Osijek
ŽUPAN ANUŠIĆ SMATRA KOPAČKI RIT ZAMAŠNJAKOM RAZVOJA TURIZMA

Finaliziraju pristanište za brodove i čamce na jezeru Sakadaš
Objavljeno 23. svibnja, 2020.

Dan bioraznolikosti djelatnici JU PP Kopački rit proslavili su jučer radno uređujući okoliš, a posjetio ih je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić s ravnateljem Javne ustanove agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Davorom Mikulićem i Tatjanom Roth, pročelnicom Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije, koje je ravnatelj JU PP Kopački rit, dr. sc. Tomislavom Bogdanović, prof. biol. i kem., proveo po ritu i gradilištu novog pristaništa za brodove i čamce na jezeru Sakadaš

Zadovoljan što posjetitelji ponovno dolaze u Kopački rit, Anušić je izjavio da se nada da će ih biti sve više. "Naš biser Osječko-baranjske županije, istočne Hrvatske, pa i Hrvatske u cjelini, otvorio je vrata i sezonu. Čak dvije tisuće posjetitelja bilo je već u svibnju, a tek je otvorio vrata. To je naš pravi brend, ljudi trebaju živjeti s prirodom, a nigdje nema ovakvog primjera za to kao što je u Kopačkom ritu, gdje se može vidjeti netaknuta priroda, raznolikost koju imamo. To treba iskoristiti za promociju našeg turističkog potencijala i svega onoga što ide uz Kopački rit, to treba iskoristiti za razvoj naše županije. Kopački rit je definitivno najjači turistički adut, biser kontinentalne turističke ponude, a nakon obilaska može se uživati u kvalitetnoj gastronomskoj i enološkoj ponudi, vidjeti Tvrđu, naše dvorce, cijelu Baranju, Đakovštinu, našičke i miholjačke dvorce i tako dalje… Kopački rit je daleko najprepoznatljiviji, ima sve veću kvalitetu i sve više posjetitelja – kazao je Anušić smatrajući da je ovo ključni zamašnjak.

- Radimo novu infrastrukturu, novo pristanište za brodove na Sakadašu, gdje se finaliziraju radovi za sigurniji ukrcaj i pristup invalidima, i vidikovac te renoviramo dvorce u Tikvešu kao ishodišnu točku za posjetitelje u edukacijski centar. Time ćemo posjetiteljima ponuditi program i atrakcije za cjelodnevni boravak uz popratne sadržaje lokalne zajednice - izvijestio je ravnatelj.

- Ovaj park je europska Amazona i perjanica našeg turizma, promoviramo prirodu, zdravu hranu, a ne masovni turizam, jer se sada kolektivna svijest turista i gostiju mijenja. Svi će htjeti doći na kontinent, u prirodu, u mjesta gdje je manja fluktuacija ljudi, gdje se mogu prošetati u prirodi, pojesti zdrav ekološki obrok. U Kopačkom se ritu rade hvalevrijedni projekti, od izgradnje pristaništa do restauracije dvoraca, nabave ekoloških brodova. Sve to ide u prilog dolasku gostiju - smatra Roth. D. Pejić
NOVI PROJEKT
- Možemo se pohvaliti viješću starom dan i pol da nam je upravo prošao novi projekt, Županija je s Parkom prirode Kopački rit partner u projektu Amazon of Europe green destination. Radi se zapravo o projektu razvoja zelene destinacije održivog turizma. U njemu su Austrija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska - objavila je jučer novost županijska pročelnica Tatjana Roth.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike