Novosti
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA POD KONTROLOM

Imat ćemo kontrolirani turizam, ali gosti neće dugo čekati na granici
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
Oni koji su se preko aplikacije prijavili HZJZ-u moći će hrvatsku granicu prelaziti bez ikakva zastoja

U Hrvatskoj je u 24 sata potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije, a time je ukupan broj oboljelih od koronavirusa u našoj zemlji stigao do 2243.


Četvero novooboljelih je iz Brodsko-posavske županije, a po jedan je novi slučaj u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Umrle su još dvije osobe, muškarac u KBC-u Split rođen 1963., a u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti muškarac rođen 1977. Time je ukupan broj umrlih od koronavirusa 99. Dosad je testirano ukupno 59.911 osoba, od kojih u 24 sata njih 1820. Hospitaliziranih je 15 manje, što znači da su u bolnici 102 pacijenta, od kojih pet na respiratoru.


Ukupan broj ozdravljenih je 2011, a ukupno su u petak bila bolesna 132 pacijenta. U samoizolaciji je 471 osoba.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ocijenio je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj izuzetno povoljnom. Što se tiče novooboljelih, dvoje njih su radnici koji su se vratili iz Švedske, troje ih je iz skupine koja se vratila iz Njemačke. Iz te skupine jedna je zaražena osoba na Hvaru i dvije u Slavonskom Brodu. Još je jedna novooboljela osoba u Osječko-baranjskoj županiji, a riječ je o zarazi obiteljskim kontaktom, rekao je Capak te dodao kako su epidemiološkoj službi poznati izvori zaraze i kontakti svih novooboljelih.


Kada je riječ o novim slučajevima zaraze u Brodsko-posavskoj županiji - dvoje su povratnici iz Njemačke i dvoje iz Švedske, izvijestio je i županijski stožer civilne zaštite. Sve četiri osobe srednje su dobi i s blagim simptomima, rekao je ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić. Prema riječima ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitkovića, za 12 od 15 povratnika iz Švedske nalazi su negativni, a za jednu se osobu testiranje uzoraka ponavlja.


Testiranje i povratak radnika iz Švedske bili su u koordinaciji županijskog stožera civilne zaštite i tvrtke Đuro Đaković Montaža, koja je poslodavac tih radnika. Načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković pozvao je i druge poslodavce koji iz inozemstva vraćaju kući svoje radnike da se jave Stožeru kako bi njihov povratak bio koordiniran s ciljem izbjegavanja za zdravlje štetnih posljedica, i za same radnike i za njihove obitelji. U Brodsko-posavskoj županiji do sada je pozitivan nalaz na koronavirus imala 41 osoba, jedna je osoba, koja je bila onkološki bolesnik, preminula.


Dobra epidemiološka situacija dovela je i do otvaranja granica, a ministar turizma Gari Cappelli najavio je da će Hrvatska u idućem razdoblju imati kontrolirani turizam. "Gosti neće morati čekati na granici, nego će ispunjavanjem web-aplikacije unaprijed granice prelaziti u nekoliko sekundi. Do 28. svibnja imat ćemo aplikaciju na temelju platforme koja se prije koristila kao dozvola. Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kad dolaze u Hrvatsku", kazao je Cappelli na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ministar turizma je naglasio da se hoteli ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista, te da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma. Cappelli je precizirao da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu. "Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u Republici Hrvatskoj", dodao je.


Cappelli je izvijestio da dio turista koji su bili otkazali rezervacije ponovno obavlja rezervacije za lipanj i da je Njemačka u dogovoru s ministrima svih zemalja Europske unije izrazila želju da od 15. lipnja dopusti odlazak građana na more. Isti datum vrijedi i za Poljsku, dodao je. "Za treće zemlje sve ovisi o dogovoru na razini EU-a. Mi pokušavamo poštovati protokol dogovoren na razini EU-a, ali i poštovati bilateralne dogovore, kao što smo ga imali sa Slovenijom", rekao je Cappelli. Pritom je zahvalio slovenskim i hrvatskim službama koje su uspjele stvoriti sigurnu zonu kako bi sve više slovenskih turista dolazilo u Hrvatsku.


Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović precizirao je da je najavljena web-aplikacija dobrovoljna te kako će turistima omogućiti da unaprijed ispune uvjete i uđu u Republiku Hrvatsku. "Tu ćemo napraviti preraspodjelu na graničnim prijelazima da oni koji su se preko aplikacije prijavili HZJZ-u mogu prolaziti bez ikakva zastoja. Jednom kad dobijete odgovor preko aplikacije i kad ste prijavili gdje ćete u Hrvatskoj boraviti, to vrijedi sve dok vrijedi ova mjera", dodao je.


Izvijestio je i da je u Hrvatsku u petak od ponoći do 13 sati ušlo 5336 stranih državljana, najviše iz Slovenije, te za kraj svibnja najavio otvaranje prema Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. Istaknuo je i da Hrvatska prati situaciju na graničnim prijelazima, a ulazak turista u zemlju nadzirat će epidemiološka struka i HZJZ. "Zbog zaštite zdravlja hrvatskih građana i gostiju važno je da postoji baza na temelju koje se može reagirati ako za tim nastupi potreba", rekao je Božinović. Govoreći o stanju na graničnim prijelazima, rekao je da od četvrtka postoji online-upitnik koji dodatno objašnjava uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koji se dosad preko mail-adrese nisu mogli dobiti. Dodao je da granična policija tim putem rješava 90 posto upita.


Turisti iz zemalja EU-a koji imaju rezerviran turistički smještaj prilikom ulaska u Hrvatsku trebaju predočiti potvrdu rezervacije smještaja, a posjeduju li nekretninu ili plovilo, trebaju vlasništvo potkrijepiti dokumentacijom, ističu iz MUP-a u odgovorima na najčešća pitanja o uvjetima ulaska u Hrvatsku. Premijer Andrej Plenković je, odgovarajući na novinarske upite o popuštanju mjera u Hrvatskoj u kontekstu ulaska turista, podsjetio da posljednjih dana kontinuirano bilježimo jednoznamenkaste brojeve novozaraženih te kako i oni koji dolaze u Hrvatsku trebaju biti odgovorni. "To znači, kada je riječ o pandemiji, da smo poduzeli dobre mjere i ostvarili odlične rezultate", rekao je premijer.
Dijana Pavlović/Hina
PREPORUKE ZA KULTURNE DOGAĐAJE
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je četvrtu fazu popuštanja mjera nakon 27. svibnja. Naime, od toga je dana predviđeno da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo okupljanje 100 posjetitelja kulturnih događaja, a na vanjskim prostorima 300 posjetitelja. "Još ćemo revidirati preporuke za profesionalne kulturne događaje. Najveći je broj upita oko događaja koji okupljaju velik broj ljudi, više od 500. Ne možemo za to napraviti jedinstvene upute te je organizatorima sugerirano da se za takve događaje obrate Ministarstvu", objasnila je ministrica. Podsjetila je da je treća faza popuštanja omogućila manifestacije na otvorenom i u zatvorenom, te će se što više poticati događaji na otvorenom. Izrađene su i preporuke za snimanja filmova, glazbena snimanja, i to u suradnji s producentima, čiji su prijedlozi iskomunicirani s epidemiolozima. Dobru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj prepoznale su i strane produkcije te iskazale zanimanje da bi se vratile, rekla je ministrica kulture.
Gari Cappelli

ministar turizam

Hoteli se ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista, a za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.
Oboljelo dijete iz Gata

Dijete iz Gata koje je bilo u samoizolaciji s COVID-19 pozitivnom majkom također je pozitivno na koronavirus. Potvrđeno je to u petak u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, gdje je od devet testiranih uzoraka u 24 sata taj jedan bio pozitivan. Sva 164 uzorka testirana u osječkom Kliničkom bolničkom centru negativna su. Tako je ukupan broj oboljelih od koronavirusa na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije 133, a 110 osoba je izliječeno. Njih 14 je na kućnom liječenju, dok je u osječkom KBC-u na liječenju još jedan pacijent, a još je jedan ovoga četvrtka poslan na kućno liječenje. Do sada je u OBŽ-u preminulo osam osoba. Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a, samo je osam osoba u samoizolaciji. M.Mihelić
VSŽ: 40 izliječenih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u 24 sata nije bilo novih pozitivnih osoba na COVID-19, priopćio je u petak Županijski stožer civilne zaštite. Ukupan broj oboljelih osoba u toj županiji od početka epidemije je 41, a izliječenih je 40. COVID-19 ambulante zaprimile su 59 poziva sa sumnjom na zarazu koronavirusom. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, dr. Kata Krešić, podsjeća kako je slučaj oboljelog iz Županje, nakon tri tjedna u kojima nije bilo pozitivnih osoba, samo još jedan dokaz da se ne smijemo opustiti i da se i nadalje trebamo pridržavati svih mjera. Dr. Kata Krešić je dodala kako je osoba iz Županje pozitivna na koronavirus, ali trenutno nema simptoma i dobro se osjeća. M.Flego
Možda ste propustili...