Regija
SVE O POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI

Zlatna dolina u riječi i fotografiji
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
POŽEGA - U prigodi 810. obljetnice prvog spomena županije, na približno 200 stranica pod nazivom "Zlatna dolina" ukoričene su fotografije i osnovni zemljopisni, povijesni i drugi sadržaji kojima se predstavlja Požeško-slavonska županija. U skladu s epidemiološkim mjerama zbog pandemije koronavirusa, predstavljanje fotomonofrafije održano je pred 40-ak osoba.

- Ova fotomonografija neka bude povijesni dokument koji će se prenositi generacijama koje će biti tu nakon nas. Nosite je kamo god pođete, pokažite je ljudima koji možda još ne znaju da se u jednom dijelu Hrvatske skriva biser Slavonije - rekao je, između ostalog, župan Alojz Tomašević na predstavljanju monografije, zahvalivši svima koji su pridonijeli njezinoj pripremi.

- Požeško-slavonska županija doista je komadić raja na zemlji, što su još davno prepoznali stari Rimljani i nazvali je Zlatna dolina. Duga i bogata tradicija, povijest, kulturna baština, prirodne znamenitosti, manifestacije, tradicije i običaji čitatelja će iznenaditi, obogatiti njegovo znanje te ga potaknuti da krene u potragu za njima, što je bio i cilj izrade ove fotomonografije. Teško je preko fotografija prenijeti svu ljepotu našega kraja i ispričati priču o našoj županiji, ali možemo reći da su ljudi koji su radili na izradi ove fotomonografije u tome uspjeli te im na tome čestitam - rekla je predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević. B.S.T.
Topografija, povijest, umjetnost...
Knjigu, čiji je glavni urednik Marko Marinić, izdala je Požeško-slavonska županija, autori tekstova su Goran Hruška, Stjepan Benković, Jelena Hihlik, Lidija Ivančević Španiček, Maja Jakobović, Branka Kuba i Vesna Vlašić, a autori fotografija su Hrvoje Kusik i Stjepan Benković. U sadržaju su spomenuti požeški župani, zemljopisni položaj i smještaj, stanovništvo, kulturno-umjetnički pregled, Požeško-slavonska županija u književnosti, osam stoljeća Požeške županije, gospodarski potencijali. Predstavljeni su gradovi i općine te zemljopisne karte.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike