Učionica
RIJEČ REKTORA

45 godina u srcu ravnice – učimo, istražujemo, stvaramo
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Poštovani studentice i studenti, poštovani djelatnici Sveučilišta, dragi Osječani,

ovih dana slavimo 45. obljetnicu od utemeljenja našega Sveučilišta, u okolnostima vremena koje je izuzetno teško i zahtjevno i za djelatnike Sveučilišta, i za studente, ali i za narod u cjelini. Svjedoci smo da se kao narod znamo dobro nositi u kriznim situacijama, da smo narod koji zna i hoće raditi i znamo pokazati koliko znamo i koliko vrijedimo. To se ogleda i u neprekidnom, promišljenom i svrhovitom radu našega Sveučilišta.



Stečene vrijednosti čuvamo, ali gradimo i stvaramo nove: osnivamo nove studije, nove fakultete. Dobili smo dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja za studij medicine na njemačkom jeziku, na našem Medicinskom fakultetu, koji je utemeljen za potrebe studenata iz EU-a, prije svega iz zemalja njemačkoga govornog područja. Dobili smo dopusnicu za studij socijalnoga rada, na diplomskoj razini, na Pravnom fakultetu u Osijeku.



U postupku je osnivanje Kineziološkoga fakulteta, koji će biti u sastavu našega Sveučilišta, te smo u postupku osnivanja novih studija na većem broju sastavnica – na hrvatskom, ali i na engleskom jeziku radi jačanja internacionalizacije Sveučilišta.

Sveučilište ima „misijsku“ ulogu ne samo u obrazovnom, znanstvenom, umjetničkom i stručnom smislu, nego i u socijalnom i demografskom.



Sveučilište u Osijeku ima studije za gotovo sve akademske profile, za buduće naraštaje studenta na razini fakulteta, odjela i Akademije.



Osijek je već 45 godina sveučilišni grad što stvara osjećaj sigurnosti i optimizma. Novi naraštaji studenta ne moraju stanovati u dalekim gradovima, studirati na udaljenim sveučilištima, nego to mogu kvalitetno ostvariti u svojem gradu, u svojoj regiji. Taj osjećaj sigurnosti zalog je budućnosti, uz jačanje gospodarstva i povezivanje Sveučilišta s gospodarstvom. Nastojimo što bolje povezati visoko obrazovanje s potrebama tržišta rada. Sveučilište mora uložiti maksimalne napore i zadržati akademski obrazovne mlade ljude u Osijeku i istočnoj Hrvatskoj kontaktima tijekom studija s mogućim poslodavcima, prijavljivanjem start up projekata kod tih poslodavaca iz znanstvenog i stručnog, ali i iz umjetničkog područja te edukacijom na Sveučilištu u obliku razvoja karijera.



Razvijat ćemo nastavne aktivnosti usmjerene obrazovanju studenata što ćemo temeljiti na najnovijim znanstvenim spoznajama i kritičkom promišljanju, ali ćemo nuditi i programe stručnoga osposobljavanja odraslih kao odgovor na realne potrebe gospodarstva i zajednice. Istraživačke aktivnosti Sveučilišta usmjerene su njegovu pozicioniranju kao jakoga, istraživačkoga Sveučilišta na području istočne i srednje Europe koje će u multidisciplinarnom znanstvenom okruženju proizvoditi nova znanja i rješenja doprinoseći održivom razvoju Sveučilišta i društva. U Europskom prostoru visokog obrazovanja (EHEA) i Europskom istraživačkom prostoru (ERA) pozicionirat ćemo se na međunarodnom planu i nadalje jačanjem međunarodne sastavnice u svim područjima sveučilišnih aktivnosti. U dosadašnjem radu uspjeli smo brendirati Sveučilište kao kreativno znanstveno-istraživačko središte Republike Hrvatske i širega okruženja jer sustavno i planski povezujemo znanost, umjetnost, gospodarstvo i praksu.



I na kraju, studentima, ovogodišnjim dobitnicima Rektorove nagrade iskreno čestitam. Zaslužili su to priznanje svojim napornim radom, ostvarili su natprosječne i izvrsne rezultate te im želim mnogo uspjeha u daljnjem radu.



Svečanost proslave 45. obljetnice odgodili smo za jesen. Uložimo dodatne napore kako bismo uspješno, odvažno i hrabro završili ovu akademsku godinu i na vrijeme započeli sljedeću.



Iskrene čestitke svima za ovu vrijednu obljetnicu!



Srdačno vas pozdravlja vaš rektor!
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike