Novosti
DIP O PROVEDBI IZBORA

Pravo glasa moći će ostvariti i oni u samoizolaciji
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
Birači u inozemstvu morat će poštovati mjere zaštite koje vrijede u zemlji u kojoj se nalaze

Nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović objavio da će se parlamentarni izbori održati 5. srpnja, i Državno izborno povjerenstvo oglasilo se najavom da će se zbog pandemije koronavirusa svi sudionici izbora morati pridržavati epidemioloških mjera koje će zbog učestalih promjena biti donošene u hodu.


Predsjednik DIP-a Đuro Sessa potvrdio je dogovore s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo oko upoznavanja struke sa svim specifičnostima vezanima uz izbore te najavio da će se prve mjere i preporuke odnositi na zaprimanje kandidatura. Premda se očekuje kako velikih stranačkih skupova neće biti, HZJZ će pripremiti epidemiološke preporuke, a njihova provedba nadzirat će se jednako kao što se radila provjera građana u pridržavanju mjera zaštite od širenja COVID-19.


I osobe koje će na sam dan izbora biti pod mjerama samoizolacije imat će pravo glasati, kao i sve druge osobe koje iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti doći na biračko mjesto. Njima će na prijavljenu lokaciju doći dva člana biračkog odbora te im omogućiti ostvarivanje biračkog prava prema proceduri predviđenoj za takav oblik glasovanja. "To je sve već na neki način propisano, za neke druge vrste aktivnosti, pa ćemo se mi na to samo nasloniti. Pitanje je koliko će ih uopće zatražiti da im se omogući glasovanje i hoće li birački odbor to moći ostvariti", kazao je Sessa dodajući da će se takvim osobama preporučiti da se najave bar tri dana ranije kako bi se to sve moglo na vrijeme isplanirati.


DIP je već od Vlade zatražio da se iz državnih zaliha osiguraju zaštitna oprema i sredstva kako bi se njima opremilo 70-ak tisuća članova biračkih odbora, a građane se poziva da se koriste uobičajenim metodama zaštite. Sessa naglašava da će izbori biti jednostavno provedivi ako kod birača bude dobre volje i malo zdravog razuma, te je pozvao građane da budu strpljivi i da ne koriste tradicionalno vrijeme za izlazak na birališta, nego da ga rasporede na cijeli dan. Kao i na prijašnjim izborima, svi birači koji se u 19 sati zateknu na biračkom mjestu moći će ostvariti svoje pravo. Sigurno je da će zbog primjene epidemioloških mjera glasanje teći nešto sporije nego što bi to bilo u normalnim okolnostima. Glasanje u inozemstvu ovisit će o situaciju u pojedinoj zemlji, morat će se poštovati mjere zaštite koje vrijede u tim zemljama. Ne dopusti li neka država glasanje, to ne utječe na izborni proces, kaže Sessa.


"Taj most ćemo prijeći kad na njega dođemo", odgovorio je predsjednik DIP-a na upit postoji li mogućnost da se izbori odgode ako se pogorša epidemiološka situacija. DIP, objasnio je, nije nadležan za pitanje eventualne odgode.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je da će epidemiološki okvir za održavanje izbora napraviti nakon što dobiju zahtjev Državnog izbornog povjerenstva.


Tomislav Prusina
6500

članova biračkih odbora bilo je na izborima 2016. godine u IV. izbornoj jedinici
KOLIKO ĆE OPREME TREBATI ODBORIMA?
Na parlamentarnim izborima održanima 2016. godine u IV. izbornoj jedinici bilo je 626 biračkih mjesta s prijavljenih 299.067 birača. Ostanu li i ovaj put brojke slične onima prije četiri godine, DIP će morati osigurati zaštitnu opremu za oko 6500 članova biračkih odbora i drugog osoblja koje će neizravno sudjelovati u provedbi izbora. Najvjerojatnije će provedba epidemioloških mjera biti prepuštena županijskim, gradskim i općinskim stožerima koji će pak raditi prema naputcima HZJZ-a i Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Možda ste propustili...

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

PARLAMENTARNI IZBORI ZATVARAJU ŠALTERE

Banke 17. travnja neće raditi