Regija
VIROVITIČKO GRADSKO VIJEĆE

27 milijuna kuna kredit za ulaganja
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
VIROVITICA

Virovitički gradski vijećnici prihvatili su rebalans proračuna Grada, koji ostaje jednak, odnosno za 2020. godinu iznosi 199 milijuna kuna. Odlučeno je to na 30. sjednici, održanoj, u skladu s epidemiološkim preporukama, u Visokoj školi. Najzanimljiviji je bio aktualni sat, kroz koji su "provučene" aktualne gradske teme. Vijećnike iz koalicije HDZ-HSLS-HSP Dr. Ante Starčević, kao i oporbene, iz redova SDP-a i HSPD-a, zanimala je situacija oko novog zaduživanja, za iznos od 27 milijuna kuna.

- Riječ je o dugoročnom zaduženju kojim će se ove i iduće godine servisirati kapitalni projekti, vrijedni 126 milijuna kuna, među kojima su brojne investicije. Proračun u ovom trenu nema dugoročni kredit, a od kratkoročnog kredita i ukupnog iznosa od 40 milijuna kuna, 20 milijuna već je vraćeno, a ostatak će biti vraćen krajem godine – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin. Jedna od tema bila je i Tvornica šećera Viro, koja ove godine neće imati kampanju šećerne repe u Virovitici. I vladajuća koalicija i oporba htjeli su čuti što je s budućnosti tvornice, koja slovi kao jedna od najmodernijih u ovom dijelu Europe i koja je bila ponos poljoprivrede i gospodarstva virovitičkog kraja.

- Predsjednik Uprave Željko Zadro nam je na zajedničkom sastanku, koji je nedavno održan u Virovitici, obrazložio sve probleme u proizvodnji šećerne repe u Hrvatskoj. Da bi tri postojeće šećerane imale posla, potrebno je imati oko 30.000 hektara pod šećernom repom. Imaju nešto više od 10.000 hektara, što nije dovoljno za sve. Razgovarali smo i o mogućnostima da se pogon iskoristi za neke nove vrste proizvodnje, o čemu će, naravno, odlučiti Uprava – rekao je Kirin. Vijećnička pitanja u nastavku odnosila su se i na uništavanje palače Pejačević.

- Pola Palače je gradsko, a pola je privatno vlasništvo. Vlasnik je obaviješten i najavio je da će za taj čin podnijeti tužbu i tužiti do zadnje lipe. Ovo što je učinjeno, kazneno je djelo i sad me zanima hoće li za njega odgovarati i osoba koja je s dotičnom osobom bila u vrijeme tog čina, koja ju je fotografirala dok je bacala boju – rekao je Kirin.

Dodao je na kraju kako, sukladno s dobrom epidemiološkom slikom i vjerojatnim krajem epidemije, od 1. lipnja prestaju rezovi u proračunu te bi time u srpnju svi zaposlenici koji ovise o proračunu trebali dobiti plaću u punom iznosu. V.G.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli