Osijek
KBCO DOBIO ODJEL ZA MIKROBIOLOGIJU

Analizirat će godišnje 50 tisuća uzoraka krvi, urina i likvora
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
Obiteljski liječnici sada će jednako moći pisati uputnice za uzimanje i analizu uzoraka i u ZZJZ-u i u KBC-u Osijek

Od ovog ponedjeljka Odjel za kliničku mikrobiologiju KBC-a Osijek, pod vodstvom prof. dr. sc. Domagoja Drenjančevića, započeo je rad u području bakteriologije. To znači da će se gotovo svi brisovi, uzorci krvi i urina te likvora od sada analizirati upravo u KBC-u Osijek.

Podržana inicijativa
Naime, KBC Osijek bio je jedina bolnica koja do sada nije imala svoju mikrobiologiju, te je sve usluge kupovala od Mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo. Ipak, prošle godine Ravnateljstvo KBC-a Osijek odlučilo je podržati inicijativu za osnivanje Odjela za kliničku mikrobiologiju, a da je ta odluka bila vizionarska, potvrdit će upravo epidemija koronavirusa, u kojoj je taj odjel svoje vatreno krštenje i početak rada prošao testiranjem uzoraka na COVID-19. – Rad Mikrobiologije trebao je početi baš prije koronavirusa i onda se dogodila epidemija te je laboratorij u rekordnom roku prenamijenjen da omogući brže i obuhvatnije dijagnosticiranje pozitivnih osoba u istočnom dijelu Hrvatske na SARS-CoV-2. Mi smo u međuvremenu raspisali natječaj i preko njega zaposlili još šest nekadašnjih djelatnika ZZJZ-a. Tako da je cijeli tim oformljen i sada imamo i ovu uslugu, što je uobičajeno u ovako velikim bolnicama, a osim analize uzoraka bolničkih pacijenata imat ćemo i mogućnost analize uzoraka vanjskih pacijenata. To znači da će liječnici jednako moći pisati uputnice za uzimanje i analizu uzoraka i u ZZJZ-u i u KBC-u Osijek - naglašava ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić.

Voditelj Odjela, prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, kaže kako procjenjuje da će godišnje obraditi 50-ak tisuća uzoraka iz svih grana mikrobiologije, odnosno bakteriologije, virologije, mikologije i parazitologije, a dijagnostika će se obavljati najsuvremenijim molekularnim, serološkim i drugim metodama, uključujući i MALDI-TOF-MS. Primjera radi, samo do sada, u 50 dana od početka testiranja, na COVID-19 testirano je više od 5000 tih uzoraka.

Vizionarski potez
- Odjel je osnovan početkom 2019., i to na moju ustrajnu inicijativu, uz izrazitu podršku i na prijedlog ravnatelja, doc. Željka Zubčića, i uz podršku predsjednika Upravnog vijeća, doc. Marija Puljiza. Sada se pokazalo da postoji nenadoknadiva potreba za postojanjem ovakvih suvremenih laboratorija, koji u kratko vrijeme mogu odgovoriti i uvesti novi dijagnostički postupak. Dakle, osnivanje Odjela vizionarski je potez, iako je bilo, i vjerojatno još ima, kritičara, koji su osporavali potrebu za razvojem tog odjela i smatrali da je financijska sredstva mudrije drugdje uložiti, poput obnavljanja sanitarnih čvorova, soba i drugih manje važnih građevinskih infrastruktura, što je dobra nakana, ali neusporedivo manja važna od potrebe za suvremenom mikrobiološkom dijagnostikom kao sastavnim dijelom kliničkog bolničkog centra. Nikako se nisam mogao složiti da postoji važniji prioritet od ovoga i uz podršku ravnatelja KBC-a Osijek, Upravnog vijeća i Ministarstva zdravstva došlo je do realizacije ovog projekta. Bio je to zahtjevan posao, ali isplatilo se, jer sad imamo sve uvjete i za najzahtjevniju dijagnostiku, poput dijagnostike novog pandemijskog virusa, te izvrsne postavke i za sve druge mikrobiološke dijagnostičke procese. Mogu zaključiti da je ovo početak razvoja jednog dijagnostičkog centra, nadam se, u skoroj budućnosti i novog kliničkog zavoda u ustrojstvu KBC-a Osijek, za koji sam siguran da će znatno koristiti u prevenciji i liječenju mnogih zaraznih bolesti i rezultirati još boljim ishodima za pacijente koji nam gravitiraju - uvjeren je prof. Drenjančević.

Nefreteta Z. Eberhard
“Dream team” ima 17 djelatnika
Djelatnici koji danas rade u ovom labosu regrutirani su s više različitih odjela iz bolnice, ali i iz ZZJZ-a. - Trenutno na Odjelu imamo 17 djelatnika (tri doktora medicine - specijalista kliničke mikrobiologije, jednog profesora, jednog doktora znanosti, dva specijalizanta, pet magistara med. lab. diagn., tri bacc. med. lab. diagn. i četiri med. lab. techn.). I svi smo u dobi od 27 do 47 godina. Radimo turnuse od 12 sati, sedam dana u tjednu. Vrlo smo prilagodljivi, što smo pokazali kad smo u praktički dva dana sve postavili, instaliravši novokupljenu opremu u potpuno novi prostor i prije nego što smo ga službeno otvorili - priča prof. Drenjančević.
Dijagnostika
Na Odjelu će godišnje obraditi 50-ak tisuća uzoraka iz svih grana mikrobiologije, odnosno bakteriologije, virologije, mikologije i parazitologije, a dijagnostika će se obavljati najsuvremenijim molekularnim, serološkim i drugim metodama, uključujući i MALDI-TOF-MS.
KBC Osijek jedini je klinički bolnički centar u Hrvatskoj koji do sada nije imao odjel mikrobilogije
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike