Regija
NADAJU SE DA SE NEĆE PONOVITI 2019.

Krenuli su larvicidni tretmani komaraca
Objavljeno 23. svibnja, 2020.
Dosad je zemlja bila suha, bez lokvi i bara na kojima bi mogle nastati ličinke komaraca, pa se u planirane tretmane nije išlo
VINKOVCI/ŽUPANJA - Istočni dio Hrvatske prošle se godine suočio s velikom najezdom komaraca, što je otežavalo svakodnevni život, pa su pripreme za obranu od letećih krvopija u gradovima na području Vukovarsko-srijemske županije već počele.Prije dva tjedna Veterinarska stanica Vinkovci počela je larvicidni tretman komaraca, kojim se posebnim tabletama suzbijaju ličinke komaraca i preventivno djeluje na njihov eksponencijalni rast, pa će osim Bosuta, Banje i Bajera ovim tretmanom od većih vodenih površina još biti obuhvaćeni Nevkoš, Ervenica, Borinački kanal.

Osiguran novac
Iz Veterinarskog zavoda uvjeravaju kako je ovakvo tretiranje komaraca neškodljivo za ljude i životinje. Naravno, najviše problema s komarcima imali su Osječani, zbog blizine Kopačkog rita, gdje, osim ostalih kukaca, živi 18 vrsta komaraca, ali najezdom letećih napasti bili su ugroženi i Vinkovčani i Županjci zbog Bosuta i Save. Zbog goleme najezde prošle su se godine komarci zaprašivali iz zraka - tako je pokriveno veće područje, a bila je i veća učinkovitost. Planiran je i novac za zaštitu građana od tih dosadnih napasnika.

- Grad Vinkovci u prošloj je godini za tretiranje komaraca izdvojio 205 tisuća kuna, a isto toliko planiramo i za ovu godinu, s tim da je prošle godine bilo i posebnih intervencija jer je u vrijeme najezde komaraca bilo organizirano kino na otvorenom, pa su u parku Lenije odrađene brojne dodatne stvari. Bilo je dodatnih troškova, a ako bude kao prošle godine, ići ćemo s istim iznosima - kaže Hrvoje Niče, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, dodajući kako se drugi dio sezone pokazao povoljnijim jer su bila dogovorena tri tretmana, a odrađena su dva, što govori o uspješnosti larvicidnog tretmana. Iako je teško predvidjeti kakvo će stanje biti ovoga ljeta, stručnjaci napominju kako se invazije komaraca poput prošlogodišnje ne događaju svake godine, a kada do njih dođe, tada ni larvicidni tretmani, makar obavljeni na vrijeme, ne daju dobre rezultate u kratko vrijeme. Upravo kišno razdoblje otežalo je borbu s komarcima jer, nakon što je izletjela prva generacija komaraca, koju je odmah trebalo tretirati, vrijeme nije dopustilo obavljanje predviđenih tretmana. Stoga je ta generacija komaraca ostavila doslovce milijarde ličinki, pa je borba s letećim napasnicima dugo potrajala. Mjerodavna struka kaže kako se nakon negativnih klimatoloških pojava uspjeh postiže tek četvrtim ili petim tretmanom, ako se obavljaju redovito.

Problem su groblja
- Larvicidni tretman mislili smo započeti već krajem ožujka ili početkom travnja, ali zemlja je bila suha i nisu se stvarale lokve, bare ni bilo kakve površine na kojima bi mogle nastati ličinke komaraca, tako da smo tek sada krenuli s tretmanom jer želimo da bude maksimalno učinkovit - podsjeća Hrvoje Niče dodajući kako su najveći problem groblja, odnosno svježe cvijeće u vazama u kojima se komarci brzo razvijaju i u kojima se vrlo brzo razvije i do nekoliko stotina tisuća ličinki. I u gradu Županji, doznajemo od Josipa Nikoloze, pročelnika Upravnog odjela za komunalnog gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove, krenule su aktivnosti na suzbijanju komaraca. Vjeruje da se neće ponoviti situacija od prošle godine, kada je Županja početkom lipnja zbog vremenskih prilika bila suočena s nikad većom najezdom komaraca. Naime, u kombinaciji s kišom stigle su tada i visoke temperature, a to su idealni uvjeti za masovno razmnožavanje jer se ličinke u vrlo kratkom vremenu mogu razviti i poletjeti. Djelatnici Veterinarske stanice Županja su u suradnji s Gradom već obavili pregled stajaćica i u kanalima i barama u prstenu oko grada te proveli prvi larvicidni tretman radi uništavanja ličinki.

Očekuju da će učinak preventivnog suzbijanja i smanjivanja uvjeta potrebnih za razvoj i preživljavanje komaraca biti dobar i znatno smanjiti populaciju odraslih komaraca, koja će se, kada za to dođe vrijeme, tretirati zaprašivanjem.

Miroslav Flego/Marija Lešić Omerović
Tretira se pojas oko Županje i grad
Larvicidna tretiranja proteklih su se godina u Županji pokazala dosta učinkovitim jer jako je važno krenuti na vrijeme i spriječiti razvoj ličinki u komarca.

- Tretiranje je počelo i veterinari su na terenu. Tretira se pojas oko grada, ali i lokacije u samome gradu, kanali uz nasip, u Vinkovačkoj i u Ulici braće Radić, rupe u naselju Šećerana, na Ciglani... Prvo se obavlja monitoring, utvrđuju lokacije s ličinkama i potom kreće postupak - kaže Josip Nikolozo. Situacija se pomno prati i, ovisno o potrebama, obavljat će se daljnje tretiranje.
Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

NA PODRUČJU GRADA ĐAKOVA I OSAM PRIGRADSKIH NASELJA

Ide deratizacija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana