Osijek
U PUNOM JEKU ENERGETSKA OBNOVA OŠ VIJENAC I OŠ MLADOST

Velika ušteda - 13 mil. kn za 60 posto manje račune
Objavljeno 22. svibnja, 2020.

Grad Osijek predstavio je javnosti projekt energetske obnove OŠ Vijenac i OŠ Mladost koji bi nakon pune realizacije trebao omogućiti uštedu u toplinskoj i električnoj energiji od minimalno 60 posto.

Projekt je predstavljen ispred OŠ Vijenac, u kojoj su radovi u punom jeku.

"U tijeku je energetska obnova dviju osječkih osnovni škola, OŠ Vijenac i OŠ Mladost, koja se financira iz kohezijskog fonda Europske unije. Ugovori o dodjeli nepovratnih sredstava za obje škole potpisani su u listopadu 2018. godine, s rokom provedbe projekata od dvije godine. Početku radova puno toga prethodi, a oni su započeli u siječnju 2020. godine, i s obzirom na prazne škole zbog pandemije COVID-a 19 u punom opsegu, pa čak i ubrzano, i izvode se prema planu. Radovi su trenutno izvedeni u opsegu od 50 posto, a rok završetka je 30. kolovoza, odnosno do početka sljedeće školske godine. Riječ je o dva projekta koja u građevinskom smislu vrijede više od 13 milijuna kuna, a izvodi ih osječka tvrtka Massa, koja je posao dobila u postupku javne nabave provedenom u 2019. godini", izvijestila je pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Grada Osijeka, Ljiljana Belajdžić.

Isti radovi obavljaju se u obje škole, no s obzirom na veličinu školskih zgrada vrijednost investicije se razlikuje. Energetska obnova OŠ Vijenca iznosi 4,2 milijuna kuna, a OŠ Mladost više od 9 milijuna kuna.

"Škole koje se obnavljaju su zbog vremenske dotrajalosti energetski neučinkovite zbog trošenja neprihvatljivih količina energije, jer osnovni cilj projekta obnove škola je ušteda energije, i to posebice toplinske energije koja se koristi za zagrijavanje. Kada zgrade budu obnovljena, očekuje se ušteda na energentima od minimalno 60 posto. Radovi na obje zgrade obuhvaćaju ugradnju nove stolarije, termoizolaciju pročelja, sanaciju ravnog krova, ugradnju termostatskih ventila, novog sustava grijanja i ventilacije, nove rasvjete i priključenje zgrade na informacijski sustav koji detektira eventualne defekte u potrošnji energije, čime će se u budućnosti lako i na vrijeme otkrivati eventualni kvarovi koji mogu prouzročiti nepotrebno trošenje energije", rekla je Belajdžić.

Uštedom na energentima, prema procjenama, od čak 100 tisuća kuna godišnje zadovoljstvo je izrazila ravnateljica OŠ Vijenac Vesna Vrbošić.

"Naša škola nakon 57 godina konačno će zasjati u novom ruhu. Dio radova već je gotov, učenika u školama duže vrijeme nije bilo, pa su poslovi intenzivirani. Izvođač odlično radi, dobro surađujemo, drago nam je da je većina unutrašnjih radova pri kraju. Ponosni smo što će u konačnici naših 16 razrednih odjela i 230 učenika imati gotovo novu školu te na uštedu u energentima koja će biti ostvarena", rekla je Vrbošić uz napomenu roditeljima djece OŠ Vijenac koja bi se u većem broju trebala vratiti u školu već od idućeg tjedna kako je za nastavu osiguran prvi kat školske zgrade. I. Solar
Uloženo gotovo 100 milijuna kuna
“Iznimno mi je zadovoljstvo što se energetski obnavljaju dvije osječke osnovne škole u velikim urbanim naseljima. Kao i što se radovi brzo odvijaju, što će omogućiti da za sljedeću školsku godinu dvije škole koje su dugo čekale na prvu obnovu budu potpuno obnovljene. Grad Osijek do sada je za energetsku obnovu škola i vrtića, bez ulaganja u OŠ Vijenac i OŠ Mladost, uložio 80 milijuna kuna. Što znači da se s ove dvije škole približavamo iznosu od 100 milijuna kuna, što je velika stvar”, rekao je zamjenik gradonačelnika, Boris Piližota.
Energetska obnova Osnovne škole Vijenac iznosi 4,2 milijuna, a Osnovne škole Mladost više od 9 milijuna kuna
Najčitanije iz rubrike