Regija
SLOVACI OTPREMILI ALKOHOL

Rakija će pokriti do deset
posto tražbina radnika
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
U stečaju Pan Trgovine uprihodovano je približno milijun kuna, pola ide radnicima, a pola za troškove
ĐAKOVO

Nakon gotovo godinu i pol napokon je odvezena i zadnja litra od 266.000 litara voćnih rakija i drugog alkohola iz trošarinskog skladišta u Slavonskom Brodu, a što je jedina imovina, pokretna, u stečaju Pan Trgovine, otvorenog još 2013. godine. Jedinu rakiju u dosadašnjoj hrvatskoj stečajnoj praksi kupili su, izvezli i distribuirali daljnjim kupcima Slovaci, tvrtka Power Earth iz slovačke Nove Vesi, i to u drugom navratu - u prvom, nakon uplate 10-postotne jamčevine, nisu na vrijeme uplatili kupovninu, pa im je nemali polog od oko 160.000 kuna, 20.000 eura, propao te je završio kao prihod u stečajnom postupku. U drugom navratu Slovaci su i jamčevinu i kupovninu uplatili na vrijeme te početkom 2019. godine krenuli s izvlačenjem "bazena rakije" iz brodskog skladišta, otpremajući je cisternama.

- Izvezen je i alkohol iz skladišta i sada imamo usklađivanje s Carinom - kaže stečajni upravitelj Zoran Subotić, koji dodaje da će ovaj stečaj itekako pamtiti jer nije nimalo jednostavno bilo naći kupca za stečajnu imovinu kao što su voćne rakije i drugi alkohol, i to još u količini od 266 tisuća litara. Pan Trgovina, naime, nije imala nikakve nepokretne imovine na sebi, djelovala je u nekretninama Pan Trgoprometa, koji je također u stečaju. Rakija je prodana za 839.000 kuna, više od 10 puta manjoj cijeni od one s prve dražbe, kada je iznosila 10 milijuna kuna, no kupci su se pojavili tek u 12. krugu prodaje, krajem 2018. Uz taj iznos ide i propala jamčevina Slovaka od 160.000 kuna pa je ukupno riječ o približno milijun kuna. Namirit će se, kaže Subotić, jedino radnici, i to tek manjim dijelom - 10-ak posto. Radnici, njih 343, potražuju ukupno 5 milijuna kuna, a nakon odbitka svih troškova u stečaju, za djelomično namirenje njihovih tražbina, kao vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, pripast će im 500 - 600 tisuća kuna.

Ostali vjerovnici, dakako, neće doći na red za isplatu.

- Preostali iznos uprihodovan u stečajnom postupku ide, naime, za namirenje troškova stečajnog postupka, režijskih, knjigovodstvenih troškova, za osiguranje, špediciju, inventure i dr. Među troškovima je i angažman ovlaštenog procjenitelja iz županjske šećerane koji je procjenjivao postotak alkohola i dr. nakon izlaska svake količine iz skladišta - kaže Subotić. Najavljuje da bi isplata 10 posto tražbina radnicima mogla uslijediti za dva mjeseca..

Umjesto epiloga ovog višegodišnjeg postupka, za kraj riječi stečajnog upravitelja.

- Meni dolazi kraj agonije - kaže Subotić o najnesvakidašnjijem stečaju ne samo u svojoj nego i hrvatskoj stečajnoj praksi uopće.

Suzana Župan
Najviše rakije u Srbiju, dio i u Hrvatsku
Sada, kada je iz njega izvezena i posljednja litra voćnih rakija i drugog, pa i čistog, alkohola iz stečaja, trošarinsko skladište u Slavonskom Brodu bit će zatvoreno, zatvara ga Carina. Stečajni upravitelj Zoran Subotić kaže kako su slovački kupci, Power Earth, kupljenu rakiju Pan Trgovine najviše distribuirali po susjednoj Srbiji, a dijelom i po Republici Hrvatskoj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike