Novosti
RAZREDNA NASTAVA

Povratak u školu: Većina će se učenika vratiti u školske klupe
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
Nadležni potiču povratak mališana u škole, međutim, roditelji su i dalje podijeljeni oko tog pitanja

Nakon što je u posljednja dva tjedna u školskim klupama diljem Hrvatske sjedio tek neznatan broj prvašića, odnosno učenika nižih razreda osnovnih škola, od ponedjeljka bi ta slika mogla biti posve drukčija. Naime, nakon novih epidemioloških preporuka HZJZ-a i uputa nadležnih, dopušten je povratak svih učenika razredne nastave uz znatno opuštenije uvjete.


Tako se, među ostalim, ne preporučuje uzimanje izjava roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu te oni nisu dužni dostavljati potvrde o radnom odnosu, a omogućava se i djetetovo naknadno uključivanje u vrtić i školu. I dalje se preporučuje socijalna distanca te fizički razmak od 1,5 metara, međutim veličina grupe nije ograničena.

Veliki odaziv

Provjerili smo u nekoliko osječkih osnovnih škola kako se pripremaju za prihvat (znatno) većeg broja mališana, ali i što misle roditelji o ponovnom uključivanju svojih školaraca u obrazovne ustanove. Iz razgovora s ravnateljima doznajemo da bi, prema prikupljenim informacijama i najavama roditelja, odaziv trebao biti veći i od 90 posto. "Većina učenika vratit će se u klupe, a za ovaj manji broj koji ostaje kod kuće i dalje će se organizirati nastava na daljinu. Mi imamo sedam razreda od prvog do četvrtog razreda i radimo u jednoj smjeni, a tek u njih nekoliko neće doći po dva učenika, dakle najveći dio njih ipak će krenuti na nastavu od ponedjeljka. Također, naš školski prijevoz vozit će normalno, a pripremamo i prihvat djece u produženom boravku s obzirom na to da u protekla dva tjedna nije bilo prvašića na nastavi", objašnjava Krešimir Ćosić, ravnatelj OŠ Augusta Šenoe Osijek.


Na anketiranje roditelja i prikupljanje povratnih informacija nisu se odlučili u OŠ Frana Krste Frankopana, kaže ravnatelj Antun Ptičar, ali će sve koji se vrate na nastavu prihvatiti raširenih ruku. "Svi će učenici ići u jutarnju smjenu i imati četiri sata nastave, bez zvona. Učiteljica i učenici dogovarat će se oko dnevnog tempa rada, a razredi s većim brojem učenika nastavu će imati u prostorno većim učionicama. Nismo željeli anketirati roditelje i sugerirati im nešto, pa ćemo jednostavno dočekati sve one koji se odluče vratiti na nastavu. Veselimo se njihovu dolasku i početku nastave koji, vjerujem, puno znači i roditeljima i djeci", zaključuje Ptičar.


Više od 90 posto učenika razredne nastave u ponedjeljak očekuje i ravnatelj OŠ Mladost Osijek, Josip Jukić, koji ističe kako s druge strane uvažava i odluke onih roditelja koji će djecu ostaviti kod kuće. "Razgovarali smo s roditeljima o njihovim namjerama slanja djece u školu kako bismo prije svega mogli naručiti dovoljne količine obroka za sve, te očekujem veliku većinu njih ponovno u školskim klupama. Nešto manje bit će ih u produženom boravku, ali nemam još uvijek točan broj. Poštujemo i odluke roditelja koji će djecu ostaviti kod kuće i nastaviti s online nastavom jer ih u svakom trenutku mogu ponovno uključiti u nastavu u školi", ističe Jukić. Slično je i u OŠ Vladimira Becića, čija ravnateljica Tatjana Kristek objašnjava kako će velik broj mališana krenuti na nastavu sljedećeg ponedjeljka, a neki će to učiniti malo kasnije. "Vraća se većina naših učenika razredne nastave, negdje i cijeli razredi, a negdje imamo najave da će djeca u školu krenuti od 1. lipnja jer su, primjerice, kod baka i djedova i slično. Dio ih neće krenuti iz objektivnih razloga kao što su stariji i kronični bolesnici koje imaju kod kuće. Prema prikupljenim podatcima, od 152 učenika razredne nastave, vraća se njih 130, a ostali će nastavu i dalje pratiti online", kaže Kristek.

Zbunjujuća situacija


S druge strane, roditelji školaraca koji se mogu vratiti u školske klupe čine se podijeljeni. Dok jedni pozdravljaju takvu odluku i vesele se povratku mališana među vršnjake i omiljene učitelje, drugi negoduju jer smatraju da se treba nastaviti s provedbom nastave na daljinu. "Pohvaljujem organizaciju naše škole i učitelja te ravnatelja koji su nam pružali bezuvjetnu podršku svih ovih tjedana. Moja kći Petra već dva tjedna ide u školu i zadovoljna je i sretna što sve obveze obavi u školi. Vratila je ritam ustajanja i izvršavanja dnevnih zadataka, a popodne ima i vremena za igru", kaže mama prvašice. Nešto drukčijeg stava je druga mama koja drži da se ipak treba nastaviti s online nastavom s obzirom na to da se toliko odmaknulo u njezinoj provedbi. "Smatram da je ovo vrlo zbunjujuća situacija, prije svega za djecu. Prvo su svi bili uključeni u nastavu na daljinu, zatim su se mogli vratiti samo oni koji zadovoljavaju stroge kriterije, a sada mogu svi po znatno opuštenijim uvjetima. Ako smo do sada izdržali nastavu kod kuće, možemo i do kraja školske godine jer su se djeca (a i mi roditelji) konačno naviknula na ovaj ritam rada, pa bi ponovna promjena zahtijevala i novo razdoblje prilagodbe", smatra ova mama.


Ema Nenadić
uputa
VELIČINA GRUPA NIJE OGRANIČENA
PLENKOVIĆ: OHRABRITI POVRATAK U ŠKOLU
Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako se epidemiološka situacija znatno poboljšala u odnosu prema prvim preporukama školama te je poručio roditeljima da se ohrabre i puste djecu na nastavu. Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da nove preporuke školama omogućuju veći broj učenika, a s obzirom na to da smatra kako je nova situacija povoljnija, roditeljima je poručio da se slobodno mogu ohrabriti. "Molim sve osnivače obrazovnih ustanova da u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja rastumače nove okolnosti profesorima, ravnateljima, učiteljima te roditeljima i da se u novim okolnostima shvati da treba iskoristiti tjedne pred nama da unatoč nepredviđenim okolnostima naši učenici imaju mogućnost biti u razredima i dobivati obrazovanje u metodološkom smislu kakvo je izvorno predviđeno", rekao je premijer.
Blaženka Divjak

ministrica znanosti i obrazovanja

ŠKOLE SU JEDNAKO SIGURNE KAO I RODITELJSKI DOMOVI

Novinari su ministricu Blaženku Divjak u četvrtak pitali moraju li se učenici u ponedjeljak vratiti u školu ili ne, to jest postoji li obveza roditelja da ih šalju u školu.

"HZJZ je objavio uvjete koji kažu da su škole jednako sigurne kao i roditeljski domovi ako govorimo o djeci i u tom smislu je predviđeno da se škole otvore za sve učenike. Znači, to je velika razlika u odnosu na prije dva tjedna. Učenici bi trebali biti u školama, škole trebaju osigurati uvjete za prihvat svih učenika", rekla je ministrica. Dodala je kako zbog nekih objektivnih okolnosti Škola na trećem još ide te da će taj mješoviti oblik nastave ići tako dugo dok se ne ispuni sve obavezno gradivo.