Regija
U OPĆINI MAGADENOVAC SVE VIŠE ODVAJAJU KORISNI OTPAD

Za pet godina s 10,3 tone na 23,6 tona odvojenog komunalnog otpada
Objavljeno 23. svibnja, 2020.
MAGADENOVAC - I Općina Magadenovac, kao i ostale općine i gradovi, morala se prilagoditi Uredbi o gospodarenju otpadom, donesenoj nakon usvajanja novog zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Magadenovac je među naprednijim jedinicama lokalne samouprave kada je riječ o dostizanju EU normi i propisanih standarda da se do 2020. godine poveća količina odvojeno prikupljenog otpada, a smanji količina mješovitog otpada. Naime, 2015. prikupljena je 10,31 tona odvojeno skupljenog komunalnog otpada, a prošle godine 23,63 tone. Samo je plastike lani prikupljeno 9,4 tone, a prije pet godina 1,4 tone. Što se tiče mješovitog komunalnog otpada, 2015. prikupljeno je 406 tona, a lani 272 tone.

Do tih rezultata Magadenovac je došao kontinuiranim ulaganjem u sustav gospodarenja. Među prvima je svojim mještanima podijelio kante za korisni otpad, ali i kompostere, još 2014., a godinu dana poslije osigurao prikupljanje korisnog i mješovitog otpada na kućnom pragu.

- Prijavili smo se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2014. i kupili 580 kanti za papir od 120 litara, po šest spremnika za plastiku i staklo te 240 kompostera od 350 litara. Vrijednost je bila 241.275 kuna, od čega je Fond sufinancirao 60 posto, dakle 144.765 kuna, a ostatak je izdvojila Općina Magadenovac. Vlastitim sredstvima smo 2016. nabavili jedan kontejner za tekstil i jedan za metalni otpad, koji su zajednički za cijelu općinu te su postavljeni u Magadenovcu. Također, iz proračuna smo lani kupili 580 kanti za plastiku od 120 litara. To smo platili 108.750 kuna - ističe načelnik općine Magadenovac Stjepan Živković.

Reciklažno dvorište općina nema, ali, na temelju potpisanog ugovora o koncesiji za obavljanje javne usluge prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja mješovitog i biorazgradivog otpada s tvrtkom Eko-Flor Plus iz Oroslavja, uskoro očekuju mobilno reciklažno dvorište. U svih šest naselja postavljeni su zeleni otoci, a Općina Magadenovac je prije nekoliko godina financirala izradu postolja na koja su postavljeni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada. Komunalni otpad odvozi se tri puta mjesečno, papir i plastika jednom, a biotpad četiri puta, ako se korisnici nisu odlučili za kućno kompostiranje. Dva puta godišnje, u proljeće i jesen, a prema utvrđenom danu, Eko-Flor Plus odvozi glomazni otpad iz kućanstava.

- Prije se glomazni otpad ostavljao na javnim površinama, međutim, sada ga komunalna tvrtka odvozi s kućnog praga, uz prethodnu prijavu. Napredak je postignut i sa zelenim otocima, gdje smo u početku imali problema jer se otpad nepropisno odlagao. U spremnicima, posebno za plastiku, znalo je biti svega i svačega - kaže načelnik Živković.

Uz to što su osigurali prikupljanje korisnog i mješovitog otpada na kućnom pragu, EU projektom “Briga o okolišu za bolje sutra” educiraju stanovnike i podižu svijest o razvrstavanju otpada na ekoradionicama u dječjem vrtiću, natjecanjima u osnovnoj školi i na tribinama za građane.

Snježana Fridl
Na temelju ugovora s tvrtkom Eko-Flor Plus, uskoro očekuju mobilno reciklažno dvorište
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike