuu za švicarski list NZZ am Sonntag. "No i dalje će trebati prijeći veliki put da odobrena aktivna supstanca postane dostupna u velikim količinama globalnoj populaciji," dodao je.


Pozvao je na zajedničke globalne napore u proizvodnji i distribuciji potencijalnog cjepiva. Kaže da je potreban međunarodni sporazum za izgradnju proizvodnih kapaciteta kako bi se cjepivo, jednom kad se pronađe, brže proizvodilo. "Zemlje trebaju raditi zajedno kako bi mogle međusobno dijeliti cjepiva u slučaju da nečije cjepivo nije valjano", rekao je Berkley i dodao kako je moguće da će neka cjepiva bolje djelovati na mlade, a neka druga na starije dobne skupine.
Pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju da objavi jasne smjernice o uporabi i distribuciji cjepiva kako bi se spriječilo da cjepivo prvo postane dostupno bogatima na štetu najpotrebitijih. Ako zalihe učinkovitog cjepiva prvotno budu ograničene, trebaju se iskoristiti za imunizaciju zdravstvenih djelatnika, rekao je Berkley. M.Mihelić/Hina

Možda ste propustili...