Zdravlje
POREMEĆAJI SPAVANJA JEDNI SU OD NAJČEŠĆIH U OPĆOJ POPULACIJI

Najčešći uzroci prekomjerne dnevne pospanosti su nesanica i opstruktivna apneja u spavanju
Objavljeno 25. svibnja, 2020.

Napredak tehnologije i medicine doveo je do prepoznavanja i opisa brojnih poremećaja spavanja. Danas je poznato kako je adekvatan san nužan za optimalno funkcioniranje cijelog organizma.

"Današnji način života, ubrzan, uz neadekvatan odmor i spavanje, povezuje se s neurodegenerativnim bolestima kao što je Alzheimerova bolest. Postoji jasna povezanost između kronične nesanice i drugih obolijevanja poput kardiovaskularnih bolesti, arterijske hipertenzije, infarkta miokarda, kroničnog srčanog zatajenje te je faktor rizika za dijabetes tipa II i pretilost. Neadekvatno spavanje čest je uzrok automobilskih nesreća ili velikih industrijskih katastrofa“, ističe dr. med. Petra Nimac Kozina, spec. neurolog Klinike za neurologiju, KBC Zagreb i stručni suradnik Poliklinike NeruoSan za portal ordinacija.hr.

Ozbiljne posljedice
"Prekomjerna dnevna pospanost, nesanica, problemi s usnivanjem ili prosnivanjem, čudne ili neugodne pojave tijekom spavanja mogu se javiti kod svake osobe tijekom života. Ističem kako se bolesnici koji primijete bilo kakve čudne pojave koje se javljaju tijekom spavanja ili usnivanja moraju konzultirati s liječnikom, a po indikaciji i s liječnikom koji se bavi poremećajima spavanja", dodaje dr. med. Nimac Kozima.

Oko 30 % opće populacije ima simptome insomnije, ili nesanice, a 10 % opće populacije ima simptome nesanice koji mogu imati posljedice na dnevne aktivnosti. Oko 6 % opće populacije pati od kronične nesanice. Velik broj osoba koje pate od nesanice poseže za tabletama za spavanje bez konzultacije s liječnikom ili kao sredstvo uspavljivanja koristi alkohol. Osobe s nesanicom manje su produktivne, više izostaju s posla, pod rizikom su za nesreće te su pod povećanim sresom.

Koji je najčešći simptom zbog kojeg se bolesnici žale? Prekomjerna dnevna pospanost najčešći je simptom zbog kojeg se bolesnici obrate liječniku. Prekomjerna dnevna pospanost očituje se na različite načine, u rasponu od blage pospanosti do neprimjetnih epizoda ‘mikrospavanja‘ te nekontroliranih napadaja spavanja. Važno je saznati kako bolesnik spava tijekom noći, spava li, ima li nesanicu ili hrče li tijekom noći, jesu li možda već evidentirane apneje u spavanju – kratke pauze u disanju tijekom spavanja u trajanju od nekoliko sekundi kada bolesnik ‘hvata zrak‘.

Često mokrenje
Najčešći uzrok prekomjerne dnevne pospanosti je nesanica i opstruktivna apneja u spavanju. Nesanica je opisana ranije. Kod opstruktivne apneje u spavanju (OSA) bolesnik se budi umoran, navodi kako ima osjećaj da je neispavan, često ide noću mokriti i budi se suhih usta.

Prevalencija OSA-e u općoj populaciji je od 9 % do 38 %, a ona se povećava s dobi, s porastom indeksa tjelesne mase (BMI) te je češća u muškaraca. Polisomnografija je zlatni standard za utvrđivanje opstruktivne apneje u spavanju. Istraživanja su pokazala da čak 30 % novootkrivenih slučajeva hipertenzije može biti posljedica nedijagnosticirane opstruktivne apneje u spavanju (OSA). Opstruktivna apneja u spavanju danas je prepoznata kao faktor rizika za najčešće bolesti današnjice kao što su arterijska hipertenzija, pretilost, angina pektoris, srčani udar, moždani udar, kognitivne smetnje kao što je blagi kognitivni poremećaj ili sindroma demencije.

Ostali uzroci pretjerane dnevne pospanosti mogu biti izazvani nekim drugim manje zastupljenim poremećajima spavanja. Ako dnevna pospanost utječe na normalno funkcioniranje u svakodnevnim aktivnostima tijekom dana, potrebno je zatražiti liječničku pomoć. T. Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike