Kultura
14. PUT DODIJELJENA NAGRADA "ANTO GARDAŠ"

Vjekoslava Huljić: Ne znam utječu li nagrade na prodaju, no kada pišem, želim da knjigu djeca jedni drugima preporučuju
Objavljeno 23. svibnja, 2020.

Rođendan Ante Gardaša (21. svibnja 1938.- 10. lipnja 2004.) bio je više nego dobar nadnevak za dodjelu književne nagrade koja nosi upravo ime ovog poznatog i naraštajima rado čitanog pisca za djecu i mlade. Sreću da 14. završi u njezinim (spisateljskim) rukama imala je Vjekoslava Huljić, poznata autorica još poznatijih glazbenih stihova, ali i vrlo plodna autorica knjiga za djecu. Iza nje je već, kako je sama uoči osječke dodjele u Knjižari Nova rekla, 12 naslova (uključujući i netom nagrađeni roman Moj Titanic ne tone, koji je njezina 10. knjiga za djecu i mlade), a ova joj nagrada posebice laska upravo zbog imena autora na kojega je spomen.


- Pišem cijeli život, radim perom, u tom uživam i nastojim svojim čitateljima približiti neki svoj svijet, da im bude zabavan i duhovit, na trenutke i ozbiljan da se malo zapitaju - kratko je komentirala Vjekoslava, ističući da joj nagrada mnogo znači, jer ju dodjeljuje struka, a počašćena je i jer je 2002., na zagrebačkoj promociji svoje knjige Maksove šumotvorine upoznala (i prvi i posljednji puta srela) Gardaša, koji je promovirao svog Podmorskog kralja.


I u nagrađenom romanu Vjekoslava paralelno razvija 2-3 radnje i na koncu ih ispreplete, a ovaj se puta dotaknula problema iseljavanja naših ljudi. Tako roditelji glavne junakinje odlaze u Irsku, a ona ostaje u Splitu i završava osnovnu školu. Provodeći ljeto igrajući se u kućici na stablu u djedovu vrtu, upoznaje djevojčicu, migranticu s Bliskog Istoka. Vjekoslava povlači paralelu između njihovih životnih priča.


Na sreću u priči nema autobiografskih elemenata, ali ima ponešto dokumentarizma, jer teško je bilo ignorirati aktualna zbivanja.


- Stvorila sam likove dotičući se stvarnosti. Sve jest izmišljeno, ali volim od ljudi i suituacija koje me okružuju nešto uzeti i uklopiti pa se dok ju čitate doima stvarno - zadovljna je autorica, koja je među petero finalista ove nagrade bila 2016. s knjigom Moja sestra je mrak.


- Ne znam utječu li nagrade na prodaju knjiga, no kada ju pišem, želim da je zanimljiva, da ju djeca međusobno jedni drugima preporučuju. Mogu ih čitati i djeca i mladi pa i njihovi roditelji i bake i djedovi, jer ima likova svih godišta. Tako u ovom jedan brački bračni par slavi zlatni pir, jedna razvedena fancy bakica je urednica časopisa Žena, majka, kraljica... - otkrila nam je Vjekoslava, priznajući da nagrada ima ‘težinu‘ za nju. Iako o nagradama ne razmišlja, ova ju je razveselila. Vlasnica je brojnih priznanja i nagrada za stihove pjesama, a i kao djevojčica nagrade za pisanje, u ovim joj godinama ova posebno znači.


Za ovu plodnu autoricu dvomjesečna karantena i nije bila za nju posebno stresna, jer su njezin posao i svakodnevica ionako uglavnom - samotnjački. Većinu vremena, kaže, provodi doma, ali radeći, tj. pišući pa joj ovo nije bilo - novo ni drukčije. Nedostajali su joj samo kontakti uživo s ljudima.


- Nije mi falilo zraka, jer sam čitala i pisala na terasi i vrtu. Dapače, čak sam se više mogla koncentrirati na posao i više se posvetiti sebi. Ne kažem da je ovo bilo dobro razdoblje i ne bih voljela da se ponovi, kaže Vjekoslava, koja marljivo piše novi roman, ovaj puta za odrasle.


- Radnja se proteže kroz cijelo 20. stoljeće, a glavni je lik Splićanin koji spletom okolnosti završi na umjetničkoj sceni Pariza, i ondje susreće Modigliani i Apollinaire i Diega Riveru. Uz te postojeće povijesne likove, ja sam neke izmislila i ispreplela njihove živote - pojasnila nam je autorica, ne krijući da je radu prethodilo istraživanje, ali joj to nije teško palo jer voli umjetnost pa joj je užitak bio i taj dio posla, kao i pisanje. Ipak, priznaje da ne može pisati koliko bi željela, jer ju "poteže" suprug Tonči da piše tekstove pjesama i upravo završava novu pjesmu za Petra Grašu, Jelenu Rozgu, Domenicu, a nešto i za Tončija, da joj "ne žuga" dodala je kroz smijeh Vjekoslava, koju je suprug dopratio na dodjelu.
Nikada posao članova žirija nije jednostavan i lak, tako je bilo i Diani Zalar, Stjepanu Tomašu i Branki Primorac. Nagrada za najbolju dječju proznu knjigu u prošloj godini dodijeljena je 14. put, a njezina stabilnost i broj naslova koji pristižu svake godine (a ove ih je godine bilo 27,od čega 20 romana, četiri zbirke priča i jedna ilustrirana priča i dvije slikovnice) potvrda su da je nagrada postigla zavidnu reputaciju i da svaki autor ili autorica kada napišu knjigu, priželjkjuju ponijeti ovu laskavu titulu kući, naglasio je Mirko Ćurić, predsjednik Slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka DHK, kojemu je na čelu.


Narcisa Vekić
Vjekoslava Huljić

nagrađena

Splitska djevojčica skriva svoju novu prijateljicu, ali dvoji treba li to tajiti ili ne? Kroz njihovo prijateljstvo vidimo da male geste dobrote i jedna pružena ruka mogu mnogo dobrog napraviti i svijet sigurno ne bi bio Titanic koji tone
PISCI DJECU TREBAJU VIŠE NASMIJAVATI
Posao je ipak bio ugodan i zanimljiv, ističe Diana Zalar, jer je "pristigli korpus raznovrsne tematike", no nije lako bilo odlučiti komu nagradu dodijeliti. Konkurencija je bila jaka, a tematska raznovrsnost utječe na pristupe. "Bilo bi potrebno da naši pisci djecu pokušaju poučiti nečemu, ali mnogo više i nasmijati ih. To je, primjerice, teže naći u ovoj produkciji, ali mi smo uspjeli naći neki ekvilibrij u djelima koja su ušla u uži izbor i koja su pokazala da su dijalozi i teme proživljeni. To, kao i zbog toga što glavni likovi proživljavaju život tipičan za dalmatinski način života, južnjačko razmišljanje, ne tako uobičajeno u knjigama za djecu, a koji autorica na lijep, lagan i pitak način uspijeva približiti čitatelju, presudilo je ove godine u našoj odluci", kaže Zalar.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike