Crna kronika
TRAGEDIJA U OSTROVU

Poginuo suvozač u naletu automobila na prednji dio vlaka
Objavljeno 24. svibnja, 2020.
Dvadesetpetogodišnji vozač iz Vinkovaca udario je automobilom u prednji dio nailazećeg vlaka

OSTROVO - Pedesetpetogodišnji suvozač smrtno je stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu oko 13.55 na prijelazu ceste preko željezničke pruge u Kolodvorskoj ulici u Ostrovu. Suvozač je, unatoč naporima liječnika, preminuo u vinkovačkoj bolnici, a vozač je zadržan na liječenju.Kako doznajemo iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, nesreća se dogodila kada se 25-godišnji vozač iz Vinkovaca, automobilom Hyundai vinkovačkih registracija, bez zaustavljanja i bez provjere nailazi li vlak, nastavio kretati automobilom preko pružnog prijelaza. Pri tome je, zbog nailazećeg teretnog vlaka, došlo do udara automobila u prednji dio vlaka. Od siline udara automobil je odbačen na zelenu površinu pokraj pruge.

- Na mjestu prometne nesreće prijelaz ceste preko željezničke pruge označen je prometnim znakom obveznog zaustavljanja ‘STOP‘ i prometnim znakom za označavanje prijelaza ceste preko željezničke pruge ‘Andrijinim križem‘. Suputnik o osobnom automobilu kojim je upravljao 25-godišnjak bio je 55-godišnjak iz Vinkovaca. Oba su putnika iz vozila iznijeli djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci te su odmah odvezeni u Opću županijsku bolnicu Vinkovci radi pružanja liječničke pomoći. Vozač, 25-godišnjak, zadobio je teške ozljede te je zadržan na liječenju u bolnici, a 55-godišnjak je od zadobivenih ozljeda preminuo u 15.47, što je potvrđeno u OŽB-u Vinkovci - doznajemo iz policije.

Na mjestu događaja policija je provela očevid, protiv 25-godišnjeg vozača automobila, zbog izazivanja prometne nesreće, bit će podnesena kaznena prijava.

Početkom ove godine, u istoj, Vukovarsko-srijemskoj županiji, dogodila se identična prometna nesreća na pružnom prijelazu u Županji. Tada 28-godišnjak iz Štitara, Opel Corsom županjskih registracija, kretao se Vukovarskom prema Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Županji. - Dolaskom do prijelaza ceste preko željezničke pruge, na pružnom prijelazu na kojemu nema uređaja za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka ni polubranika, 28-godišnjak nije zaustavio vozilo kako bi se uvjerio da prugom ne nailazi vlak. Zbog toga je došlo do udara putničkog vlaka kojim je upravljao strojovođa, 50-godišnjak iz Nuštra, u automobil. U prometnoj nesreći vozač osobnog automobila, 28-godišnjak, teže je ozlijeđen. Liječnička pomoć pružena mu je u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, a potom je zbog ozljeda opasnih za život prebačen u Klinički bolnički centar Osijek.

Sandra Lacić
AKCIJA HŽ-a “VLAK JE UVIJEK BRŽI”
Radi smanjenja rizika od opasnosti na željezničko-cestovnim prijelazima upravo najranjivijih sudionika u prometu, HŽ Infrastruktura od 2000. u kontinuitetu provodi akciju “Vlak je uvijek brži” u osnovnim školama te na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Hrvatske. Osim ulaganja u podizanje razine sigurnosti na prijelazima, nužno je i ovakvim akcijama educirati sudionike u prometu jer materijalna je šteta, iako znatna, nadoknadiva, a ljudski život neprocjenjiv. Svrha je akcije HŽ Infrastrukture edukacija sudionika u prometu o potrebi poštovanja prometnih pravila i smanjivanju nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima jer su u 95 posto slučajeva uzroci takvih nesreća neoprez i nepoštovanje prometnih pravila.
Možda ste propustili...

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

TROJE POGINULIH U UTORAK NA HRVATSKIM CESTAMA

Vozač (44) Audija nije bio vezan

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

Najčitanije iz rubrike