Učionica
KNJIŽNICA STROJARSKOGA FAKULTETA U SLAVONSKOM BRODU

Knjižnica svojim djelovanjem podupire nastavni, znanstveni i stručni rad matične ustanove
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Rad i opremljenost:Nastavni sadržaji u elektroničkom obliku dostupni su na: http://www.srce.unizg.hr/centar-za-e-ucenje/katalog-e-kolegija-ustanova-u-vo,http://www.sfsb.unios.hr/nastava/esadrzaji.
Knjižnica Fakulteta samostalna je ustrojbena jedinica u službi nastave koja svojim djelovanjem podupire nastavni, znanstveni i stručni rad matične ustanove. Kao ustrojbena jedinica Fakulteta za obavljanje knjižnično-informacijske poslova vezanih uz nastavne, znanstveno-istraživačke i stručne potrebe Fakulteta knjižnicu predstavlja i radom rukovodi voditelj Knjižnice. Sukladno takvoj njezinoj misiji, najvažnijim se smatra osigurati studentima apsolutnu dostupnost suvremene nastavne literature pretežito iz strojarstva i srodnih područja. U tom cilju neprekidno se nabavlja nova nastavna i znanstvena građa, ali se vodi briga i o informatičkoj podršci kako bi se korisnicima osiguralo praćenje i uporaba digitalizirane građe.

Korisnicima se građa posuđuje na rok od dva mjeseca, a u prostoru čitaonice dostupna im je sva obvezna literatura na dnevnu uporabu. Isto tako na računalima u čitaonici omogućen im je pristup digitaliziranoj građi, preporučenoj literaturi i drugim nastavnim sadržajima. Svim je korisnicima omogućen pristup bibliografskim bazama u sklopu Centra za online baze podataka sukladno okolnostima i nabavi preko Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu. Baze su korisnicima dostupne preko poslužitelja izdavača te je pristup reguliran isključivo provjerom IP adrese računala. Zaposlenici mogu pristupiti svim pretplaćenim sadržajima uz uporabu osobnog AAI@EduHr identiteta. Najviše su upotrebljavane baze Scopus, WoS Citation Connection, MathSciNet i INSPEC. Mrežni katalog knjižnice dostupan je na adresi http://www.sfsb.hr/nastava/knjiznica. Od osnutka knjižnice 1979. godine, završni, diplomski, specijalistički i doktorski radovi čuvali su se u tiskanom obliku te unazad desetak godina i na CD/DVD medijima. Od 2016. završni i diplomski radovi pohranjuju se u Digitalni akademski repozitorij i arhivi pod nazivom „DABAR“. Do sada je pohranjeno više od 730 oblika knjižnične građe. Nastavni sadržaji u elektroničkom obliku dostupni su na: http://www.srce.unizg.hr/centar-za-e-ucenje/katalog-e-kolegija-ustanova-u-vo,

http://www.sfsb.unios.hr/nastava/esadrzaji. U proteklom petogodišnjem razdoblju, do veljače 2018., nabavljene su 1 254 knjige te je tako došlo do bitnog povećanja broja i naslova i svezaka domaće i inozemne literature s popisa obvezne literature za sve studijske programe Fakulteta. Neprekidno se prati ažuriranje objavljenih popisa obvezne i preporučene literature u cilju zanavljanja knjižničnog fonda aktualnim prinovama. U promatranom razdoblju posuđeno je knjiga/časopisa približno 2 500 svezaka što je nedvojben pokazatelj da je kod studenata Fakulteta kao medij učenja te pripremanja ispita i ocjenskih radova knjiga još uvijek na prvom mjestu.

Uzrok tomu leži u bogatoj izdavačkoj djelatnosti Fakulteta, odnosno nastojanjima domicilnih nastavnika i suradnika u objavljivanju udžbenika, zbirki i priručnika za svoje predmete. Uprava Fakulteta redovito provodi razgovore s predstavnicima studenata u Fakultetskom vijeću i Studentskim zborom o zadovoljstvu radom stručni službi, a tako i rada knjižnice Fakulteta te o tome uvijek na obostrano zadovoljstvo postižemo i usklađujemo sve uočene slabosti. Dekan Fakulteta i ravnateljica Gradske knjižnice Slavonski Brod potpisali su 10. srpnja 2019. sporazum o suradnji između Fakulteta i Gradske knjižnice Slavonski Brod. Sporazumom o suradnji uređena su međusobna prava i obveze između Fakulteta i Knjižnice u svrhu korištenja knjižnične građe za potrebe studenata i zaposlenika Fakulteta te suradnja vezana uz međuknjižničnu posudbu, nabavu stručne i druge literature te organiziranje stručnih skupova, javnih tribina i drugih događaja.
Stjepan LONČAR
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike