Učionica

Knjižnica Filozofskoga fakulteta u „doba korone“
Objavljeno 26. svibnja, 2020.

Elektroničke knjige ne mogu zamijeniti materijalne kao što ni virtualni svjetovi ne mogu zamijeniti stvarne situacije. Sredinom ožujka započelo je novo razdoblje koje je sve kulturne institucije, sa svojim uslugama, doslovce preselilo na mrežu. Već u prvom tjednu pandemije počele su se odgađati književne večeri, posjeti izložbama, boravak u čitaonicama, listanje časopisa, koncerti, pa čak i šetnje u susjednim državama. Sve je stalo, a internet je počeo gorjeti. Knjižnice diljem svijeta počele su se susretati s velikim izazovima preoblikovanja svojih usluga i prilagođavanja potrebama u novonastalim situacijama kao što je pandemija virusom COVID-19. Zbog opasnosti koja je još uvijek prisutna, knjižnice su bile primorane zatvoriti svoja vrata za korisnike te radom od kuće predstavljati knjižnicu i njezine usluge 24 sata dnevno sedam dana u tjednu. I knjižnica Filozofskoga fakulteta privremeno je zatvorila svoja vrata, ali korisnicima su cijelo vrijeme dostupne knjižnične usluge bez kontakta. Knjižnične djelatnosti uglavnom se bave znanjem, a u ovom se razdoblju u prvom redu bave načinom uspostavljanja veze s brojnim korisnicima putem društvenim mreža i mrežnih izvora, ističući korisne izvore znanja na internetu. Knjižnica FFOS-a od samoga je početka osmislila model korištenja knjižničnih usluga kako bi bila potpora nastavi na daljinu. Posebnost je rada visokoškolskih knjižnica upravo dostupnost literature koja prati studiranje i istraživanje budućih znanstvenika. FFOS-ova knjižnica omogućila je studentima i nastavnicima posudbu bez kontakta, ispred knjižnične zgrade u simpatičnoj Đivinoj kućici, u kojoj su naručene naslove mogli preuzeti pod najstrožim propisanim mjerama najprije jednom, a onda i tri puta tjedno. U ulaznom pretincu knjiznica@ffos.hr adrese odvija se potpuno nov način studiranja gdje studenti mogu saznati kada će i gdje preuzeti knjigu.

Unatoč propusnicama i promijenjenim akademskim navikama, studenti su pokazali izrazito razumijevanje. Jedinstvene primjerke pojedinih naslova koje bi inače koristili u novim čitaoničkim prostorima privremeno je zamijenila usluga skeniranja do 20 stranica teksta. Skeniranje poglavlja za pisanje seminarskih, završnih pa i diplomskih radova obavljaju sve djelatnice, ekipa od šest FFOS-ovih knjižničarki, prema tjednim dežurstvima. Nova lokacija na kojoj je Knjižnica smještena od lipnja 2019. godine studentima je u ovom načinu rada prednost jer knjigu mogu preuzeti na otvorenom, i to vrlo brzo i bez kontakta.

Knjižnični se život i dalje aktivno odvija – interaktivnim izložbama kroz suradnju s nastavnicima pojedinih kolegija, pa je tako krajem ožujka predstavljena i prvu u nizu virtualnih izložba. Komunikacija između metodike književnosti i likovne umjetnosti prikazana je izložbom studenata Književna keramika u Knjižnici, nastala na temelju Povjestica Augusta Šenoe i bajki Ivane Brlić Mažuranić, pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Jakova Sabljića i učiteljice Mirne Lišnić, a u virtualni svijet prenesena fotografijom voditeljice Knjižnice Lane Šuster. Knjižnica se kratkim programom pridružila i manifestaciji Noć knjige 2020. Predstavljene su dvije virtualne izložbe. Prvu – Knjige koje su promijenile svijet – priredile su djelatnice Knjižnice izborom naslova poznatih svjetskih autora koji se uklapaju u zadanu temu. Izložba je praćena umjetničkom fotografijom i usmjerena na podupiranje i promoviranje akcije #ostanidoma i #sknjigomnisiizoliran. Druga izložba – FFOS u doba „korone“ – donijela je bilješku o životu i radu Filozofskoga fakulteta u vrijeme pandemije koronavirusa kroz 34 fotografska kolaža Lane Šuster s popratnim tekstom prof. dr. sc. Milice Lukić transformirana u interaktivan videozapis. Narator te stripovske priče fakultetski je mačak – Knjižničar Đivo.

Knjižnica svakodnevno upućuje i na korisne te prema studijima unaprijed pripremljene poveznice na digitalne sadržaje. U skladu s tim djelatnice Knjižnice priređuju mrežne pristupe građi ostalih knjižnica u Hrvatskoj (Digitalna zbirka Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti, Digitalna zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Besplatne elektroničke knjige, Suvremena književna djela, E-Sfera, primjena digitalnih alata koji pomažu nastavi na daljinu i mnoge druge korisne poveznice). Mnogi svjetski nakladnici omogućili su i probne pristupe mrežnim izdanjima knjiga, časopisa i drugim interaktivnim sadržajima kako bi pružili potporu u ovoj jedinstvenoj situaciji pa studenti mogu pristupiti velikom broju cjelovitih tekstova znanstvenih članaka putem Proxy servera koji služi za pristup znanstvenim mrežnim bazama za korisnike koji u trenutku pristupa nisu u IP rasponu CARNeta. Od 4. svibnja Knjižnica je uvela i uslugu brzog povrata knjiga bez zakasnina te je već prvi dan vraćeno dvadesetak naslova. Knjige korisnici ostavljaju u kutiji, a nakon 72 sata djelatnice Knjižnice ulažu ih i pripremaju za ponovnu posudbu.

Filozofski fakultet broji oko 1500 akademskih mladih lica, a prostor Knjižnice oduvijek je bio ispunjen marljivim studentima koji su boravili u čitaonicama u svakoj stanci između predavanja. Sada te prostore čuva Knjižničar Đivo s lutkama Kovidom i Stellom i odabire naslove za vrijedne studente i profesore.

Lana ŠUSTER

Možda ste propustili...