Regija
IGOR ANDROVIĆ, ŽUPAN VIROVITIČKO-PODRAVSKI:

Za nas ne postoje prepreke, zbog koronavirusa nismo zaustavili nijedan projekt
Objavljeno 25. svibnja, 2020.
Uspješnost u radu posljedica je sinergija Županije, općina i gradova, ali i potpore naših saborskih zastupnika i Vlade premijera Andreja Plenkovića

Pedantno i precizno Igor Andrović, virovitičko-podravski župan, prisjetit će se prve tri godine mandata na čelu Virovitičko-podravske županije. I danas, 1096 dana nakon što je postao župan, s istom iskrom u očima priča o projektima koji su završeni 2017., ali i onima koji stižu, posebno u vrijeme koronavirusa, s kojim su se u Virovitičko-podravskoj županiji borili i bore se, strpljivo i na distanci, jer "zdravlje stanovnika je na prvom mjestu". Podcrtavali su to cijelo ovo vrijeme, imajući među najmanjim brojem oboljelih u Hrvatskoj, a pozivajući i nadalje stanovnike u županiji, na području koje živi na dodiru Drave i Papuka, spoju Slavonije i Podravine, na oprez.


Ali ma kako "udar korone" nosio nedaće, u Virovitičko-podravskoj županiji nikad nisu izvjesili bijelu zastavu. Ovdje riječ "predaja" ne postoji.


- Nema nama stajanja. Ovo je kao utrka na 3000 metara s preponama, ako na jednoj preponi stanete, utrka je za vas gotova, suparnici će prvi do ciljne vrpce. Tako u ovo vrijeme koronavirusa ne stajemo ni s jednim projektom, za nas ne postoje prepreke, sve ide dalje, jer to je jedini ispravan put. Uostalom, pa zato smo ovdje. Ako su nam građani dali povjerenje, pa nismo tu da bismo rekli "ne možemo", "nije se moglo". Jer, gdje ima volje, naći će se i način - kaže župan Andrović, podcrtavajući u svom rokovniku ono što ga "sutra čeka".


A "sutra" je tu - otvorenje Dvorca Janković u Suhopolju, sustava navodnjavanja Đolta, pri kraju je i Novi Gradac – Detkovac... Šest je novih vrtića koji se grade sredstvima Ministarstva poljoprivrede pred otvaranjem (jedan je već otvoren u Gornjem Bazju), obnovljena škola u Josipovu dočekat će u ponedjeljak učenike u novom izdanju, neprepoznatljivom u odnosu na to kakva je nekad bila... Tu su i energetske obnove Opće bolnice Virovitica, ambulanti Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, škola u Pitomači, Suhopolju, Gornjem Bazju, sportske dvorane Tehničke škole... Na Tehnološko-inovacijskom centru i Centru za istraživanje u mljekarstvu uglavnom su završeni zidarski radovi... No to je djelić onoga što slijedi, jer velik dio toga se radi, a velik dio je već poodavno u pogonu.
Kapitalni projekti

- Nekada mi se čini kao da se zaboravilo da do prije nekoliko godina tu nije bio niti studentski restoran, niti studentski dom, niti nekoliko studijskih programa na našoj Visokoj školi. Danas i u Virovitici i u Orahovici naši studenti mogu stvarati svoju budućnosti, uz uvjete kakve imaju oni koji kroz studentski život kroče u Zagrebu, Osijeku, Rijeci... Od jeseni kreće i Studij drvne tehnologije u Virovitici, jer to su tražili naši poduzetnici. Virovitica i Orahovica danas su studentski gradovi. To je nešto o čemu su neke prijašnje generacije mogle samo sanjati. I sve to ostvarili smo uz sinergiju svih nas, Županije, općina i gradova ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji, zahvaljujući podršci naših saborskih zastupnika, ali i ogromnoj podršci Vlade Republike Hrvatske, posebno u zadnjih nekoliko godina, otkad je na čelu premijer Andrej Plenković - podsjeća župan Andrović.


A potpora Vlade RH i resornih ministarstva bila je ključna za velike infrastrukturne projekte. Naravno, u Virovitičko-podravskoj županiji su "iscrtali pravac", pripremili dokumentaciju i kada je vizija kristalno jasna, nitko vam neće i ne može reći "ne".


- Unazad tih nekoliko godina u našu županiju slilo se oko 2 milijarde kuna vrijednih projekata. Ova Vlada je pokazala koliko joj je stalo do Slavonije. Sjetimo se: prije nešto više od godinu dana sredstvima Ministarstva poljoprivrede, uz punu podršku Vlade RH, ali i sinergijom Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, sagradili smo multifunkcionalnu halu za naš sajam Viroexpo. Bio je to prvi projekt ostvaren kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem. Ali kada nema sajma, tamo su sportski tereni. Do koronavirusa tereni su bili "rasprodani", bit će i ubuduće. Ni sami nismo bili svjesni koliko imamo sportaša, ali i onih koji se sportom bave rekreativno. Pazite, Viroexpo je niknuo prije 14 mjeseci, a nama se čini kao da je bilo prije nekoliko godina. Iza nas su na stotine projekata, ali čim jedan završimo, drugi počinjemo. Kada smo završili gradnju Panonskog drvnog centra kompetencija, krenuli smo u gradnju bolničkog kompleksa za dnevne bolnice, uz njegovo opremanje u vrijednosti od 50 milijuna kuna. Naši ljudi ne moraju više zbog mnogih pregleda ići u Zagreb ili Osijek, u Virovitici, ali i našim ambulantama domova zdravlja, imaju svu moguću brigu i skrb kao u velikim gradovima jer nabavili smo i CT uređaj i magnetsku rezonancu. Nismo se nikada orijentirali samo na jedan put, uvijek nas je zanimala "paleta proizvoda" za boljitak naših građana. Krenuli smo i sa sustavima navodnjavanja Đolta i Novi Gradac – Detkovac, ali i s asfaltiranjem ceste do Jankovca, a zahvaljujući tom projektu, prošle je godine Park prirode Papuk zabilježio erupciju novih posjetitelja. Dogradili smo novim sadržajima hotel Kuriju Janković, koja je prošle godine imala 4400 noćenja... Osim toga, energetski smo, među prvima u Hrvatskoj, obnovili većinu naših škola i ustanove vezane uz zdravstvo. A kada smo s tim bili gotovi, europskim i županijskim sredstvima izgradili smo tri poduzetnička inkubatora, u Pitomači, Slatini i Orahovici, u kojima smo našim poduzetnicima besplatno dali mjesto pod suncem, jer nama je svako radno mjesto bitno - podsjeća župan virovitičko-podravski.
Ali i danas su dizalice svuda oko nas.
Bolji život za sve

- Krenula je obnova željezničke pruge od Virovitice do Pitomače. Uskoro kreću radovi na aglomeracijama u Pitomači i Slatini... Gradit će se i Kuća čaja u Špišić Bukovici, kao i Centar za kulturu zdravlja u Cabuni. Orahovica će s novim sadržajima na Orahovačkom jezeru postati turistička oaza Slavonije. Čekamo završno opremanje Dravske priče u Noskovcima. Ona će sadržajem modernistički biti slična Aquaparku u Karlovcu, ali s naglaskom na rijeku Dravu, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a - navodi Andrović.


U svim segmentima života stvaraju se bolji uvjeti za život u Virovitičko-podravskoj županiji.
- Iza velikog broja ovih projekata stoje vrijedni djelatnici županijske uprave, ali ponajprije naše razvojne agencije VIDRA-e. Tu je i istraživanje geotermalnih izvora, Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti... Stvaramo priču za sušaru poljoprivrednih proizvoda, koja će našim poljoprivrednicama, njihovim proizvodima, ponuditi dodatnu vrijednost. I jučer i danas i sutra imali smo i imamo samo jedan cilj - bolji život za svakog stanovnika Virovitičko-podravske županije. Zadovoljan osmijeh naših stanovnika i naše djece za nas nema cijenu - zaključuje župan Igor Andrović.
Dijana Stanić Rešicki
Brza cesta do Zagreba ključ razvoja
U cijeloj je priči o gospodarskom razvoju jedan projekt No1. Projekt je to o kojem se ozbiljno pričalo još 1993. godine. Nije tajna da Virovitičko-podravska županija želi bolju prometnu povezanost s ostatkom Hrvatske. Ta bolja prometna povezanost s ostatkom Hrvatske, a naglaskom na Zagreb, ključ je daljnjeg razvoja ovog dijela Hrvatske i Virovitičko-podravske županije.

- Uskoro kreće javna nabava za prvu dionicu brze ceste od Virovitice do Špišić Bukovice. Brza cesta do Zagreba ključ je gospodarskog razvoja i Virovitičko-podravske županije i ovog dijela Hrvatske, a zahvaljujući ovoj Vladi i potpori saborskih zastupnika, nikad nismo bili bliže da je dobijemo i to će biti projekt koji će dati finu glazuru budućoj gospodarskoj slici naše županije - ustvrdio je župan Andrović.
Najčitanije iz rubrike