Svijet
SUSJEDNE ZEMLJE POSVE SE RAZLIČITO NOSE S PANDEMIJOM

Slovenija tvrdi da kontrolira virus, BiH u strahu od preranog ukidanja mjera
Objavljeno 23. svibnja, 2020.

U razgovoru za britansku televiziju BBC slovenski je premijer Janez Janša kazao da Slovenija ima "potpunu kontrolu" nad koronavirusom i potrebne epidemiološke standarde za siguran boravak gostiju već nakon 1. lipnja. "Uveli smo tzv. koronastandarde prema preporuci zavoda za javno zdravlje koji će se primjenjivati za sve koji dođu u naše hotele i druge turističke kapacitete. Učinit ćemo sve da im odmor u Sloveniji bude potpuno siguran", kazao je slovenski premijer. Dodao je da se u Sloveniji u posljednja dva tjedna na dnevnoj bazi bilježi samo jedan ili nula slučajeva novooboljelih od COVID-19, što znači da Slovenija potpuno kontrolira situaciju, pa će epidemija i službeno prestati 1. lipnja, kada će turistička djelatnost biti potpuno otvorena. S gotovo 300 tisuća noćenja godišnje turisti iz Velike Britanije bili su u normalnim godinama u Sloveniji na petom mjestu među stranim gostima, a Janša je za BBC kazao da su ponovo dobrodošli u Sloveniju, u kojoj će se moći osjećati sigurnima. Janša je naveo da će Slovenija do sredine idućeg mjeseca postići dogovore s Austrijom i Mađarskom o "otvaranju" granica za turističke posjete podsjetivši da je to već uspjela postići s Hrvatskom, koja je također "gotovo virus-free" država.



S druge strane, vlasti u Bosni i Hercegovini na kaotičan način donose odluke o tome kako kontrolirati epidemiju prouzročenu koronavirusom, pa je i dalje realan rizik od širenja zaraze u toj zemlji. Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu kako su u BiH previše rano ukinute mjere obvezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz inozemstva, što može ugroziti sve do sada postignute rezultate. "Trebalo je pričekati kraj mjeseca imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana", kazao je Čerkez ističući kako je ukidanje samoizolacije praktički iznuđeno nakon što su to jednostrano odlučili u Republici Srpskoj.
Hina
BiH dobila medicinsku pomoć od EU-a
Bosna i Hercegovina dobila je u petak novi kontingent medicinske pomoći koji je osigurala Europska unija uključujući tu kvalitetne bolničke respiratore namijenjene teškim pacijentima oboljelim od COVID-19. Medicinski strojevi i zaštitna oprema koji su dopremljeni u Sarajevo vrijedni su 800 tisuća eura. Respiratori koji su dopremljeni u petak proizvedeni su u Švedskoj i dokazane su kvalitete, za razliku od onih koje je Federacija BiH u travnju nabavila iz Kine i koji su se pokazali neupotrebljivima u bolničkim odjelima intenzivne skrbi kojima su bili namijenjeni.
Možda ste propustili...

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

Najčitanije iz rubrike