Osijek
PORUKA RAVNATELJA OSNOVNIH ŠKOLA

Sve su škole spremne i sigurne za učenike, pošaljite ih bez straha
Objavljeno 23. svibnja, 2020.
Djeca mogu samostalno dolaziti u školu, roditelji ne trebaju više potpisivati nikakve izjave, vracamo se svi u normalu

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš sa suradnicima održala je koordinaciju ravnateljica i ravnatelja osnovnih škola grada Osijeka u sklopu koje se planirala organizacija rada osnovnih škola grada Osijeka u razrednoj nastavi od ponedjeljka, 25. svibnja. Zaključeno je kako će se, prema najavama roditelja, u sve osnovne škole na području Osijeka tada vratiti između 80 i 90 posto učenika razredne nastave te da je sve osigurano kako bi djeca bila sigurna.

Također, izvijestila je Gamoš, u ponedjeljak u svim školama počinje produženi boravak (koji se za svibanj neće plaćati), sve je organizirano za mliječnu kuhinju, kao i za prijevoz učenika putnika. Svaka će škola, odnosno svaki učitelj, obavijestiti svoje učenike o školskom rasporedu, uz napomenu kako će se satovi tjelesnog odgoja obavezno održavati vani, a ne u školskim dvoranama.

"Djeca mogu samostalno dolaziti u školu, roditelji ne trebaju više potpisivati nikakve izjave, vraćamo se svi u normalu. Ravnatelji i ravnateljice svih osječkih osnovnih škola žurno su već 11. svibnja, kada smo dobili prve naputke o radu u školama, prilagodili rad u svemu što je bilo nužno, a na tome su se posebno angažirili i posljednjih nekoliko dana. Tako su sve naše škole već danas potpuno spremne za učenike, s ispunjenim svim higijensko-tehničkim uvjetima prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Škole će od ponedjeljka biti ponovno sigurne za djecu te pune smijeha i veselja. Vjerujemo da će učenici u noći s nedjelje na ponedjeljak jedva dočekati da svane", rekla je Gamoš, koja se osvrnula i na najčešća pitanja koja su roditelji postavljali gradskoj upravi posljednjih dana.

Povratak bez straha
"Najčešće pitanje bilo je jesu li djeca obavezna doći u školu. Odgovor je - dolazak djece u školu je siguran, i u isto vrijeme obavezan! Uz naputak da roditelji koji zbog opravdanih ili subjektivnih razloga smatraju da njihova djeca ne bi trebala ići u školu, djecu mogu ostaviti kod kuće. No vjerujemo kako će već nakon prvog tjedna nastave, u kojoj će sudjelovati između 80 i 90 posto osnovaca razredne nastave, kada se podijele dojmovi, povratak u škole od 1. lipnja biti gotovo stopostotan. Drugo najčešće pitanje bilo je zašto se u škole vraćaju samo učenici razredne nastave, a ne i predmetne. Više je razloga. Prije svega zbog prostornih mogućnosti u školama. U ovome trenutku nije moguće osigurati provođenje mjera ako u školama istovremeno boravi i razredna i predmetna nastava. Paralelno, valja istaknuti da su učenici predmetne nastave ipak samostalniji i lakše mogu pratiti nastavu na daljinu, za razliku od onih u razrednoj nastavi. Također, kao odgovor na to pitanje dolazi i zaključak da samo razredna nastava podrazumijeva bitno manje nastavnog osoblja u zgradi", rekla je Gamoš, pozvavši sve roditelje da imaju povjerenja u nastavnike i stručno osoblje osnovnih škola te da bez straha pošalju svoju djecu u školu.

Učitelji su sretni
U OŠ sv. Ane vratit će se približno 90 posto učenika, istaknula je u sklopu koordinacije ravnateljica škole Emina Šinka.

“Koliko god se djeca vesele povratku u škole, moramo istaknuti da su naši učitelji još sretniji što će im konačno moći pružiti sve što je potrebno za kvalitetno školovanje. Roditelji su također zadovoljni što nastava počinje, a oni koji još uvijek imaju zadršku i ne žele da se djeca vrate u školu, obrazložit će te svoje razloge i mi ćemo ih poštovati. No stav je koordinacije da bi djeca bez zdravstvenih tegoba usitinu trebala ići u školu. Treba zaustaviti dugoročnu i nepotrebnu zatvorenost u kućama”, istaknula je ravnateljica Šinka.

Ivana Solar
Učenici se ne moraju bojati ispita
“U Osnovnu školu ‘Tin Ujević’ u ponedjeljak će na nastavu doći oko 80 posto učenika razredne nastave. Njihovi roditelji mogu biti sigurni da dolaze u okruženje koje je adekvatno prilagođeno situaciji i sigurno za njihovu djecu. No, kako smo čuli da se dio roditelja odlučio djecu ostaviti kod kuće, iz straha da će učitelji učenike dočekati s brojnim završnim ispitima, poručujemo im - nitko neće na takav način ‘navaliti na djecu’. Nastava će se izvoditi, ali ne na način da se djecu bombardira ispitima, nego da se utvrđuju znanja”, istaknula je ravnateljica OŠ “Tin Ujević” Jasenka Vajdić.
Troškovi dezinfekcije
Dodaje se kako su osječke osnovne škole u tjednima prilagodbe za povratak učenika na nastavu imale dodatne troškove, prije svega zbog nabave dezinfekcijskih sredstava. “Grad Osijek će sve te troškove preuzeti na sebe”, zaključuje dogradonačelnica Žana Gamoš.
Osječke osnovne škole od ponedjeljka će biti ponovno sigurne za djecu, te pune smijeha i veselja
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana